Menu

Παναθηναϊκός. Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του… πρέσβη

Παναθηναϊκός. Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του… πρέσβη

6 Νοεμβρίου 1960, Σπάρτακ Χράντετς – Παναθηναϊκός 1-0. Το «τριφύλλι» δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη και μπαίνει με το… αριστερό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το καλοκαίρι του ‘60 βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από επτά χρόνια, κατακτώντας την πρώτη… έκδοση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Παράλληλα βγήκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου μέχρι τότε είχε συμμετάσχει μία φορά ο Ολυμπιακός (σ.σ. το 1958 αποσύρθηκε) και είχε αποκλειστεί ηρωικά από τη Μίλαν.

Ο Παναθηναϊκός προσέλαβε για προπονητή τον Χάρι Γκέιμ, τον άνθρωπο με τον οποίο είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της σεζόν 1952-53, το τελευταίο δηλαδή πριν από την επιτυχία του ‘60. Και η κληρωτίδα «χαμογέλασε», πάντως, στον Παναθηναϊκό και έφερε στον δρόμο του τη Σπάρτακ Χράντετς Κράλοβε, μία εξίσου άπειρη ομάδα, η οποία μάλιστα είχε μόλις κατακτήσει το πρώτο, αλλά και τελευταίο μέχρι σήμερα πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Και σαν σήμερα στο Κράλοβε της άλλοτε Τσεχοσλοβακίας, μπροστά σε 18.000 θεατές, ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς. Οι πρωταθλητές Ελλάδας κρατούσαν τη «λευκή» ισοπαλία για σεβαστό χρονικό διάστημα, καθώς η αμυντική προσέγγιση του Γκέιμ είχε αποδώσει καρπούς. Όλα αυτά μέχρι το 87ο λεπτό, όταν η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Μιχάλη Βουτσαρά και του Νίκου Τζουνάκου, έφτασε στον σέντερ φορ Μπέντριχ Σόνκα, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα της ανυπεράσπιστης εστίας και έγραψε το τελικό 1-0.

Παναθηναϊκός. Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του… πρέσβη

Η φωτογραφία, μάλιστα, είναι από τη στιγμή του γκολ της Χράντετς. Διακρίνεται ο τερματοφύλακας Βουτσαράς, που δεν καταφέρνει να βρει την μπάλα.

Στις 7 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η ρεβάνς στο γήπεδο της Λεωφόρου, η οποία θα φιλοξενούσε για πρώτη φορά ευρωπαϊκό παιχνίδι σε επίπεδο συλλόγων, ενώ και ο Παναθηναϊκός θα γινόταν… πρέσβης για πρώτη φορά. Συνεπώς, η αναμέτρηση είχε λάβει διαστάσεις εθνικού χαρακτήρα, όπως εξάλλου είχε συμβεί και με αυτή του Ολυμπιακού απέναντι στη Μίλαν την προηγούμενη χρονιά.

Το ματς κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος αναβλήθηκε κατόπιν εντολής της ΕΠΟ, προκειμένου οι «πράσινοι» να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τη ρεβάνς. Ευχές από όλες τις ελληνικές ομάδες για καλή επιτυχία κατέφθαναν στα γραφεία του συλλόγου, με αυτή του Νίκου Γκούμα της ΑΕΚ να ξεχωρίζει: «Φίλοι μας είμαστε βέβαιοι για τον θρίαμβό σας», ενώ και ο Βασίλης Ανδριανόπουλος εκ μέρους του Ολυμπιακού έστειλε τις θερμότερες ευχές του.

Παναθηναϊκός. Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του… πρέσβη

Όλοι ένιωθαν πως ο Παναθηναϊκός μπορούσε να αποκλείσει τη Χράντετς και οι φήμες ότι ο σκόρερ του πρώτου αγώνα Μπέντριχ Σόνκα, δεν θα αγωνιζόταν στη ρεβάνς (σ.σ. τελικά αγωνίστηκε κανονικά), φούντωναν τις ελπίδες.

Το γεγονός, μάλιστα, πως στον επόμενο γύρο αντίπαλος θα ήταν η Μπαρτσελόνα, έκανε το δέλεαρ ακόμα μεγαλύτερο.

Παναθηναϊκός. Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του… πρέσβη

Το «τριφύλλι» έπρεπε να νικήσει με παραπάνω γκολ διαφορά εν συγκρίσει με την ήττα στο Κράλοβε, αφού τότε δεν είχε εισαχθεί ακόμα ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, οπότε αν η νίκη ερχόταν με 1-0, 2-1 κ.ο.κ., θα διεξαγόταν τρίτος αγώνας σε ουδέτερη έδρα. Ωστόσο το ματς έληξε ισόπαλο 0-0 και ο Παναθηναϊκός γνώρισε τον πρώτο του αποκλεισμό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η ιστορία πάντως, είχε αρχίσει να γράφεται, σελίδα τη σελίδα. Ώσπου, όχι πολλά χρόνια αργότερα (1971), ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι εκεί που δεν έχει κανείς άλλος ελληνικός σύλλογος μέχρι σήμερα.