Menu

Γαλλία – Ιρλανδία. Το χέρι του «Τιτί»

Γαλλία – Ιρλανδία. Το χέρι του «Τιτί»

Δεν είναι η πρώτη φορά της Ιρλανδίας σε μπαράζ για Μουντιάλ… Ενόψει Γαλλίας ’98 είχε αποκλειστεί από το Βέλγιο και πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010 είχε μείνει εκτός με τη Γαλλία. Αντιθέτως, για τη Δανία είναι η πρώτη φορά.

Για τους Ιρλανδούς ήταν… μεγάλη πίκρα τα δύο ματς με τους Γάλλους το φθινόπωρο του 2009. Και όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα ξεχαστεί ποτέ ο άδικος τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκαν από το αφρικάνικο Μουντιάλ. Στο πρώτο ματς στο Δουβλίνο οι «τρικολόρ» νίκησαν με 1-0 με γκολ του Νικολά Ανελκά στο 72’ και τον Γερμανό ρέφερι Φέλιξ Μπριχ να αρνείται, νωρίτερα, πέναλτι στους γηπεδούχους.

Η ρεβάνς έλαβε χώρα στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού και φάνταζε τυπική διαδικασία για τους παίκτες του Ραϊμόν Ντομενέκ, που πλην των… μετέπειτα «δικών» μας Γκοβού και Αμπιντάλ, είχε στη διάθεσή του «φουρνιά» με Ανρί, Ζινιάκ, Γκουρκίφ, Γκαλάς, Σκιλασί, Μπενζεμά. Ο εμβληματικός Ιρλανδός σκόρερ Ρόμπιν Κιν άνοιξε το σκορ στο 32’ και το ματς εντέλει οδηγήθηκε στην παράταση, παρά την πίεση από πλευράς Γάλλων. Οι οποίοι Γάλλοι πήραν την πρόκριση με γκολ του Γκαλάς στο 103’ και αρνητικούς πρωταγωνιστές τον Τιερί Ανρί και τον Σουηδό διαιτητή Μάρτιν Χάνσον. Ο «Τιτί» χρησιμοποίησε το χέρι του για να κοντρολάρει και να… κουβαλήσει την μπάλα μέχρι το πόδι του, απ’ όπου τροφοδότησε τον Γκαλάς για το γκολ της πρόκρισης.

Οι διαμαρτυρίες, εντός και, κατόπιν εκτός γηπέδου πολλές. Συνεχίστηκαν μάλιστα για αρκετές ημέρες, οι Ιρλανδοί ζήτησαν μέχρι και επανάληψη του αγώνα αλλά εις μάτην.

Πέντε χρόνια μετά, ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της ιρλανδικής λίγκας Τζον Ντιλέινι αποκάλυψη ότι η FIFA είχε πληρώσει για να σταματήσει η θύελλα των αντιδράσεων μετά το χέρι του Ανρί. Πόσα; 5 εκατ. λίρες έλαβαν οι Ιρλανδοί για να μην κινηθούν νομικά, ποσό που εντέλει κατέληξε στα έξοδα κατασκευής του καταπληκτικού εθνικού σταδίου του Δουβλίνου.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 11/11/2017