Menu

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει… καλή μπάλα (και το έδειξε και στο Βατικανό)

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει… καλή μπάλα (και το έδειξε και στο Βατικανό)

Με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, τα Μουσεία του Βατικανού βρίσκονται μέσα στην πρώτη πεντάδα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πρόσφατα η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα τα συμπεριέλαβε στα κορυφαία αξιοθέατα, μαζί με το Κολοσσαίο, το Λούβρο, τον Πύργο του Άιφελ και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Φτάνοντας στο Βατικανό και παρά το γεγονός ότι έχεις προετοιμαστεί να δεις από κοντά μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές ανεκτίμητων έργων τέχνης που συνέλεξαν στη διάρκεια των αιώνων οι πάπες, τα δωμάτια του Ραφαήλ και την Καπέλα Σιστίνα του Μιχαήλ Άγγελου, προσπαθείς να κρατήσεις το στόμα κλειστό, μένοντας έκθαμβος με τον πλούτο της τέχνης.

Προχωράς βουβός αργά, ακολουθώντας το ανθρώπινο ποτάμι προς την Πινακοθήκη με τα σπάνια έργα του 13ου αιώνα, όταν το έμπειρο μάτι ενός λάτρη του ποδοσφαίρου πέφτει πάνω σε μία γυάλινη προθήκη με αναμνηστικά που θα ζήλευε ο κορυφαίος συλλέκτης ποδοσφαιρικών κειμηλίων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει… καλή μπάλα (και το έδειξε και στο Βατικανό)

Ω, ναι! Είναι η συλλογή του Πάπα Φραγκίσκου Α’, που ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Ήταν το αγαπημένο του άθλημα, όσο αναζητούσε τον Θεό και προτού γίνει καρδινάλιος, συνήθιζε να συλλέγει ποδοσφαιρικές εμφανίσεις.

Ο -κατά κόσμον- Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο και πρώτος πάπας από τη Νότια Αμερική, που γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, ήταν λογικό να ενθουσιάζεται με το ποδόσφαιρο.

 Οπαδός της Σαν Λορέντζο

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι και φανατικός οπαδός της ιστορικής Σαν Λορέντζο. Η σύνδεση του με την ομάδα ξεκίνησε απ’ τα παιδικά του χρόνια καθώς ο μικρός τότε Χόρχε (και πλέον Φραγκίσκος) πήγαινε για να δει τον πατέρα του που ήταν αθλητής μπάσκετ της Σαν Λορέντζο.

Στην κυριολεξία απ’ τα γεννοφάσκια του δεν έχανε αγώνα. Μάλιστα όταν το 1946 η Σαν Λορέντζο κατέκτησε το πρωτάθλημα ο 10χρονος Χόρχε έζησε το κάθε δευτερόλεπτο απ’ την κερκίδα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει… καλή μπάλα (και το έδειξε και στο Βατικανό)

Η Κλουμπ Ατλέτικο Σαν Λορέντζο ντε Αλμάγκρο θέλοντας να ανταποδώσει και να ευχαριστήσει τον Πάπα Φραγκίσκο (ίσως να ήθελε και την Θεία εύνοια), το 2008 τον τίμησε με κάρτα μέλους (αριθμός 8235) και μια φανέλα. Εκείνη πάντως την περίοδο ούτε ο ίδιος περίμενε ότι σε μερικά χρόνια θα ήταν ο επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας.

Το μουσείο… της μπάλας

Το 2013 εξελέγη 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας και πολύ σύντομα πρότεινε στα Μουσεία του Βατικανού την ιδέα για μία διαφορετική έκθεση, που προσελκύει έναν διαφορετικό τύπο επισκεπτών. Ο προοδευτικός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δώρισε όλα τα αγαπημένα του ποδοσφαιρικά ενθύμια στη συλλογή των Μουσείων του Βατικανού. Ανάμεσά τους φανέλες με τις υπογραφές κορυφαίων ποδοσφαιριστών, ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπάλες και φωτογραφίες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει… καλή μπάλα (και το έδειξε και στο Βατικανό)

Στη μικρή προθήκη βρίσκεται ακόμη η φανέλα του Πελέ και μία μπάλα με ιδιόχειρη αφιέρωση με σεβασμό από τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου, αλλά και μία φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα με το όνομα Francisco στην πλάτη, που εύχεται παγκόσμια ειρήνη. Εκεί μπορεί κανείς να δει μία φανέλα της εθνικής Αργεντινής με τις υπογραφές όλων των παικτών όπου ξεχωρίζει η υπογραφή του Λιονέλ Μέσι, μία φανέλα της εθνικής Ιταλίας, τα γάντια και μία μπάλα του Τζίτζι Μπουφόν, που πρόσφερε ο ίδιος, όπως φαίνεται σε φωτογραφία μαζί με τον Ποντίφικα, μία μπάλα με το όνομα του Μάριο Κέμπες, αλλά και ένα ζευγάρι παπούτσια σε λευκό και κίτρινο, τα χρώματα του Βατικανού, όπου αναγράφεται το όνομα του Πάπα.

Στη συλλογή ξεχωρίζει το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες, που κατέκτησε η Σαν Λορέντζο το 2014, μαζί με μία φανέλα της ομάδας και το όνομα του Πάπα στην πλάτη. Ο ίδιος είχε πει στα μέλη της Σαν Λορέντζο, πως ο σύλλογος είναι μέρος της πολιτιστικής του ταυτότητας, αφού πάντα την έχει στην καρδιά του. Η ομάδα της Αργεντινής έχει αποφασίσει να δώσει το όνομα του Πάπα στο γήπεδο της, το «Εστάδιο Πέδρο Μπιδεγκαϊν». Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος Α’, που δεν παρακολουθεί τηλεόραση, ενημερώνεται από τους συνεργάτες του για τα αποτελέσματα της αγαπημένης του ομάδας, αλλά και την θέση της στη βαθμολογία στο πρωτάθλημα της Αργεντινής.

Μαραντόνα ή Πελέ

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει… καλή μπάλα (και το έδειξε και στο Βατικανό)

Ακριβώς η μεγάλη αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να μην απαντήσει στο «αιώνιο» ποδοσφαιρικό δίλημμα. Το 2016 όταν ταξίδεψε στην Πολωνία, ένας δημοσιογράφος του έκανε την ερώτηση «Μαραντόνα ή Πελέ;» με την απάντηση να είναι λίγο… διαφορετική. «Μαραντόνα ή Πελέ; Για εμένα είναι ο Μέσι», τόνισε ο Ποντίφικας.

Γενικότερα η σχέση του Πάπα Φραγκίσκου με το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερη και για πολλούς αναπάντεχη, όμως ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή. Εκεί που το ποδόσφαιρο είναι κάτι σαν… θρησκεία.


ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι από το ταξίδι μου στη Ρώμη το 2019.