Menu

Όταν ο Σόκρατες έπαιξε μπάλα, στα 50 του, στην Αγγλία…

Όταν ο Σόκρατες έπαιξε μπάλα, στα 50 του, στην Αγγλία…

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο (τεράστιος…) Σόκρατες ολοκλήρωσε την παρουσία του σε επίσημους αγώνες ως παίκτης σε ηλικία 50 ετών!

Ένα πρότζεκτ του Σάιμον Κλίφορντ, που είχε δημιουργήσει μία βραζιλιάνικη σχολή ποδοσφαίρου στο Λιντς, είχε φτιάξει δεσμούς με τη χώρα του καφέ και με σπουδαίους βετεράνους ποδοσφαιριστές. Αρκετοί εξ αυτών κατέφθαναν στην Αγγλία σε ειδικές εκδηλώσεις, δίνοντας συμβουλές στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές. Όταν ο Κλίφορντ μετά από 8 χρόνια εξαγόρασε την (παγκοσμίως άγνωστη) Γκάρφορθ Τάουν και ανέλαβε προπονητής, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Μαζί με τους Μπράιαν Ρόμπσον, Ζαΐρζίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Τζερμέιν Τζένας, έκανε την εμφάνισή του στο σύλλογο και ο Σόκρατες υπογράφοντας σαν σήμερα το 2004.

Με μία σημαντική διαφορά. Ο Βραζιλιάνος υπέγραψε συμβόλαιο ως παίκτης-προπονητής διάρκειας ενός μήνα στην ομάδα της 10ης (!) τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, στην οποία είχε καταλήξει και ο πρώην διεθνής με την εθνική Αγγλίας μέσος Λι Σαρπ.

«Είμαι σίγουρος ότι θα μάθω κάτι καινούριο. Δεν έχω βρεθεί ποτέ στην Βόρεια Αγγλία και πάντα δέχομαι να εμπλακώ σε νέες προκλήσεις. Μπορεί να μην είμαι πια ο πιο γρήγορος παίχτης στον αγωνιστικό χώρο, αλλά θα μπορέσω να θυμηθώ μερικά από τα κόλπα μου», είχε δηλώσει ο «Doctor Socrates» πριν φύγει από την Βραζιλία.

Γκριζομάλλης πια, με εμφανή… μπυροκοιλιά, ένα κρύο φθινοπωρινό απόγευμα στον αγγλικό βορρά, το «Wheatley Park» ήταν κατάμεστο. Οι παμπ ήταν γεμάτες, οι καντίνες τροφοδοτούσαν τεράστιες ουρές φιλάθλων και τα μπλουζάκια των 5 λιρών με το όνομα του Βραζιλιάνου θρύλου έγιναν ανάρπαστα.

Το ντεμπούτο του στη σεζόν 2004-05 έγινε απέναντι στην Τάντκαστερ Άλμπιον και προσέλκυσε το ενδιαφέρον φιλάθλων και Τύπου από όλο τον κόσμο. Ο Σόκρατες μπήκε ως αλλαγή στο 78′, αλλά φυσικά δεν κατάφερε να βοηθήσει και το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2-2. Η επίσημη προσέλευση ήταν 1.385 θεατές, που αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία του συλλόγου, αλλά στο γήπεδο βρέθηκαν πάνω από 3.000 κόσμος, αδημονώντας να δουν από κοντά αυτό το αστέρι του παρελθόντος. Αυτή ήταν και η μοναδική συμμετοχή του στην Γκάρφορθ Τάουν, από όπου αποχώρησε για να πάρει τη θέση του δύο χρόνια αργότερα ο Καρέκα, με μία ανάλογη, γκεστ σταρ εμφάνιση…