Menu

Η δολοφονία του Μυρογιάννη από τον Ντερτιλή έξω από το Πολυτεχνείο

Η δολοφονία του Μυρογιάννη από τον Ντερτιλή έξω από το Πολυτεχνείο

“Με παραδέχεσαι ρε; Με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι”: Έτσι πανηγύριζε ο φασίστας χουντικός αξιωματικός Νικόλαος Ντερτιλής όταν πυροβόλησε πισώπλατα τον 20χρονο Μιχάλη Μυρογιάννη, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ο Μυρογιάννης ήταν ηλεκτρολόγος από τη Μυτιλήνη που ζούσε στην Αθήνα.

Το μεσημέρι 18 Νοεμβρίου 1973, στην καταστολή που ακολούθησε την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, ο Μυρογιάννης δέχθηκε επίθεση από χωροφύλακες. Τραυματισμένος από το ξύλο, άρχιζε να τρέχει για να ξεφύγει. Όταν ο Ντερτιλής είδε τον νεαρό να τρέχει τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι, στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη. Μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο “Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών”, όπου πέθανε αυθημερόν.

Σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού του Ντερτιλή που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, λίγο αργότερα ο Ντερτιλής κόλλησε το περίστροφο στο στομάχι ενός υπαλλήλου των τρόλεϊ και τον φοβέριζε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν εξαφανιστεί. Όταν βρέθηκε προς τον ΟΤΕ (όπου υπήρχε πολύ κόσμος), έβγαλε ξανά το περίστροφό του και άρχισε να πυροβολεί. Έδινε διαταγές με το περίστροφο στο χέρι και έλεγε στους ΛΟΚατζήδες: “Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν;” και αργότερα στους χωροφύλακες “τι φοβάστε ρε; Βαράτε στο ψαχνό, εγώ έκανα την αρχή.”

Η δολοφονία του Μυρογιάννη από τον Ντερτιλή έξω από το Πολυτεχνείο

Στη δίκη είπε ψέματα στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε τον οδηγό του και ότι δεν τον είχε δει ποτέ. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή το 2013. Για αυτόν τον “ήρωα” το ΓΕΣ και το υπουργείο του Γ. Παπαντωνίου ετοίμαζαν παράσημο το 2002! Τελικά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έγινε “λάθος”. Στην κηδεία του την ακολουθία έψαλε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος που δήλωσε ότι ο φασίστας δολοφόνος Ντερτιλής είναι “ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη”. Την κηδεία παρακολούθησαν διάφοροι φασίστες, χουντικοί, ναζί και ακροδεξιοί (από την Χρυσή Αυγή, το ΛΑΟΣ κ.α.) Ορισμένοι ήταν και ένοπλοι, αφού πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα.

Το όνομα του Μυρογιάννη διαβάζεται στο προσκλητήριο νεκρών κάθε 17 Νοέμβρη, μαζί με όλα τα ονόματα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα ονόματα αυτών που έδωσαν την ζωή τους για να γίνεται σήμερα η πορεία του Πολυτεχνείου, για να υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα.