Menu

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Αν η Ισπανία έχει το Clasico της, η Γερμανία έχει το Klassiker, αλλά με μια ειδοποιό διαφορά: οι αναμετρήσεις της Μπάγερν Μονάχου με την Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν είναι ένα ντέρμπι, με την κλασική έννοια του όρου, που γεννήθηκε προ πολλών ετών. Διότι δημιουργήθηκε πρακτικά την τρέχουσα χιλιετία, δίχως μεγάλη (οπαδική και κοινωνική) αντιπαλότητα, απλώς επειδή οι δύο τους τις περισσότερες σεζόν διεκδικούν την Bundesliga. Άλλωστε η Γερμανία έχει πιο… κλασικά ντέρμπι, ίσως το clasico της να είναι το Μπάγερν – Γκλάντμπαχ. Άλλη συζήτηση αυτή βέβαια.

Ακόμα και η παλαιότερη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ομάδα της εργατικής τάξης της Βεστφαλίας (Ντόρτμουντ) και των αριστοκρατών  της Βαυαρίας (Μπάγερν), είναι πλέον αρκετά θολή. Χαρακτηριστικά, ο  πρόεδρος της «αριστοκρατικής» Μπάγερν, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, είναι γεννημένος 70 χλμ. ανατολικά του Ντόρτμουντ, στο Λίπσταντ…

Το συστατικό που «έφτιαξε» λοιπόν την αντιπαλότητα είναι η επιτυχία, με τις δύο ομάδες να μάχονται για την κυριαρχία στο γερμανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Μπάγερν ή Ντόρτμουντ έχουν κατακτήσει τα 18 από τα τελευταία 21 πρωταθλήματα Γερμανίας, ενώ είναι και οι δύο τελευταίες ομάδες που πήγαν στη χώρα το τρόπαιο του Champions League.

Οι διπλοθεσίτες

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Πέρα από τους τίτλους όμως, είναι περισσότερα τα πρόσωπα που διαμορφώνουν και τροφοδοτούν τη μεγάλη διαμάχη. Αρκετοί άνθρωποι-κλειδιά στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου έχουν υπηρετήσει και τους δύο συλλόγους, με το «μοτίβο» να είναι συνήθως το εξής, με λίγες εξαιρέσεις: κάποιος κάνει μεγάλα πράγματα στη Ντόρτμουντ και στη συνέχεια μετακομίζει στη Μπάγερν για να τα εξαργυρώσει με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και φυσικά χρήμα. Ακόμη ακόμη και ο εμβληματικός -παίκτης, προπονητής και πρόεδρος) Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε είδε στα 80s τον (τραπεζίτη σήμερα) αδερφό του, Μίκαελ, να… μετακομίζει στην Ντόρτμουντ. Όπως έπραξε το 1992 ο καλύτερος αμυντικός της εποχής, Τόμας Χέλμερ που αρχικά έπαιξε για λίγο στη Λιόν κι από εκεί μετακόμισε στο Μόναχο – απόφαση που λίγο έλειψε να τον αφήσει εκτός Euro 1992 διότι, ως έλεγε ο Μπέρτι Φογκτς, δεν ήθελε να… διαταράξει το κλίμα στη «νατσιονάλμανσαφτ».

Στους Βαυαρούς, από την Μπορούσια, εν μέσω… Τορίνο (Γιουβέντους) πήγε και ο Στέφαν Ρόιτερ αλλά εξελίχθηκε σε ηγετική φιγούρα των Βεστφαλών, όπως αντίστοιχα και ο Γιούργκεν Κόλερ. Και, τα τελευταία χρόνια, πρωτοκλασάτοι παίκτες της Ντόρτμουντ, προεξαρχόντων Ματς Χούμελς και  ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αποδέχθηκαν περισσότερα χρήματα και φόρεσαν τη φανέλα της Μπάγερν, υπό την αίρεση όπως ότι ο πρώτος επέστρεψε μετά από λίγα χρόνια στην κοιλάδα του Ρουρ.

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Ο σημαντικότερος… διπλοθεσίτης όλων, όπως, δεν ήταν άλλος από τον Οτμαρ Χίτσφελντ και δύο… γερμανικά Champions League ήταν δικά του δημιουργήματα! Κάθισε στον πάγκο της Ντόρτμουντ το 1991 και σε μία εξαετία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, δύο Σούπερ Καπ Γερμανίας και φυσικά τη… μεγάλη κούπα του 1997. Αμέσως μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου απέναντι στη Γιουβέντους, ο Γερμανός τεχνικός μετακόμισε στη Μπάγερν, όπου σε δύο διαφορετικές θητείες κατέκτησε και εκεί τα πάντα: ένα Champions League, 1 Διηπειρωτικό, 5 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα  και 4 Λιγκ Καπ Γερμανίας.

