Menu

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το τρόπαιο του Copa Libertadores θα καταλήξει σε βραζιλιάνικα… χέρια.

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο τελικός είναι… εμφύλιος ανάμεσα σε βραζιλιάνικες ομάδες. Κάτι που οδηγεί τη χώρα της σάμπα σε αριθμό 21 τροπαίων στη διοργάνωση, επί συνόλω 62, «ροκανίζοντας» ακόμη περισσότερο τη διαφορά από την Αργεντινή, οι σύλλογοι της οποίας απαριθμούν 25 τρόπαια στον σχετικό πίνακα. Πρώτη στη λίστα των κατακτήσεων είναι εδώ και… δεκαετίες η Ιντεπεντιέντε με 7 τίτλους (σε ισάριθμες εμφανίσεις, και έσχατη το 1984!) και έπεται η Μπόκα με 6, την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Πενιαριόλ με 5 και τελευταία κατάκτηση το 1987.

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Παλμέιρας εναντίον Φλαμένγκο λοιπόν, σε ουδέτερο γήπεδο, όποια τα καταφέρει θα φτάσει τα 3 τρόπαια στη διοργάνωση.

Οι άλλοι βραζιλιάνικοι «εμφύλιοι»

Αν και το Copa Libertadores ξεκίνησε από το 1960, οι βραζιλιάνικοι «εμφύλιοι» σπανίζουν. Μόλις το 2005… εμφανίστηκε πρώτος, με τη Σάο Πάολο να υποτάσσει σε δύο ματς την Ατλέτικο Παραναένσε (με συνολικό σκορ 5-1) και την επόμενη χρονιά, η κάτοχος βρέθηκε ξανά στον τελικό, με αντίπαλο αυτή την φορά την Ιντερνασιονάλ. Δεν κατάφερε να κάνει το repeat, αφού ηττήθηκε με συνολικό σκορ 4-3.

Τελευταίος βραζιλιάνικος εμφύλιος σε τελικό, ο περσινός. Παλμέιρας και Σάντος συγκρούστηκαν στο «Μαρακανά» σε μονό ματς, αφού πια το φορμάτ έχει αλλάξει. Νικήτρια η Παλμέιρας με 1-0, η οποία στις 27 του μήνα θα επιχειρήσει να κάνει το back to back στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής.

Οι προηγούμενοι τελικοί τους και η σύμπτωση

Η Παλμέιρας θα παραχθεί με στόχο το δεύτερο συνεχόμενο, και συνολικά τρίτο τρόπαιο στο Libertadores, ανεβαίνοντας ένα… σκαλοπάτι στην τροπαιοθήκη. Ήτοι, όσα έχουν (από 3) η ουρουγουανή Νασιονάλ και οι… συντοπίτισσές της Σάο Πάουλο, Σάντος και Γκρέμιο. Το ποσοστό επιτυχίας της «βερδάο» είναι 40% μιας και είχε ηττηθεί στους πρώτους τρεις τελικούς της: το 1961 από την Πενιαριόλ, το 1968 από την Εστουδιάντες και το 2000 από την Μπόκα Τζούνιορς.

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Βέβαια τότε, κάτι που κράτησε ως και το 2018, οι τελικοί ήταν διπλοί, στις έδρες και των δύο. Σε μονούς τελικούς έχει 100%, ήτοι το περσινό 1-0 επί της Σάντος, σε έναν ακόμη «εμφύλιο» και στο άδειο, ελέω πανδημίας, «Μαρακανά»…

Αντίθετα, η Φλαμένγκο έχει το απόλυτο σε τελικούς στη διοργάνωση. Τόσο το 1981 όσο και το 2019 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής και στοχεύει σε τρίτο τρόπαιο μέσα σε μια τριετία. Το ’81, με ηγέτη τον Ζίκο, χρειάστηκε τρία ματς για να κάμψει τη χιλιανή Κομπρελόα μιας και τότε δεν ίσχυαν ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ αλλά και των πέναλτι. Διεξήχθη τρίτο ματς λοιπόν, σε ουδέτερο και συμπτωματικά στο «Σεντενάριο», όπου επικράτησε με 2-0 με ισάριθμα γκολ του Ζίκο και τεχνικό τότε τον Πάολο Σέζαρ Καρπετζιάνι.

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Και το ’19, σε μονό πια τελικό στο «Μονουμεντάλ» της Λίμα του Περού, επικράτησε 2-1 της Ρίβερ Πλέιτ θυμίζοντας κάτι από… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999, με γκολ του Γκάμπριελ Μπαρμπόσα στο 89’ και στο 92’!

