Menu

Ο ψεύτης Κόλιν Πάουελ…

Ο ψεύτης Κόλιν Πάουελ…

Παρόλο που αρχικά ήταν απρόθυμος να εμπλέξει αμερικανικά στρατεύματα όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990,  όταν ήρθε τελικά η επίθεση στον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν,  έγινε εθνικός ήρωας, απολαμβάνοντας ένα ποσοστό δημοφιλίας 71% τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο.

Τον Φεβρουάριο του 2003, πραγματοποίησε μια ομιλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσίασε στοιχεία τα οποία σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών απέδειξαν ότι το Ιράκ είχε παραπλανήσει τους επιθεωρητές και έκρυβε όπλα μαζικής καταστροφής. Τάχα μου…

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει βιολογικά όπλα και την ικανότητα να παράγει γρήγορα περισσότερα, πολλά περισσότερα». Και έπεισε άπαντες.

Ο ψεύτης Κόλιν Πάουελ…

Ωστόσο οι επιθεωρητές δεν βρήκαν ποτέ τέτοια όπλα στο Ιράκ και δύο χρόνια μετά την ομιλία του Πάουελ στον ΟΗΕ, κυβερνητική έκθεση ανέφερε ότι η κοινότητα των πληροφοριών έκανε «λάθος» στις εκτιμήσεις της για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ πριν από την εισβολή των ΗΠΑ. Η ζημιά είχε ήδη γίνει-τόσο στο Ιράκ, με το οποίο οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μόλις έξι εβδομάδες μετά την ομιλία του Πάουελ, όσο και στη φήμη του κάποτε πολύ δημοφιλούς πολιτικού.

Ο Πάουελ, ο οποίος εγκατέλειψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του 2005 αφού υπέβαλε την παραίτησή του στον Μπους το προηγούμενο έτος, αργότερα αποκάλεσε την ομιλία του στον ΟΗΕ ως «κηλίδα» που θα μείνει για πάντα στο αρχείο του.

«Το μετανιώνω τώρα γιατί οι πληροφορίες ήταν λάθος – φυσικά το κάνω», είπε στον Λάρι Κινγκ στο CNN το 2010, «αλλά πάντα θα με βλέπουν ως αυτόν που έκανε την υπόθεση στη διεθνή κοινότητα».

O Κόλιν Πάουελ (περί ου ο λόγος) πέθανε τις προάλλες από επιπλοκές του κορωνοϊού σε ηλικία 84 ετών. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και ο μεγαλύτερος ψεύτης υπουργός Εξωτερικών μετά τον Ρόμπερτ Μακναμάρα, υπαίτιο για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, επίσης με εκατόμβη (αλλά σαφώς πιο μεγάλη…) νεκρών…