Menu

Όταν η Ζενίτ έπαιζε μπάλα στα συντρίμμια του Λένινγκραντ

Όταν η Ζενίτ έπαιζε μπάλα στα συντρίμμια του Λένινγκραντ

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Όταν οι γερμανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη) στα μέσα Ιουλίου, οι σοβιετικές αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν την πόλη από τους εργάτες των εργοστασίων και να τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλές τόπο.

Από την πόλη έφυγαν και αρκετοί ποδοσφαιριστές της Ζενίτ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Καζάν. Στο πολιορκημένο Λένινγκραντ (σ.σ. νυν Αγία Πετρούπολη) έμειναν οι βετεράνοι του συλλόγου, αρκετοί από τους οποίους πολέμησαν στο μέτωπο και εργάστηκαν στα εργοστάσια.

Όταν η Ζενίτ έπαιζε μπάλα στα συντρίμμια του Λένινγκραντ

Μερικοί από τους ποδοσφαιριστές της Ζενίτ που έμειναν στην πόλη έχασαν τη ζωή τους είτε στο μέτωπο είτε εξαιτίας της πείνας, όπως ο πρώτος αρχηγός της Ζενίτ, Μπορίς Ιβιν. Την άνοιξη του 1942, οι αρχές αποφάσισαν να διοργανώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ των ποδοσφαιριστών του Λένινγκραντ. Οι αγώνες διεξήχθησαν με σκοπό να δείξουν στους Σοβιετικούς, στους Γερμανούς και στον υπόλοιπο κόσμο πως το Λένινγκραντ δεν ήταν «πόλη νεκρών» (όπως την παρουσίαζαν οι Γερμανοί), αλλά μια πόλη που είναι ακόμα ζωντανή

Ο πρώτος αγώνας μεταξύ της Ντινάμο Λένινγκραντ και της ομάδας του Εργοστασίου του Νέβα (στην οποία συμπεριλήφθηκαν ποδοσφαιριστές της Ζενίτ) διεξήχθη στις 31 Μαΐου και έληξε με σκορ 6-0 υπέρ της «D». Ο επαναληπτικός αγώνας διεξήχθη στις 7 Ιουνίου 1942 και έληξε με σκορ 2-2.

Μετά απ’ αυτούς τους δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, στο πολιορκημένο Λένινγκραντ οργανώθηκαν πολλές αθλητικές διοργανώσεις, ενώ το 1943 έλαβε ξανά χώρα, μετά από δύο έτη πολέμου, το πρωτάθλημα του Λένινγκραντ. Όταν η κατάσταση στο μέτωπο άλλαξε υπέρ των Σοβιετικών (στα μέσα του 1943), οι παίκτες της Ζενίτ, οι οποίοι είχαν φύγει από το Λένινγκραντ, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα. Εκεί, οι ποδοσφαιριστές της Ζενίτ εργάστηκαν στο εργοστάσιο πυροβολικού στο Κορολιέφ, αλλά συνέχιζαν παράλληλα τις προπονήσεις τους.

Όταν η Ζενίτ έπαιζε μπάλα στα συντρίμμια του Λένινγκραντ

Εκείνο το έτος, οι ποδοσφαιριστές της Ζενίτ ενώθηκαν με τους ποδοσφαιριστές της Σπαρτάκ Μόσχας και συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Μόσχας, όπου και κατέκτησαν την έκτη θέση (στο πρωτάθλημα συμμετείχαν οκτώ ομάδες).

Το 1944, οι σοβιετικές αρχές αποφάσισαν να επαναφέρουν τη διεξαγωγή του Κυπέλλου ΕΣΣΔ. Εκείνη τη χρονιά, το Κύπελλο διεξήχθη τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ζενίτ Λένινγκραντ με την κατάκτηση του Κυπέλλου έκανε και την πρώτη μεγάλη επιτυχία της…