Σύστημα διεξαγωγής

Τελικός Copa Libertadores 2021. Μονό παιχνίδι σε ουδέτερη έδρα. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί ημίωρη παράταση και, αν χρειαστεί, η διαδικασία των πέναλτι.

Η νικήτρια, εκτός του ότι εξασφαλίζει τη συμμετοχή και στο επόμενο Copa Libertadores, θα λάβει μέρος και στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (σ.σ. αρχές του 2020 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αλλά και θα διαγωνιστεί με την επίσης βραζιλιάνικη Ατλέτικο Παραναένσε στον τελικό του Recopa Sudamericana, ήτοι το Super Cup της Λατινικής Αμερικής.

Η (ιστορική) έδρα

Το εμβληματικό «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο, στην Ουρουγουάη, υποδέχεται άλλες δύο Βραζιλιάνες μετά τον πρόσφατο τελικό του Copa Sudamericana ανάμεσα στην Ατλέτικο Παραναένσε και την Red Bull Μπραγκαντίνο (1-0).

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Το εν λόγω γήπεδο κατασκευάστηκε ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1930, χρονιά που η Ουρουγουάη θα γιόρταζε τα εκατοντάχρονα της ανεξαρτησίας της (εξ ου και η ονομασία του γηπέδου: «Σεντενάριο»).

Περίπου 15.000 άνθρωποι δούλευαν ημέρα και νύχτα από το Φεβρουάριο του ‘30 προκειμένου να φτιαχτεί το στάδιο στην πρωτεύουσα και για την κατασκευή του σταδίου απαιτήθηκαν 14.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 160.000 κυβικά μέτρα άμμου. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1 εκατομμύριο πέσος, μυθικό ποσό για την εποχή.

Το γήπεδο είναι χωρητικότητας 60.235 θεατών. Εκδόθηκαν 50.000 εισιτήρια και, φυσικά, εξαντλήθηκαν από μέρες. Πάντως, με κόστος από 200 ως 650 αμερικάνικα δολάρια (!) ανά εισιτήριο, αρκετοί Βραζιλιάνοι φίλαθλοι δεν έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και δεν ταξίδεψαν ως το Μοντεβιδέο…

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Το… κοράκι

Ο πολύπειρος, 46 ετών πια, Νέστορ Πιτάνα θα σφυρίξει τον φετινό τελικό. Ο Αργεντίνος είναι από τους πλέον γνωστούς ρέφερι στη νότια Αμερική και έχει και διεθνείς παραστάσεις, όπως την παρουσία του σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και, φυσικά, ότι διαιτήτευσε τον τελικό του Μουντιάλ 2018 ανάμεσα σε Γαλλία και Κροατία.

Στο Libertadores σφυρίζει από το 2010 αριθμώντας, σε 56 ματς, 262 κίτρινες, 10 κόκκινες και 7 πέναλτι: ακριβοδίκαιος. Είναι, δε, ο τρίτος του τελικός μετά το Ολίμπια Ασουνσιόν – Ατλέτικο Μινέιρο 2-0 το 2013 (με 7 κίτρινες και μια κόκκινη) και το Ατλέτικο Νασιονάλ – Ιντεπεντιέντε 1-0 το 2016 (έβγαλε 5 κίτρινες).

Face 2 face

Η εν ενεργεία κάτοχος του τροπαίου, Παλμέιρας, είχε μια σεζόν με αστάθεια. Βασικό πρόβλημα βέβαια, η απουσία ξεκούρασης και προετοιμασίας αφού παίζει σερί εδώ κι ένα χρόνο. Κάτι που νομίζει διαρκώς ο (πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ) Αμπελ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2022, άγνωστο αν σε απώλεια του τίτλου θα συνεχίσει.

Με 4-4-2 κατεβαίνει ο Φερέιρα, με Εβερτον στα γκολπόστ, τους Μάικι (αντί του Μάρκος Ρόσα), Γκόμες, Λουάν, Πικέρες στην άμυνα, τους Ντανίλο, Ζε Ραφαέλ στα χαφ, τους Βέιγκα, Σκάρπα στα άκρα και τους Ντουντού, Ρόνι μπροστά.

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Μπερδεμένη ήταν και η σεζόν της Φλαμένγκο. Με τον άλλοτε εμβληματικό γκολκίπερ Ροτζέριο Σένι ξεκίνησε ως πρωταθλήτρια, συνέχισε με τον (εξαιρετικό) Ρενάτο Γκαούσο, όμως από ότι φαίνεται μετά το Κύπελλο, χάνει και το πρωτάθλημα. Οπότε η κατάκτηση του Libertadores είναι απαραίτητη.

