Menu

Οταν η Ρεάλ έπαιζε τελικό… με τη Ρεάλ

Οταν η Ρεάλ έπαιζε τελικό… με τη Ρεάλ

Η κληρωτίδα των ημιτελικών του φετινού Copa del Rey έβγαλε… clasico, και ουχί βέβαια για πρώτη φορά. Την προσεχή Τετάρτη η Μπαρτσελόνα θα υποδεχθεί τη Ρεάλ και η ρεβάνς θα λάβει χώρα στη Μαδρίτη στις 27 τρέχοντος. Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός όπου η «βασίλισσα» έχει… εκπέσει του θρόνου, με 19 τρόπαια (και τελευταίο το 2013!) είναι τρίτη στη λίστα, πίσω από Μπαρτσελόνα (30 κατακτήσεις) και Αθλέτικ Μπιλμπάο (19).

Συνολικά 14 σύλλογοι έχουν πάρει το τρόπαιο, οι περισσότερες… γνωστές αλλά μεταξύ τους και η Ρεάλ Ουνιόν αλλά και η Αρένας.

Υπήρξε όμως και ένας τελικός όπου η Ρεάλ αντιμετώπισε σε τελικό τη… Ρεάλ! Οσο απίθανο κι αν ακούγεται… έγινε, καθώς τότε, σεζόν 1979-80, λάμβαναν μέρος και οι δεύτερες ομάδες των συλλόγων, που ως γνωστόν συμμετέχουν κανονικά στις εθνικές κατηγορίες, με προϋπόθεση φυσικά να μην βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την πρώτη ομάδα. Συνήθως, οι λεγόμενες β’ ομάδες αποχαιρετούσαν πρόωρα τον θεσμό αλλά εκείνη τη χρονιά όμως συνέβη κάτι μοναδικό. Η Ρεάλ Καστίγια, ήτοι η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και με τεχνικό τον Γκαρσία Σάντος, απέκλεισε διαδοχικά τις Εξτρεμαδούρα (4-14 και 6-1!), Αλκορκόν (1-0 και 4-1), Ράσινγκ Σανταντέρ (3-1 και 0-0) και, κατόπιν, στον 4ο γύρο την ισχυρή τότε Χέρκουλες, γνωρίζοντας μάλιστα τη συντριβή με 4-1 στο Αλικάντε. Ωστόσο, μιας και η πορεία της Ρεάλ Καστίγια είχε προξενήσει ενδιαφέρον, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» σχεδόν γέμισε για τη ρεβάνς, ο κόσμος την οδήγησε στο 3-0 και, μιας και τότε δεν ίσχυε το εκτός έδρας γκολ, στην παράταση όπου ο Βαλεντίν Σιντόν έκανε το 4-0 της πρόκρισης.

Βγήκε και… Ευρώπη

Κι αν περίμενε κανείς ότι, κατόπιν, οι αντίπαλοί της θα ήταν… ψυλλιασμένοι, γελάστηκε. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο πήρε 0-0 στη Μαδρίτη αλλά η Καστίγια… άλωσε το (παλιό) «Σαν Μαμές» νικώντας 2-1 και, στα προημιτελικά, άφησε εκτός της πανίσχυρη τότε, και διεκδικήτρια του τίτλου, Σοσιεδάδ (ήττα 2-1 στο Σαν Σεμπαστιάν, νίκη 2-0 στη ρεβάνς του κατάμεστου «Μπερναμπέου»)! Για την ιστορία, εκείνη τη σεζόν η πρώτη ομάδα της Ρεάλ όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τη Σοσιεδάδ αλλά υπέστη και διασυρμό με 4-0 στον αγώνα του «Ανοέτα»!

Οι νεαροί Μαδριλένοι, με μέσο όρο ηλικίας που ξεπερνούσε τα 21 χρόνια, έφτασαν στα ημιτελικά παράλληλα με την… κανονική Ρεάλ. Η «βασίλισσα» δεν γινόταν να κληρωθεί με την δεύτερη ομάδα της, οπότε έπεσε με την Ατλέτικο και η Καστίγια με τη Σπόρτινγκ Χιχόν. Η πρώτη ομάδα πήρε 0-0 στο «Βιθέντε Καλδερόν», παραχώρησε 1-1 στο «Μπερναμπέου» και πήρε πρόκριση στα πέναλτι ενώ η εξαιρετική Καστίγια ανέτρεψε το 2-0 του «Μολινόν» με 4-1!

Τοιουτοτρόπως, στις 4 Ιουνίου 1980 το (ποιο άλλο;) «Σαντιάγο Μπερναμπέου» φιλοξένησε τον τελικό της Ρεάλ εναντίον… της Ρεάλ, παρουσία του βασιλιά Χουάν Κάρλος. Η Καστίγια φόρεσε μοβ εμφάνιση, που δεν έφερε γούρι καθώς η Ρεάλ κατέκτησε το Copa del Rey με 6-1 αλλά μετά τη λήξη φωτογραφήθηκαν μαζί!

Πάντως το παραμύθι της Καστίγια δεν ολοκληρώθηκε τότε καθώς, ως φιναλίστ του τελικού, κέρδισε τη συμμετοχή Κύπελλο Κυπελλούχων ως η πρώτη (και τελευταία…) φορά που μια δεύτερη ομάδα συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, για να αποκλειστεί με 3-1 στη Μαδρίτη και 5-1 στην παράταση του Λονδίνου από τη Γουέσυ Χαμ.

Από εκείνη την ομάδα οι Πινέδα, Αγουστίν και ο Γκαγιέχο φόρεσαν αργότερα τη φανέλα της Ρεάλ. Από το 1990 δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των δεύτερων ομάδων στο Κύπελλο…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 2/2/2019