Menu

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ. Το ντέρμπι των… 104 ετών

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ. Το ντέρμπι των… 104 ετών

Ως κάθε πρωτεύουσα, έτσι και η Πορτογαλία έχει το δικό της classico μεταξύ συλλόγων που διέπονταν από έμφυτη αντιπαλότητα. Για τη Λισσαβώνα, το… κοντέρ γράφει 104 χρόνια μίσους ανάμεσα στην Μπενφίκα και τη Σπόρτινγκ, με τις δύο ομάδες να συναντιούνται το βράδυ της Παρασκευής στο «Ντα Λουζ».

Derby de Lisboa ή Dérbi de Lisboa ή, εξευρωπαϊσμένα, Lisbon derby για τον αγώνα που ξεχωρίζει ετησίως στην Primeira Liga και εκφράζει, εκτός από αθλητικές, και κοινωνικές ανισορροπίες. Βεβαίως, μπορείς άνετα να διαβείς τη Λισσαβώνα φορώντας το κασκόλ ή της μιας ή της άλλης – οι Πορτογάλοι σπάνια είχαν βία στον αθλητισμό. Και μπράβο τους.

Κοινωνικές ανισορροπίες λοιπόν. Η Μπενφίκα ήταν πάντα η ομάδα της εργατικής τάξης και η Σπόρτινγκ της αριστοκρατίας και των… χρημάτων, σε ένα «ντέρμπι» που γεννήθηκε τη μέρα που αντάμωσαν για πρώτη φορά στο γήπεδο, πριν από 104 ολόκληρα χρόνια.

Τότε, 1 Δεκεμβρίου 1907, η Σπορτ Λισμπόα (ως ονομαζόταν η Μπενφίκα αρχικά) υποδέχεται τη Σπόρτινγκ σε τερέν χωράφι, ελέω βροχής, του παλιού «Καρκαβέλας» και στο πρώτο μεταξύ τους ματς από τότε που οκτώ παίκτες της μετέπειτα Μπενφίκα είχαν «δραπετεύσει» προς τη Σπόρτινγκ του υποκόμου και ιστορικού προέδρου του συλλόγου Ζοσέ Αλβαλάδε. Η Σπόρτινγκ νίκησε 2-1 και η «Vida Esportiva» έγραψε το μυθικό «οκτώ λιποτάκτες έκριναν το ματς». Μόλις είχε αρχίσει η ιστορία ενός μεγάλο ντέρμπι…  Η Σπόρτινγκ νίκησε με 2-1 χάρη σε γκολ ενός εκ των… προδοτών μα και αυτογκόλ του Κόσμε Νταμιάο, ιδρυτή της Μπενφίκα.

 Από τον Εουσέμπιο…

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ. Το ντέρμπι των… 104 ετών

Το εν λόγω ματς αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η αντιπαλότητα, η οποία ευνοούνταν λόγω και της πολύ κοντινής απόστασης μεταξύ των εδρών τους. Σήμερα μάλιστα τα δύο γήπεδα χωρίζει μόνο ένας αυτοκινητόδρομος 2,2 χλμ, η Avenida de Eusebio – όχι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Εουσέμπιο έπαιξε ρόλο στο… σχίσμα μεταξύ τους.

Ο τεράστιος Πορτογάλος, μοζαμβικανής καταγωγής, εντάχθηκε το 1960 στην Μπενφίκα κατακτώντας με τους «αετούς» 11 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και το Πρωταθλητριών του 1962 αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας του club. Νωρίτερα, αγωνιζόταν στη Σπόρτινγκ Λουρένσο της Μοζαμβίκης, ομάδα που χρηματοδοτούνταν από τη Σπόρτινγκ της Λισσαβώνας, η οποία του ζήτησε να δοκιμαστεί προτού τον αποκτήσει. O «μαύρος πάνθηρας» αρνήθηκε και υπέγραψε, όντας σίγουρος για τις ικανότητες του, στην Μπενφίκα με τη γνωστή εξέλιξη…

…στον Ζόρζε Ζέσους

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ. Το ντέρμπι των… 104 ετών

Ένα ακόμη περιστατικό έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις μεταξύ των δύο «αιωνίων» της Λισσαβώνας, λίαν προσφάτως. Η σεζόν 2015-16 δεν έχει ξεκινήσει καν και η κόντρα των δύο ομάδων τροφοδοτήθηκε ήδη από το καλοκαίρι με την Μπενφίκα και τον πετυχημένο Ζόρζε Ζέσους να χωρίζουν τους δρόμους τους. Λίγες ημέρες αργότερα ο πολύπειρος προπονητής υπέγραψε… στη Σπόρτινγκ και κατόρθωσε εντέλει να την επαναφέρει και στους τίτλους, όχι όμως και στα πρωταθλήματα.

Βέβαια ο Ζέσους είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής από τα τμήματα υποδομής της Σπόρτινγκ το 1973 και ουδέποτε είχε κρύψει τις οπαδικές του προτιμήσεις.

Η απαρχή

Η ιστορία της μπάλας έχει διδάξει ότι δύο μεγάλες ομάδες που εδρεύουν στην ίδια πόλη επιβάλλεται να βρουν μια αφορμή για τη δημιουργία ενός πολέμου χωρίς τέλος. Μπενφίκα και Σπόρτινγκ, οι δύο μεγάλοι σύλλογοι της Λισσαβώνας, γεννήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα σημερινά επίσημα ονόματα («Sport Lisboa e Benfica» και «Sporting Clube de Portugal») εμφανίστηκαν το 1908, όταν συγχωνεύτηκαν η Sport Lisboa και η Sport Benfica, που ήταν ένας απλός… ποδηλατικός σύλλογος (ο τροχός του ποδηλάτου φαίνεται καθαρά στο σήμα της, σήμερα), ενώ η Σπόρτινγκ είχε τις ρίζες της στο Bellas Sporting Club, των πλουσίων.

Το ενιαίο πορτογαλικό πρωτάθλημα θα αρχίσει μόλις το 1938: η εργατική τάξη κόλλησε πάνω το κόκκινο χρώμα των «αετών» της Μπενφίκα, ενώ το κομμάτι της υψηλής κοινωνίας επέλεξε το πράσινο ελπιδοφόρο χρώμα των «λιονταριών» της Σπόρτινγκ. Τα πρώτα χρόνια, ήταν απλώς… ένα ματς μέχρι που το 1954 η Μπενφίκα εγκαινίασε το παλιό θρυλικό «Ντα Λουζ» και η Σπόρτινγκ να βρει στέγη το 1956 στο «Ζοσέ Αλβαλάδε»…


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 3/12/2021