Menu

Η ιστορία του internet

Η ιστορία του internet

Το σημερινό internet αποτελεί εξέλιξη του arpanet, ενός δικτύου που άρχισε να αναπτύσσεται πειραματικά στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ερευνητές ξεκινούν να πειραματίζονται με τη διασύνδεση απομακρυσμένων υπολογιστών μεταξύ τους. Το δίκτυο arpanet γεννιέται το 1969 με πόρους του προγράμματος ARPA (Advanced Research Project Agency) του υπουργείου Αμυνας, με σκοπό να συνδέσει το υπουργείο με στρατιωτικούς οργανισμούς και να αποτελέσει ένα πείραμα για τη μελέτη της αξιόπιστης λειτουργίας των δικτύων. Στην αρχική του μορφή, το πρόγραμμα απέβλεπε στον πειραματισμό με μια νέα τεχνολογία, γνωστή ως μεταγωγή πακέτων (packet switching), όπου τα προς μετάδοση δεδομένα κόβονταν σε πακέτα και οι χρήστες μοιράζονταν την ίδια επικοινωνιακή γραμμή. Στόχος ήταν να επέτρεπε σε υπολογιστές να μοιράζονται δεδομένα και σε ερευνητές να υλοποιήσουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το 1973, ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, το Internetting Project (Πρόγραμμα Διαδικτύωσης) προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορετικοί τρόποι που χρησιμοποιεί κάθε δίκτυο για να διακινεί τα δεδομένα του και από την έρευνα «γεννιέται» μια νέα τεχνική, το Internet Protocol (IP), το γνωστό σήμερα «Πρωτόκολλο Διαδικτύωσης». Διαφορετικά δίκτυα που χρησιμοποιούν το IP μπορούν να συνδέονται και να αποτελούν ένα διαδίκτυο και, σταδιακά, μαζί με μια τεχνική για τον έλεγχο της μετάδοσης των δεδομένων, το TCP, συνδέονται με το arpanet ιδρύματα από άλλες χώρες, με πρώτο το το University College του Λονδίνου.

Το 1983, το TCP/IP αναγνωρίζεται και επίσημα στις ΗΠΑ και εκατοντάδες Πανεπιστήμια συνδέουν τους υπολογιστές τους στο Arpanet. Το 1985, το ίδρυμα NSF δημιουργεί ένα δικό του γρήγορο δίκτυο, το NSFnet χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο TCP/IP και, ως τα τέλη της δεκαετίας 80, όλο και περισσότερες χώρες συνδέονται μαζί του. Χιλιάδες πανεπιστήμια και οργανισμοί δημιουργούν τα δικά τους δίκτυα και τα συνδέουν πάνω στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο, το οποίο αρχίζει να γίνεται γνωστό ως internet και να εξαπλώνεται με τρομερούς ρυθμούς. Και, σαν σήμερα, το 1990, το apranet καταργήθηκε και επίσημα ως ορολογία…

Η δε πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία δημιουργήθηκε στις 6 Αυγούστου 1991 από τον Τιμ Μπέρνερς Λι, τον άνθρωπο που σήμερα θεωρείται ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, και αφορούσε για οδηγίες δημιουργίας μιας ιστοσελίδας.


Δημοσιεύτηκε στο «Επί παντός» της «Sportday» στις 13/11/2019