Menu

Το τέλος στη συμμαχική κατοχή της Γερμανίας

Το τέλος στη συμμαχική κατοχή της Γερμανίας

23 Οκτωβρίου 1954. Έπειτα από πολλές συνεδριάσεις στο Παρίσι, οι σύμμαχοι, νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμφωνούν να δώσουν τέλος στην κατοχή της Γερμανίας. Την ίδια μέρα δημιουργείται η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή στο ΝΑΤΟ.

Η Συμμαχική κατοχή της Γερμανίας δημιουργήθηκε μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την κοινή εξουσία και κυριαρχία τους πάνω στη «Γερμανία ως σύνολο», με τον όρο αυτό ορίζονταν όλα τα εδάφη του πρώην γερμανικού Ράιχ που βρίσκονται δυτικά της γραμμής Όντερ-Νάισσε. Οι τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Σοβιετική Ένωση και Γαλλία, διαίρεσαν τη Γερμανία σε τέσσερις ζώνες κατοχής για διοικητικούς σκοπούς.

Αυτή η έγκριση επιβεβαίωσε την «μετατόπιση προς τα δυτικά» των συνόρων της Πολωνίας (περίπου όπως στο παρελθόν, πριν από το 1722) και τη μόνιμη ενσωμάτωση. Από τον Μάρτιο του 1945 μέχρι τον Ιούλιο του 1945, αυτά τα πρώην ανατολικά εδάφη της Γερμανίας τα είχαν διαχειριστεί οι σοβιετικές στρατιωτικές αρχές. αλλά μετά τη Διάσκεψη του Πότσνταμ παραδόθηκαν στις σοβιετικές και πολωνικές πολιτικές διοικήσεις και έπαψαν να αποτελούν τμήμα της κατεχόμενης από τις συμμάχους Γερμανίας.

Το τέλος στη συμμαχική κατοχή της Γερμανίας

Η λεγόμενη γραμμή επαφής μεταξύ των σοβιετικών και των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος των εχθροπραξιών, βρίσκονταν ανατολικά από τα συμφωνημένα ενδογερμανικά σύνορα του Ιουλίου του 1945, αλλά ήταν προσωρινή. Μετά από δύο μήνες κατά τους οποίους οι Αμερικανοί είχαν κρατήσει περιοχές που είχαν ανατεθεί στη Σοβιετική ζώνη, οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 1945.

Ορισμένοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν μια κρίσιμη κίνηση που έπεισε τη Σοβιετική Ένωση να επιτρέψει στους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους να εγκατασταθούν στους προκαθορισμένους τομείς τους στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο ενώ βρίσκονταν εξ ολοκλήρου εντός της σοβιετικής ζώνης, λόγω της συμβολικής σημασίας της ως πρωτεύουσας και έδρας της ναζιστικής κυβέρνησης, καταλαμβάνεται από κοινού από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και υποδιαιρείται σε τέσσερις τομείς. Έμεινε διχοτομημένο ως και το 1989…