Menu

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Ο μεν είναι 16 χρόνια… μεγαλύτερος, ηλικιακά, από τη δε και οι δρόμοι τους αντάμωσαν για πρώτη φορά λίγο μετά την ίδρυση της ΑΕΚ. ΑΕΚ – Παναθηναϊκός την Κυριακή και ιδού η ιστορία του αθηναϊκού clasico.

Είναι άλλωστε το πιο παλιό, αυθεντικό ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Κοντεύει σχεδόν τον ένα… αιώνα ζωής μιας και εκκίνησε το 1924.

Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 και για πολλά χρόνια είχε αντιπάλους στο κλεινόν άστυ τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, τον Αθηναϊκό, τον Μίλωνα και το Γουδή. Όταν όμως ιδρύθηκε η ΑΕΚ βρήκε τον πραγματικά μεγάλο του αντίπαλο για το υπόλοιπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Αθήνας μέχρι σήμερα και για πάντα…

Πόσοι τίτλοι δεν έχουν κριθεί στις πρασινοκίτρινες μονομαχίες; Πόσες όμορφες αλλά και σκληρές ποδοσφαιρικές ιστορίες δεν έχουν γραφτεί στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ; Δομάζος εναντίον Παπαϊωάννου, Ελευθεράκης εναντίον Μαύρου, Σαραβάκος εναντίον Μανωλά, Βαζέχα εναντίον Τσιάρτα, Χένρικσεν εναντιόν Ντέμη Νικολαΐδη. Συγκινήσεις, χαρές, πίκρες, δάκρυα. Ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων σε ορισμένα από τα σημαντικότερα και συναρπαστικότερα ματς που έχουν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Όπως, όμως, όλα αλλάζουν στις μέρες μας, έτσι μεταλλάχθηκαν και τα ντέρμπι του «τριφυλλιού» με τον «δικέφαλο». Το χρώμα στις φανέλες και το έμβλημα στην καρδιά έχει μείνει να θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Διότι τα χρόνια περνούν αλλά λησμονούμε πως έχουν περάσει ήδη 13 χρόνια από το τελευταίο ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναμετρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σεζόν που και οι δύο διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Ηταν το -μακρινό πια- 2008, οπότε οι δυο τους έδωσαν μάχη για τον τίτλο μαζί με τον Ολυμπιακό, ο οποίος εν τέλει σήκωσε το πρωτάθλημα (ελέω και της περιβόητης υπόθεσης Βάλνερ).

 1. Πώς ιδρύθηκαν

Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 1908 όταν ο Γιώργος Καλαφάτης και άλλοι 40 αθλητές του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, αποχώρησαν από τον ΠΣΓ, καθώς καταργήθηκε το τμήμα ποδοσφαίρου, και δημιούργησαν δικό τους, τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), που το 1909 διασπάστηκε και προέκυψε αρχικά ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Ομιλος και, το 1922, μετατράπηκε στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο (ΠΑΟ).

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Λίγο καιρό μετά, 30 Μαΐου 1924, ιδρύθηκε στην Αθήνα η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου το οποίο βρισκόταν στην οδό Βερανζέρου, από 40 μέλη, όλα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

 1. Εμβλήματα και συμβολισμός

Η ονομασία του παραπέμπει στο λόγο «Παναθηναϊκός» του αρχαίου Αττικού ρήτορα Ισοκράτη, ο οποίος παρουσίαζε την ανωτερότητα των συμπολιτών του Αθηναίων ως προς την παιδεία, τη δημοκρατική φύση, αλλά και τη στρατιωτική τους ισχύ. Το έμβλημα (τριφύλλι) συμβολίζει την ισορροπία ανάμεσα σε πνεύμα, νου και σώμα, καθώς και την καλοτυχία. Τα χρώματα καθιερώθηκαν το 1911 και συμβολίζουν, το πράσινο μεν τη φύση και την υγεία και το δε λευκό την ηθική.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Η ΑΕΚ επέλεξε το κίτρινο, που υποδηλώνει την ελπίδα των ξεριζωμένων προσφύγων για επιστροφή στις πατρίδες τους, και το μαύρο που δηλώνει τον πόνο της γενιάς που αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Ο, δε, δικέφαλος αετός, συνδέεται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τη δυναστεία των Παλαιολόγων, ο οποίος κρατά ξίφος και σφαίρα ή δύο ξίφη.

 1. Παναθηναϊκή… χείρα βοηθείας

Οι προπονήσεις της νεοσύστατης ΑΕΚ γίνονταν αρχικά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Σε μια από τις προπονήσεις το «παρών» έδωσαν δύο σημαίνουσες προσωπικότητες του Παναθηναϊκού, που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την Κωνσταντινούπολη.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Ο Απόστολος Νικολαΐδης που έζησε για χρόνια στην Πόλη αλλά και ο Μιχάλης Παπάζογλου που σπούδασε εκεί. Συγκινημένοι από την προσπάθεια που έβλεπαν μπροστά τους, αποφάσισαν να απλώσουν μια χείρα βοηθείας στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως παραχωρώντας τους το γήπεδο του Παναθηναϊκού αλλά και τον εξοπλισμό για να μπορούν να προπονούνται και να διεξάγουν αγώνες.

 1. Έπαιξε στον Παναθηναϊκό, ίδρυσε… την ΑΕΚ

Από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης πολλοί ήταν αθλητές των ιστορικών σωματείων της Πόλης. Δύο εξ αυτών εγγράφηκαν άμεσα στον Παναθηναϊκό: ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο Αντώνης Δαπέρης που το 1921 φόρεσαν το τριφύλλι στο στήθος ως ποδοσφαιριστές ενώ έλαβαν μέρος και σε αγώνες στίβου (συνέβαινε, τα χρόνια εκείνα).

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Ο Δημόπουλος, μάλιστα, είναι ο άνθρωπος που το 1924, μαζί τους αδελφούς Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά, θα ιδρύσουν την ΑΕΚ. Οι Ιωνά διατηρούσαν κατάστημα με αθλητικά είδη στην οδό Πατησίων, ακριβώς απέναντι από τη λέσχη του Παναθηναϊκού και όταν είχε ανάγκη από αθλητικά είδη το τμήμα στίβου του «τριφυλλιού», δεν δίσταζαν ακόμα και να δωρίζουν εξοπλισμό στους «πράσινους», ως ένδειξη σεβασμού και αλληλεγγύης.

Στη φωτογραφία, ξεχωρίζει στο πράσινο πλαίσιο, ο ιδρυτής της ΑΕΚ, Δημόπουλος, ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού το 1923. Ακριβώς από πάνω του, όρθιος, ο Δαπέρης. 

 1. Το πρώτο αντάμωμα

Οι δύο μονομάχοι του κλασικού αθηναϊκού ντέρμπι, συναντήθηκαν για πρώτη φορά, σε φιλικό αγώνα, τον Μάιο του 1924, ένα μήνα μετά την ίδρυση της ΑΕΚ, στην οποία μάλιστα οι «πράσινοι» παραχώρησαν για κάποιο διάστημα το δικαίωμα να προπονείται και να αγωνίζεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που μόλις είχε δημιουργηθεί.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Πάντως το εν λόγω ματς δεν θεωρείται ούτε καν φιλικό, αλλά περισσότερο… επίδειξης. Στην ιστορία της ΑΕΚ ως πρώτος αγώνας στην ιστορία της θεωρείται, στις 30/11/1924, η νίκη με 2-0 επί του Αίαντα Αθηνών στο γήπεδο της Λεωφόρου. Στην άκρη ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος εκτελούσε χρέη διαιτητή!

 1. Η πρώτη ένταση…

Τα σπουδαιότερα ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ έγιναν τη δεκαετία του ’60, όπου κυριάρχησαν οι ηγετικές μορφές των Μίμη Δομάζου, Βαγγέλη Πανάκη, Ανδρέα Παπαεμμανουήλ απ’ την πλευρά των «πράσινων» και των Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωάννου και Κώστα Νικολαΐδη απ’ την πλευρά των «κιτρινόμαυρων». Στις 8 Οκτωβρίου 1960 στη Λεωφόρο, το σκορ ήταν λίγο πριν από τη λήξη 2-2.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Ο Ανδρέου διέκοψε… βίαια τον Νεστορίδη σε μια επέλασή του, όμως ο διαιτητής Ιωαννίδης δεν έδωσε φάουλ. Οι παίκτες της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον ρέφερι, ο οποίος δεν διέκοψε τον αγώνα, οι «πράσινοι» επωφελήθηκαν της σύγχυσης και ο Πανάκης έκανε το 3-2. Ακολούθησαν πολύ μεγάλης έντασης επεισόδια, με τον διαιτητή να αποβάλλει τον Αναστασιάδη, ο οποίος δεν έφευγε από το γήπεδο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο ρέφερι, να μηδενιστεί η ΑΕΚ και να πάρει ο Παναθηναϊκός το ματς στα χαρτιά με 2-0.

