Menu

Παπανδρέου και Σαμαράς σε ροκ συγκρότημα…

Παπανδρέου και Σαμαράς σε ροκ συγκρότημα…

2009, σαν σήμερα. Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, πρωθυπουργός συγχαίρει νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον καλεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο για να συζητήσουν: ο Γεώργιος Παπανδρέου τον Αντώνη Σαμαρά, την επομένη της νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Διόλου τυχαίο, πλην της ευγένειας που διέκρινε πάντα τον ΓΑΠ, ότι με τον Σαμαράς γνωρίζονται καλά και από παλιά. Όχι μόνο μέσα από τον πολιτικό στίβο και τα έδρανα της Βουλής, αφού υπήρξαν φίλοι από το Λύκειο, ενώ ως συμφοιτητές, αργότερα, έπαιζαν μαζί σε ροκ συγκρότημα. Φοίτησαν στο ίδιο σχολείο, το Κολέγιο Αθηνών στο Ψυχικό, ενώ οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης, τη δεκαετία του ’70. Ο Παπανδρέου σπούδαζε κοινωνιολογία και ο Σαμαράς, οικονομία.

Πέρα από συμφοιτητές, όμως, ήταν και συγκάτοικοι και, μάλιστα, για περίπου τρία χρόνια έκαναν κολλητή παρέα και έπαιζαν μαζί σε… ροκ συγκρότημα. Το συγκρότημα, το έλεγαν «Τα τζάκια» (The Fireplaces), στα ντραμς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε ποτέ τη στενή φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου από τα χρόνια του πανεπιστημίου. Σε συνέντευξή του στους «Νew York Times», τον Απρίλιο του 1985, έλεγε στον δημοσιογράφο Χένρι Καμ: «Όταν οι συνάδελφοι μας βουλευτές μάς βλέπουν να καθόμαστε και να κρυφογελάμε με τον Γιώργο, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν μιλάμε για πολιτικά, αλλά για τις παλιές φιλενάδες μας από το Holyoke και το Smith».

Οι δυο τους, μάλιστα, είχαν κινδυνεύσει να μπουν φυλακή, συμμετέχοντας μαζί με περίπου 1.000 άλλους φοιτητές από το Άμχερστ σε καθιστική διαμαρτυρία, σε αεροπορική βάση της πόλης. Ακινητοποίησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β52, όταν συνεχιζόταν ο πόλεμος με το Βιετνάμ, ξαπλώνοντας στο διάδρομο. Τους συνέλαβαν όλους, αλλά η τοπική φυλακή, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δεν χώραγε πάνω από τρεις και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η μάχη κατά της χούντας στο εξωτερικό δεν σταματούσε ποτέ. Ο Παπανδρέου έκανε ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Παρασκευή με μηνύματα κατά της Χούντας και μοίραζε φυλλάδια του ΠΑΚ, ενώ ο Σαμαράς έκανε ασκήσεις ρητορείας και συμμετείχε σε φοιτητικά debates, όπου μιλούσε για την ελληνική δικτατορία.

Τις μέρες που, στο Άμχερστ, όλοι μιλούσαν για τον σοσιαλιστή ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος ήταν παράξενα σιωπηλός. Όταν ο Αντώνης, μεταξύ αστείου και σοβαρού, του είπε «Γιώργο, να δεις που εμείς οι δύο τελικά θα βρεθούμε μαζί στη Βουλή», η απάντηση του νεαρού Παπανδρέου ήταν κοφτή: «Αντώνη, εμείς δεν θα βρεθούμε ποτέ μαζί στη Βουλή. Γιατί εγώ δεν πρόκειται να μπω στην πολιτική ποτέ μου».  Η ταλαιπωρία της οικογένειας από τη χούντα του είχε στοιχίσει τότε, αργότερα όμως, όπως φάνηκε, άλλαξε γνώμη.