Menu

Ρωσία – Καμερούν 6-1. Ένα ματς, επτά γκολ, δύο… μουντιαλικά ρεκόρ!

Ρωσία – Καμερούν 6-1. Ένα ματς, επτά γκολ, δύο… μουντιαλικά ρεκόρ!

Είναι δυνατόν να βάζεις 5 γκολ σε αγώνα Μουντιάλ και να μην είσαι το… πρόσωπο, όχι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μα του αγώνα, έστω;

Είναι δυνατόν να έγινε κάτι που σε ξεπέρασε, στο ίδιο ματς; Στο Ρωσία – Καμερούν 6-1 στις 28 Ιουνίου 1994; Είναι, αν απέναντί σου παίζει ο Ροζέ Μιλά που έκανε επίσης μοναδικό, αξεπέραστο ρεκόρ.

Ο Ολεγκ Σαλένκο (περί ου ο λόγος) γίνεται σήμερα 52 ετών και έβαλε το όνομά του για πάντα στη μουντιαλική ιστορία, καίτοι ο Ρώσος δεν έκανε ποτέ μία καριέρα που να την θυμούνται οι φίλοι του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν ένας παίκτης ο οποίος στους συλλόγους τους οποίους έπαιξε (Ντινάμο Κιέβου, Ζενίτ, Βαλένθια, Ρέιντζερς)… έβγαλε μάτια. Πήγε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ ως παίκτης της ισπανικής Λογρονιές και στο πρώτο παιχνίδι των Ρώσων εναντίον της μετέπειτα Πρωταθλήτριας Κόσμου, Βραζιλία, δεν βρήκε δίχτυα. Ούτε και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του με συνέπεια την φυσιολογική ήττα με 2-0 από την ομάδα του Ταφαρέλ, του Ντούνγκα, του Ρομάριο και του Μπεμπέτο.

Στις 25 Ιουνίου του 1994 η Ρωσία δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη Σουηδία (3-1) και δεν είχε πια ελπίδες πρόκρισης, ματς που ο Σαλένκο είχε ανοίξει το σκορ στο 4’ νικώντας με πέναλτι τον Τόμας Ραβέλι. Τα καλύτερα όμως τα κρατούσε για το επόμενο παιχνίδι με το Καμερούν.

Η αφρικανική χώρα, παρά την ήττα με 3-0 από την Βραζιλία είχε ακόμη ελπίδες με νίκη επί των Ρώσων. Είχε καταφέρει στην πρεμιέρα να έρθει ισόπαλη 2-2 με την Σουηδία και διατηρούσε τις όποιες ελπίδες είχε για τη συνέχεια.

Ωστόσο στο 15’ ο Σαλένκο άνοιξε το σκορ  μετά από ενέργεια του Ομάρι Τετράτζε, μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ, κι ακολούθησαν κι άλλα γκολ: στο 41’ με σουτ, στο 44’ με πέναλτι αλλά στο 46’ ο 42χρονος, τότε, Ροζέ Μιλά μείωσε. Και είχε γίνει ο γηραιότερος σκόρερ σε Μουντιάλ!

Εκτοτε ο Σαλένκο έβαλε άλλα δύο, στο 72’ και στο 75’. Είχε ήδη ξεπεράσει το καρέ τερμάτων άλλων έξι ποδοσφαιριστών σε Μουντιάλ:

  1. του Πολωνού Ερνστ Βιλιμόφσκι το 1938 (στο Βραζιλία – Πολωνία 6-5, μετά όμως από 30λεπτη παράταση)
  2. του Αντεμίρ στο Βραζιλία – Σουηδία 7-1 το 1950
  3. του Μαγυάρου Σάντορ Κότσιτς στο Ουγγαρία – Δυτική Γερμανία 8-3 το 1954
  4. του Ζιστ Φοντέν στο Γαλλία – Δυτική Γερμανία 6-3 το 1958
  5. του Εουσέμπιο στο Πορτογαλία – Βόρεια Κορέα 5-3 το 1966
  6. του Εμίλιο Μπουντραγένιο στο Ισπανία – Δανία 5-1 το 1986

Με τα συνολικά 6 γκολ που σημείωσε σε τρεις αγώνες στο τουρνουά, μοιράστηκε την πρώτη θέση εκείνου του Μουντιάλ με τον Βούλγαρο σταρ Χρίστο Στόιτσκοφ.

Ωστόσο ο Ροζέ Μιλά, ο ήρωας του Καμερούν το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών και… επισκίασε το εν λόγω τρομερό επίτευγμα, και αξεπέραστο ως σήμερα, του Σαλένκο.

Μετά τα επιτεύγματά του στα ιταλικά γήπεδα, αρκετοί σύλλογοι, ενδιαφέρθηκαν να τον εντάξουν στη δύναμή τους, αλλά οι οικονομικές του απαιτήσεις θεωρήθηκαν υπέρογκες για την ηλικία του. Εκείνος, πάντως… απτόητος υπέγραψε στην Τονέρ της Γιαουντέ, έπαιξε με τα χρώματά της ως το 1994 και στη συνέχεια βρέθηκε στην… Ινδονησία για χάρη της Πελίτα Γιάγια!

Ως ποδοσφαιριστής της τελευταίας κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του το 1996. Συνολικά, σε ολόκληρη τη καριέρα του στα πρωταθλήματα Γαλλίας και Καμερούν, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων για την εθνική ομάδα, ο Ροζέ Μιλά έχει παίξει 846 παιχνίδια, σκοράροντας 431 τέρματα, έναν μέσο όρο 0,51 γκολ ανά παιχνίδι.