Αρκετοί λένε πως εκείνο το απόγευμα «γεννήθηκε» το ντέρμπι αλλά δεν ισχύει. Διότι…

 1. …και ο πρώτος τελικός τίτλου

Τα πρώτα επίσημα… κονταροχτυπήματά τους ήταν στην περίοδο 1924-25, στο δεύτερο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΣΑ. Ο Παναθηναϊκός ήταν το μεγάλο φαβορί και στην προκριματική φάση νίκησε εύκολα την (τυπικά γηπεδούχο) ΑΕΚ με 2-0 στη Λεωφόρο στις 6 Ιανουαρίου 1925. Οι δύο ομάδες έφτασαν λίγο αργότερα και στον τελικό, με το «τριφύλλι» να επικρατεί στο παιχνίδι που έγινε στις 8 Μαρτίου 1925 με 1-0, χάρη σε ένα τέρμα του Απόστολου Νικολαΐδη.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Οι «πράσινοι» δεν γνώρισαν την ήττα από την ΑΕΚ στα πρώτα 17 παιχνίδια στα οποία αναμετρήθηκαν χτίζοντας έτσι τη φήμη της κορυφαίας ομάδας της πόλης από τα μέσα της δεκαετίας του 1920.

 1. Γηπεδούχος η ΑΕΚ στη… Λεωφόρο

Για αρκετά χρόνια, απ’ τη δεκαετία του ’20 έως τη δεκαετία του ’50 χρησιμοποίησε και η ΑΕΚ ως έδρα της το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, φιλοξενώντας συνολικά 17 φορές τον Παναθηναϊκό ως… γηπεδούχος! Ο απολογισμός δεν ήταν υπέρ της, καθώς κατέγραψε μόλις 3 νίκες απέναντι στους «πράσινους» (που γνώριζαν κάθε… πετραδάκι της Λεωφόρου), έναντι 8 των «πράσινων», ενώ 6 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Η «Ενωση» απέκτησε μόνιμα έδρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 1930 ύστερα από έκταση που παραχώρησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα πρόσφυγες με τσεκούρια, φτυάρια, μαχαίρια και ξύλα εργάστηκαν αδιάκοπα για να κατασκευαστεί. 

 1. Ενωμένοι κατά των ναζί

Υπάρχει και μια άλλη, αρκετά διαφορετική, ιστορία τους. Ήταν το ντέρμπι εν μέσω της κατοχής που έφερε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα κατά του γερμανικού «ζυγού». Το 1942 εν μέσω μίας προσπάθειας αναγέννησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να δοθεί μία μικρή ψυχαγωγία στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, δημιουργήθηκε η Ένωση Ελλήνων Αθλητών που διοργάνωνε αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Την άνοιξη τότε, προγραμματίστηκε ματς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου και με τις εισπράξεις να πηγαίνουν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για τους ασθενείς με φυματίωση, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί αθλητές. Εντέλει όμως ενημερώθηκαν ότι, μιας και το γήπεδο το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί, οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ενημέρωσαν τον κόσμο για το τι είχε συμβεί.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Οι 15.000 φίλαθλοι που είχαν κατακλύσει τη Λεωφόρο, εξοργίστηκαν και κατέστρεψαν τα πάντα μέσα στο γήπεδο, με τα επεισόδια να παίρνουν μεγάλη έκταση. Οι παίκτες και οι φίλαθλοι των δύο ομάδων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας με τελικό προορισμό την Ομόνοια, στην πρώτη μεγάλη κίνηση κατά της κατοχής. Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια απ’ τους Γερμανούς, ωστόσο ήταν η πρώτη κινητοποίηση κατά των κατοχικών δυνάμεων…

