Menu

Το έγκλημα στο Άμπερφαν

Το έγκλημα στο Άμπερφαν

Σαν σήμερα, πρωινό 21 Οκτώβρη 1966, οι μαθητές του σχολείου του χωριού Άμπερφαν στην Ουαλία, βρίσκονται, όπως κάθε πρωί, στο σχολείο. Μόλις έχουν τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο και βρίσκονται στις τάξεις για να ξεκινήσουν για μάθημα. Στο βουνό της περιοχής υπάρχει ένα ορυχείο άνθρακα, στο οποίο έχουν συσσωρευτεί τόνοι λάσπης, στην πλαγιά, πάνω από το Άμπερφαν.

Οι γονείς έχουν στείλει επιστολές στο “Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα” (NCB), φοβούμενοι για κατολίσθηση. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Το πρόβλημα έχει επιβαρυνθεί από τις βροχές, συνηθισμένες για την περιοχή. Εκείνο το πρωί, η βροχή έδωσε τη χαριστική βολή. Το προσωπικό του ορυχείου είδε να ανοίγει η γη κάτω από τα πόδια τους. Έτρεξαν να σωθούν και να ειδοποιήσουν την κοινότητα, όμως ήταν αργά. Τα απόβλητα στην πλαγιά υγροποιήθηκαν και άρχισαν να κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό. Πάνω από 300 χιλιάδες κυβικά λάσπης σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους και, με μια μεγάλη βουή, έθαψαν ολόκληρο το σχολείο.

Όλα τελείωσαν σε λίγα λεπτά. Όσο περνούσε η ώρα οι κραυγές των μικρών μαθητών γινόντουσαν όλο και πιο λίγες.

Το έγκλημα στο Άμπερφαν

Εργάτες, απλοί άνθρωποι από όλη τη χώρα, έτρεξαν για να βοηθήσουν. Έσκαβαν ακόμα και με τα χέρια προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες, που κράτησαν έξι μέρες. Όμως, το τελευταίο παιδί που βγήκε ζωντανό ήταν στις 11 το βράδυ την μέρα της καταστροφής. Ο τελικός απολογισμός των νεκρών ήταν 116 παιδιά-τα μισά παιδιά του χωριού-και 28 ενήλικες. Η Βασίλισσα Ελισάβετ εξαφανίστηκε και ήρθε στην περιοχή μετά απο… 8 μέρες, ξεσηκώνοντας αγανάκτηση σε όλη τη χώρα. Οι φτωχοί γονείς του χωριού δεν είχαν λεφτά ούτε για να θάψουν τα παιδιά τους.

To “Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα”, με πρόεδρο τον πρώην Υπουργό Εργασίας των “προοδευτικών” Εργατικών Αλφρεντ Ρόμπεν προσέφερε το πόσο των… 50 λιρών για κάθε οικογένεια. Κάτω από την κατακραυγή, οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν. Ο Ρόμπεν έδωσε δήθεν και την παραίτηση του, αλλά όπως αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα είχε πάρει ήδη διαβεβαιώσεις ότι η θέση του ήταν ασφαλής. Και όχι μόνο αυτό.

Αργότερα πήρε θέση… συμβούλου της κυβέρνησης για θέματα υγείας/ασφάλειας στους χώρους δουλειάς! Κανείς δεν τιμωρήθηκε, παρά το ότι έρευνα της Βουλής των Λόρδων διαπίστωσε πως το NCB είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή.

Όμως το έγκλημα δεν σταμάτησε εκεί. Από το μεγάλο κύμα συμπαράστασης σε όλη τη χώρα για τις οικογένειες των χαμένων παιδιών, συγκεντρώθηκαν δωρεές ύψους 1,75 εκατομμυρίων λιρών. Η κυβέρνηση των Εργατικών, μαζί με την διοίκηση του “Εθνικού Συμβουλίου Άνθρακα” λεηλάτησαν μεγάλο ποσό από τις δωρεές-ουσιαστικά εκβιάζοντας τα θύματα-για να μην πληρώσουν αυτοί (οι υπεύθυνοι δηλαδή) το σύνολο του κόστους για να ξαναγίνει η περιοχή ασφαλής!

Το “έγκλημα στο Άμπερφαν” παρέμεινε, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο έξω από τη Βρετανία. Πρόσφατα, ήρθε στο προσκήνιο με επεισόδια της σειράς “The Crown”. Ένα έγκλημα που έδειξε ξανά την αδιαφορία και αναλγησία των αστικών κρατών και κυβερνήσεων και του συστήματος τους για τις ζωές των φτωχών ανθρώπων, που οδηγούν σε φονικές καταστροφές, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.