Η 6άρα και… η 11άρα

Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που αποτέλεσε turning point στις σχέσεις τους ως σύλλογοι, αλλά και οπαδικά, τούτο έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου 1967. Η Μπορούσια διέλυσε με 6-3 την Μπάγερν στο Ντόρτμουντ αν και οι Βαυαροί ήταν μπροστά στο σκορ ως το 52ο λεπτό, με τον Λόταρ Εμεριχ να σημειώνει χατ-τρικ.

Η βαυαρική απάντηση δεν άργησε και πολύ – και ήταν άκρως εμφατική: με διαφορά… δέκα γκολ. Στις 27 Νοεμβρίου 1971 η Μπάγερν διέλυσε με 11-1 την Μπορούσια στο Μόναχο με τους Φραντζ Μπέκενμπαουερ, Πολ Μπράιτνερ, Ούλι Χένες, Γκερντ Μίλερ (σημείωσε καρέ γκολ) να σκορπίζουν την αντίπαλο τους εις τα εξ ων συνετέθη και η οποία Μπορούσια εντέλει υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν τότε. Για πρώτη και τελευταία, ως σήμερα, φορά.

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Τότε βέβαια Μπάγερν κυριαρχούσε σε Γερμανία και Ευρώπη κατακτώντας τρεις φορές το Πρωταθλητριών ενώ η Ντόρτμουντ παρέμεινε στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος επί μία 4ετία.

Και υπάρχει φυσικά και ένας… τελικός στο Λονδίνο, του Champions League εν έτει 2013, με τον Γιούιπ Χάινκες να οδηγεί την Μπάγερν στον θρόνο απέναντι στην BVD του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Μάντζουκιτς είχε ανοίξει το σκορ στο 60’, ισοφάρισε στο 67’ με πέναλτι ο Γκιντογάν και στο 90’ ο Ρόμπεν χάρισε το τρόπαιο στους Βαυαρούς.

Ειρωνείες και… δάκρυα

Άξιο μνείας και το ματς του Απριλίου 1997, λίγες εβδομάδες προτού η Ντόρτμουντ κατακτήσει το Champions League. Οι δύο ομάδες ήρθαν 1-1 στο «Βεστφάλεν», σε ματς όμως που έμεινε στην ιστορία για τον διαπληκτισμό των Αντρέας Μίλερ και Λόταρ Ματέους.

Ο πρώτος είχε αποκτήσει δύο χρόνια νωρίτερα τον τίτλο του… βουτηχτή, και ηθοποιού, για την ενέργεια του σε ένα ματς κόντρα στην Καρλσρούη, για την οποία και είχε τιμωρηθεί από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ο ηγέτης των Βαυαρών πως κάθε άλλο παρά το είχε ξεχάσει.

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Με τους ποδοσφαιριστές των δύο αντιπάλων να επιδίδονται σε μία σειρά από βίαια μαρκαρίσματα η ένταση έφθασε στο αποκορύφωμα όταν ο Ματέους με μία χειρονομία κατηγόρησε τον μεγάλο του αντίπαλο ως… κλαψιάρη και ο Μίλερ ανταπέδωσε την φιλοφρόνηση με το να αγγίξει ειρωνικά τον αρχηγό της Μπάγερν στο μάγουλο για να του σκουπίσει τα δάκρυα. 

Όταν οι Βαυαροί έδωσαν… δανεικά στους Βεστφαλούς

Στα ματς της Μπάγερν με την Ντόρτμουντ, όσο αντιπαλότητα υπάρχει από πίσω κρύβει μια… σωτηρία. Η Μπορούσια, που όταν το 2000 μπήκε στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης από τις νέες μετοχές της εισέπραξε 143 εκατ. ευρώ (!), ως το 2003 ήταν στα όρια του… κραχ: κακοδιαχείριση, υπεραξία σε αγορά αμφιλεγόμενων ποδοσφαιριστών και άλλα την έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Η μετοχή της κατέρρευσε κατά 80%, έγινε περικοπή 20% στους μισθούς και το στάδιο παραχωρήθηκε σε ένα fund της τράπεζας Commerzbank, με δυσμενείς για το σύλλογο όρους (το ετήσιο «ενοίκιο» ήταν 17 εκατ. ευρώ!) ενώ από τη Morgan Stanley βρήκε δάνειο 150 εκατ. ευρώ και οι πιστωτές της συμφώνησαν σε «κούρεμα» 30% των οφειλών προς αυτούς, εντέλει, να καταφέρει να αγοράσει πίσω το στάδιό της έναντι 80.000.000 ευρώ.

Ωστόσο χρειαζόταν, εκείνα τα χρόνια, και «ρευστό». Και, εν τέλει τα χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 είχαν επιστραφεί κατά 75% ενώ άλλα 500.000 ευρώ αποπληρώθηκαν ένα χρόνο μετά.