Και ο Ρενάτο Γκαούσο εμμένει στο 4-4-2 (που είναι πιο πολύ ένα 4-2-2-2), σημαντικό ότι ο πολύτιμος Αρασκαέτα πήρε χρόνο συμμετοχής στα δύο τελευταία μετά τον μακροχρόνιο τραυματισμό του. Κίπερ ο Αλβες, στην άμυνα οι Ισλα, Νταβίντ Λουίζ, Κάιο, Φελίπε Λουίς, στο κέντρο οι Αρασκαέτα,, Αράο, Περέιρα και Ριμπέιρο και μπροστά οι Γκάμπιγκολ και Μπρούνο Ενρίκε.

Who is who

Διεθνής απήχηση, εκατομμύρια οπαδοί και τρομερά βαρύ μέταλλο, το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει ως σύλλογο την Παλμέιρας, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη οικονομική δυναμική από το 2015 και έπειτα, με την Crefisa να έχει πλάνο επένδυσης 1 δισ. ρεάις σε ορίζοντα 10ετίας. Εδρεύει στο… στολίδι ονόματι «Αλιάνζ Παρκ» (43.000 θέσεων) στο Σάο Πάουλο με συνθετικό τερέν, που είναι στα συν της, όπως και ότι (πλην πανδημίας) είναι μονίμως γεμάτο.

Η Φλαμένγκο είναι, από την άλλη, ίσως η πιο βαριά φανέλα της χώρας, με οπαδική βάση που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια. Πολύ χρήμα και σωστές επενδύσεις έφεραν την άνθηση της τελευταίας πενταετίας, καθώς πριν το 2016 ήταν μεταξύ σφύρας και άκμονος. Εδρεύει στο εμβληματικό «Μαρακανά» (81.000 θέσεων) στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η παράδοση και ο πρόσφατος τελικός

Η Φλαμένγκο είναι αήττητη στα τελευταία εννέα ματς με αντίπαλο την Παλμέιρας (5-4-0) ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, ήτοι από τον Νοέμβριο του 2017. Τότε είχε τερματιστεί ανάλογο αήττητο οκτώ αγώνων της «βερδάο» (4-4-0).

Σημειωτέον ότι το 0-0… απουσιάζει από τα μεταξύ τους εδώ και 20 αναμετρήσεις.

Σε ουδέτερο, όπως φέτος, γήπεδο και σε τελικό συναντήθηκαν σχετικά πρόσφατα, τον Απρίλιο για το Supercopa Brasil 2021, στο «Μανέ Γκαρίντσα» της Μπραζιλία: 2-2 τελικό αποτέλεσμα και 6-5 στα πέναλτι η «Φλα», με τεχνικό τότε ακόμη τον Ροτζέριο Σένι…

Η πορεία τους ως το Μοντεβιδέο

Ετοιμη για το repeat η «βερδάο» καθώς άφησε ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της στο φετινό τουρνουά. Πρώτευσε με 5-0-1 σε όμιλο με Ντιφένσα, Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε και Ουνιβερσιτάριο ντε Λίμα και κατόπιν, στα νοκ άουτ, έκανε 3-3-0: πρόκριση με δύο νίκες επί της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα στους «16», με 3άρα επί της Σάο Πάουλο στους «8» και με δύο ισοπαλίες στα ημιτελικά με αντίπαλο μια άλλη βραζιλιάνικη, την Ατλέτικο Μινέιρο.

Και η Φλαμένγκο είχε βγει πρώτη στον όμιλό της, τον οποίο στελέχωναν Βέλεζ Σάρσφιλντ, LDU ντε Κίτο και Ουνιόν λα Καλέρα, μένοντας αήττητη (3-3-0) και στα νοκ άουτ… οργίασε με 6/6 νίκες και 18-3 (!) ενάντια σε, κατά σειρά, Ντιφένσα, Ολίμπια Ασουνσιόν και Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ.

Προπονητές και H2H

Ο 59χρονος Ρενάτο Γκαούσο της Φλαμένγκο είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στη διοργάνωση, 50 πια και έχουν γίνει viral αρκετές του φωτογραφίες στις παραλίες του Ρίο (party-lover, πάντα) ενώ είναι ο μόνος Βραζιλιάνος που κατέκτησε το Copa Libertadores και ως παίκτης (1983), και ως προπονητής (2017), αμφότερα με την Γκρέμιο.

