Menu

Το εμβληματικό «Σεντενάριο»…

Το εμβληματικό «Σεντενάριο»…

Η πρόταση του αντιπροέδρου της FIFA Ρόντολφ Ζεελντρέιερς, να αναλάβει τα έξοδα η οικοδέσποινα (μεταφορά και διαμονή για τους ανθρώπους της FIFA, τις αποστολές και τους διαιτητές) τρόμαξε τις περισσότερες υποψήφιες για διοργανώτριες του πρώτου Μουντιάλ, το 1930. Η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ουρουγουάη είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα αλλά άρχισαν σιγά-σιγά να αποσύρονται.

Τελευταία έμεινε η Ουρουγουάη και η FIFA δεν δίστασε να της απονείμει την τιμή. Η εθνική της ομάδα είχε κατακτήσει το Ολυμπιακό τουρνουά το 1924 και το 1928, ενώ το 1930 η χώρα θα γιόρταζε τα εκατοντάχρονα της ανεξαρτησίας της (εξ ου και η ονομασία του γηπέδου «Σεντενάριο»).

Περίπου 15.000 άνθρωποι δούλευαν ημέρα και νύχτα από το Φεβρουάριο του ‘30 προκειμένου να φτιαχτεί το στάδιο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μοντεβιδέο. Για την κατασκευή του σταδίου απαιτήθηκαν 14.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 160.000 κυβικά μέτρα άμμου. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1 εκατομμύριο πέσος, μυθικό ποσό για την εποχή.

Το εμβληματικό «Σεντενάριο»…

Και απέφερε ένα μυθικό γήπεδο που αύριο φιλοξενεί τον τελικό του Copa Sudamericana ανάμεσα σε Ατλέτικο Παραναένσε και Μπραγκαντίνο…