Οι μεγάλες ομάδες… μεγαλώνουν κι άλλο όταν βοηθούν τον «εχθρό»: χωρίς αυτόν, δεν είναι τίποτε. Το είχε πράξει και η Λίβερπουλ, μετά την τραγωδία του Μονάχου, δανείζοντας παίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Ο πρώτος γερμανικός «εμφύλιος»…

Η ιστορία δεν θα μπορούσε να μη γράψει και έναν γερμανικό «εμφύλιο» ανάμεσα στις δύο ομάδες. Την άνοιξη του 1998 συναντήθηκαν στα προημιτελικά του Champions League – η πρώτη ανάμεσα σε δύο γερμανικές ομάδες σε φάση νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Στο Μόναχο έμειναν στο 0-0 και η πρόκριση κρίθηκε τελικά με το γκολ του Στεφάν Σαπουιζά στην παράταση του επαναληπτικού (1-0), με την Ντόρτμουντ να προκρίνεται αλλά να μένει εκτός τελικού στους «4» από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

…και το καράτε!

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Ένα χρόνο μετά, Απρίλης του 1999, έμειναν στο 2-2 στο Ντόρτμουντ με το ματς να μένει στα… χρονικά λόγω της απαράδεκτης κλωτσιάς κουνγκ φου από τον γκολκίπερ της Όλιβερ Καν εις βάρος του Σαπουιζά, την απόπειρα του να …δαγκώσει τον Χέικο Χέρλιχ καθώς την απόκρουση του πέναλτι που εκτέλεσε ο Λαρς Ρίκεν.

Το ματς είχε και δύο κόκκινες κάρτες για τους Στέφαν Ρόιτερ και Σάμουελ Κουφούρ των γηπεδούχων (που τερμάτισαν στην 4η θέση) και της (πρωταθλήτριας τη χρονιά εκείνη) Μπάγερν αντίστοιχα…

Ντέρμπι μεν, πελάτες δε…

Θα μπορούσε να παραφραστεί η γνωστή ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ, σε «γερμανικό ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος η Μπάγερν νικά την Ντόρτμουντ». Διότι, ίσως δεν υπάρχει άλλο μεγάλο ντέρμπι στην Ευρώπη που η μια ομάδα να κυριαρχεί τόσο καθολικά επί της άλλης. Η Ντόρτμουντ αδυνατεί πια να κοιτάξει στα μάτια τη μεγάλη της βαυαρική μηχανή, η οποία μετρά 9 σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Έχει να το χάσει από το 2012 και μάλλον θα αργήσει να παραδώσει το στέμμα της… Ακόμη και το 2018-19, που ο Νίκο Κόβατς εμφάνιση τη χειρότερη Μπάγερν της δεκαετίας, στο τέλος… κατέκτησε το νταμπλ.

Στις τελευταίες επτά επισκέψεις της στην «Αλιάντζ Αρίνα» η Ντόρτμουντ έχει χάσει με 5-1, 4-1, 6-0, 5-0, 4-0, 3-2 και 4-2: συνολικό σκορ 7ετίας 31-6. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συναντά κανείς τέτοια κυριαρχία μια ομάδας επί της ανταγωνίστριάς της για τον τίτλο.

Ντόρτμουντ – Μπάγερν. Οι κορυφαίες στιγμές που «γέννησαν» το Klassiker

Πρακτικά η Μπορούσια έχει από μια άλλη… 7ετία, αυτή του Γιούργκεν Κλοπ (2008-15) να υψώσει ανάστημα. Ο Γερμανός δημιούργησε τότε μια φανταστική ομάδα, που κατέκτησε back to back την Bundesliga, μάλιστα τη δεύτερη σεζόν πραγματοποίησε και νταμπλ αφού φιλοδώρησε με πεντάρα την «αιώνια» εχθρό της στον τελικό του Κυπέλλου. Αλλά μετά τον Κλοπ, η ισορροπία αποκαταστάθηκε…

Stat attack

  • Ντόρτμουντ και Μπάγερν ανταμώνουν για 130η φορά σε επίσημο αγώνα, στο 62-34-33 υπέρ των Βαυαρών ο απολογισμός συνολικά και 21-19-19 επιμέρους στη Βεστφαλία για την Μπορούσια.
  • Η Μπάγερν μετρά έξι σερί νίκες επί της Ντόρτμουντ, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, με γκολ 21-7.
  • Σε επίπεδο Bundesliga οι σερί βαυαρικές νίκες είναι πέντε και στις δύο έδρες και 8 στα τελευταία 9.
  • Η ισοπαλία… αγνοείται στα μεταξύ τους εδώ και πέντε χρόνια, από το 0-0 στη Βεστφαλία τον Μάρτιο του 2016.
  • Επιμέρους στη Βεστφαλία η Ντόρτμουντ νίκησε μονάχα σε δύο από τα τελευταία 9 (η Μπάγερν έκανε πέντε νίκες στο εν λόγω διάστημα).
  • Η Μπάγερν έχει πρόσφατο ρεκόρ 9-3-0 όταν αντιμετωπίζει ως πρωτοπόρος τη δεύτερη της βαθμολογίας.

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 3/12/2021