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

Στον… αντίκρυ πάγκο κάθεται ο 42χρονος Αμπελ Φερέιρα, που ανέλαβε την Παλμέιρας πριν από ένα χρόνο, αποχωρώντας άρον άρον από τον ΠΑΟΚ, στη χώρα της σάμπα τον αποκαλούν ως τον «Μουρίνιο της νότιας Αμερικής» – ίσως λίγο υπερβολικό. Εκτοτε οδήγησε τη «βερδάο» σε πέντε τελικούς, κατακτώντας το περσινό Libertadores αλλά και το Κύπελλο. Ξεπερνά τις μίνι κρίσεις που βιώνει με στωικότητα και αν μη τι άλλο κουβαλά άστρο ο Πορτογάλος…

Ήξερες ότι…;

  • Η Παλμέιρας γίνεται η πρώτη μετά την Μπόκα Τζούνιορς, το 2000-01, ομάδα που φτάνει σε τελικό για δεύτερη σερί χρονιά, τότε «χενέισες» είχαν πάρει και ισάριθμα τρόπαια.
  • Η Παλμέιρας έχει ηττηθεί μονάχα σε 5 από τις τελευταίες 39 αναμετρήσεις της στη διοργάνωση (με 27 νίκες). Οι 4/5 ήταν από αργεντίντικες.
  • Η Φλαμένγκο είναι αήττητη, μαζί με τα περσινά, στα τελευταία 17 παιχνίδια της στο Libertadores (12 νίκες), σερί που κρατά από τον Σεπτέμβριο του 2020 και το 5-0 από την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε.
  • Αν η «Φλα» τα καταφέρει, θα γίνει η έβδομη ομάδα που κατακτά αήττητη το τρόπαιο μετά την Εστουδιάντες το 1969 (4-0-0) και το 1970 (3-1-0), την Πενιαριόλ το 1960 (3-4-0), τη Σάντος το 1963 (3-4-0), την Ιντεπεντιέντε το 1964 (5-2-0), την Μπόκα Τζούνιορς το 1978 (4-2-0) και την Κορίνθιανς το 2012 (8-6-0).

Παλμέιρας – Φλαμένγκο. Δύο Βραζιλιάνες, σε ουδέτερο, για… το τρίτο

  • Η Παλμέιρας κατέχει το μεγαλύτερο ρεκόρ αήττητου εκτός έδρας σερί στη διοργάνωση: 10-5-0, με τελευταία ήττα τον Απρίλιο του 2019 από την αργεντίνικη Σαν Λορέντσο.
  • Ο Μπρούνο Ενρίκε της Φλαμένγκο σημείωσε και τα 4 γκολ στα δύο ημιτελικά ματς με αντίπαλο την εκουαδοριανή Μπαρτσελόνα.
  • Εξι σύλλογοι, αλλά κανένας μετά την Μπόκα Τζούνιορς το 2001 (ήτοι, 20 χρόνια) έκαναν repeat τίτλων. Η «Φλα» φιλοδοξεί να γίνει ο έβδομος.
  • Αν η Παλμέιρας του Φερέιρα πάρει το τρόπαιο, τότε θα καταλήξει σε πορτογαλικά χέρια για τρίτη σεζόν μετά τη Φλαμένγκο το Ζόρζε Ζέσους το 2019 και το περσινό της «βερδάο», ξανά με Φερέιρα.
  • Μόνος άλλος μη νοτιοαμερικάνος πρωταθλητής ήταν το 1991 ο Κροάτης Μίρκο Γιόζιτς με την Κόλο Κόλο.

Τα… δικά μας παιδιά

Τα εξής δύο, ένας στον πάγκο κι ένας στο γήπεδο (αν και δεν είναι βασικός). Τεχνικός της Παλμέιρας είναι, εδώ κι ένα χρόνο, ο 42χρονος Πορτογάλος Αμπελ Φερέιρα που πέρασε, μετά από καριέρα στην Μπράγκα, από τον ΠΑΟΚ το 2019-20.

Και στη Φλαμένγκο παίζει, δανεικός από την Μπράγκα συμπτωματικά, ο 26χρονος στόπερ Μπρούνο Βιάνα που το 2016-17 ήταν παίκτης του Ολυμπιακού, κάνοντας 17 εμφανίσεις.

Πρώτοι σκόρερ

Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα της Φλαμένγκο οδηγεί την κούρσα στον πίνακα των σκόρερ του φετινού Copa Libertadores, με 10 τέρματα, σκοράροντας μάλιστα σε καρέ αγώνων από δύο φορές. Στα 7 γκολ σταμάτησαν άλλοι δύο Βραζιλιάνοι, ο Φρεντ της Φλουμινένσε και ο Χουλκ της Ατλέτικο Μινέιρο.

Για τη Φλαμένγκο, στα 6 είναι ο Μπρούνο Ενρίκε, εκ των οποίων τα πέντε τα σημείωσε στα νοκ άουτ. Εξι έχει και ο Ρόνι της Παλμέιρας.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 27/11/2021