Menu

Και εγένετο… soccer. Η ίδρυση της FA το 1863

Και εγένετο… soccer. Η ίδρυση της FA το 1863

26 Οκτωβρίου 1863.

Ιδρύεται στο Λονδίνο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας, η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο.

Παράλληλα τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Έτσι, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι, που παίζεται πλέον ως χωριστό άθλημα. Μαζί γεννιέται και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή)!

Σε κάθε δημόσιο σχολείο, το παιχνίδι είχε τους ξεχωριστούς κανόνες. Αλλά όταν τα παιδιά περνούσαν στο πανεπιστήμιο, ακολούθησε χάος, καθώς κάθε παίκτης χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κανόνες, οπότε το 1848 τα μέλη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ επινόησαν και δημοσίευσαν μια σειρά από κανόνες οι οποίοι έγιναν ευρέως αποδεκτοί με την ονομασία Κανόνες του Κέμπριτζ. Το 1850, ένα άλλο σύνολο κανόνων, οι Κανόνες του Σέφιλντ, χρησιμοποιήθηκαν από αρκετούς συλλόγους στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας.

Και σαν σήμερα, το 1863, έντεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι σχολείων, συναντήθηκαν με σκοπό να συμφωνήσουν κοινούς κανόνες. Τα ιδρυτικά σωματεία που ήταν παρόντα κατά την πρώτη συνεδρίαση ήταν τα Civil Service, Crusaders, Forest of Leytonstone (αργότερα έγινε Wanderers F.C.), N.N. (σ.σ. No Names) Club Kilburn, Κρίσταλ Πάλας, Blackheath, Kensington School, Perceval House (ή Blackheath), Surbiton και Blackheath Proprietary School.

Πολλά από αυτά τα σωματεία δεν υφίστανται πλέον ή αγωνίζονται στο άθλημα του ράγκμπι.

Η Φωτογραφία είναι του του αρχικού χειρόγραφου «Κανόνες του παιχνιδιού» για το ποδόσφαιρο συντάχθηκε για λογαριασμό της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τον Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ το 1863. το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Μάντσεστερ. Ο Μόρλεϊυπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομοσπονδίας, πρώτος γραμματέας της FA (1863-66) και δεύτερος πρόεδρος της (1867-74). Ως παίκτης, έλαβε μέρος στο πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα το 1863.