 1. Μετά από 23 χρόνια

Η ΑΕΚ δημιούργησε ομάδα ανταγωνιστική από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της. Το πρώτο πρωτάθλημα ήρθε το 1939. Ηταν μάλιστα τόσο σαρωτική η ανωτερότητα της ΑΕΚ, που το συνδύασε και με το κύπελλο, κατακτώντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, η λαίλαπα του πολέμου, διέλυσε εκείνη την ομάδα που περίμενε ως τις 23 Ιουνίου 1963 (και στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-3) για να πάρει πρωτάθλημα: 23 ολόκληρα χρόνια. Στον πάγκο ο πρωτοπόρος Γένε Τσάκναντι, δυο γκολ ο μέγας Μίμης Παπαϊωάννου στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, το τρίτο ο ανεπανάληπτος Κώστας Νεστορίδης με απευθείας εκτέλεση κόρνερ.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Επρόκειτο για αγώνα μπαράζ, στη Νέα Φιλαδέλφεια στερώντας από τους «πράσινους» το τέταρτο σερί πρωτάθλημα. Και πώς το έχασαν αφού έληξε ισόπαλο; Τότε η ομάδα του Χάρι Γκέιμ υπερτερούσε στην επίθεση (75-66), ενώ εκείνη του Τσάκναντι στην άμυνα (21-28), όμως τότε ο συντελεστής δεν προέκυπτε με αφαίρεση των παθητικών γκολ από τα ενεργητικά, αλλά με διαίρεση. Κατά συνέπεια, η ΑΕΚ του 3,14 ήταν ανώτερη του Παναθηναϊκού (2,67), όπερ σήμαινε ότι σε περίπτωση ισοπαλίας στο ματς μπαράζ, θα κατακτούσε εκείνη το πρωτάθλημα. Όπως και έγινε…

 1. Όταν… κινδύνεψε το αήττητο

Θεωρείται από πολλούς (κι όχι άδικα) ως «το ματς του αιώνα» (του… περασμένου) , ως προς την εξέλιξη, τις ανατροπές συναισθημάτων και τη σημασία που είχε ο αγώνας. Αν υπήρχε ένα ματς στο οποίο να κινδύνεψε το αήττητο ρεκόρ, της απίστευτης ομάδας του Στιέπαν Μπόμπεκ, του Παναθηναϊκού της περιόδου 1963-64, ήταν εκείνο το ντέρμπι με την ΑΕΚ στις 29 Σεπτεμβρίου 1963, που έληξε 5-4 (!) υπέρ του «τριφυλλιού».

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Η «Ενωση» προηγήθηκε με 2-0 στο 5ο λεπτό και με 3-1 στο 37’ όμως το… πείσμα του Μίμη Δομάζου ανέτρεψε την κατάσταση: 3-3 στο ημίχρονο, 5-3 ως το 58’ και 5-4 τελικό με την ΑΕΚ να μειώνει με το δικό της μεγάλο αστέρι, τον Μίμη Παπαϊωάννου…

 1. Μια κεφαλιά, ένας τίτλος

Την περίοδο 1995-96, ο καταπληκτικός Παναθηναϊκός που έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League και η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς που έπαιζε εξαιρετική μπάλα, μονομάχησαν μέχρις… εσχάτων για τον τίτλο.

Σ’ εκείνο το ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής όλα κρίθηκαν από μία… συγκυρία και μία απόφαση του… δευτερολέπτου απ’ τον τότε τεχνικό του «τριφυλλιού» Χουάν Ραμόν Ρότσα. Με τον φωτεινό πίνακα κολλημένο στο 0-0, ο Ρότσα είχε σηκώσει για αλλαγή τον Νίκο Νιόπλια στο 78’ για να περάσει στη θέση του κουρασμένου Μπορέλι. Ο Κοζανίτης μέσος μάλιστα είχε πάρει θέση κοντά στον 4ο διαιτητή, όμως ο Ρότσα ζήτησε να περιμένει για λίγο, διότι ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει ένα φάουλ.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Στην εξέλιξη της φάσης ο Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα με μία εντυπωσιακή κούρσα από τα δεξιά, πέρασε όποιον βρήκε, σέντραρε και ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι με κεφαλιά-ψαράκι έδωσε τη νίκη στους «πράσινους» με 1-0 και, εντέλει, τον τίτλο με οριακή απόσταση από την ΑΕΚ…

 1. Με γηπεδούχο την ΑΕΚ

Για τους λάτρεις του παλιού (κι αγαπημένου) ΠΡΟΠΟ, το ζευγάρι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός -ειδικά με γηπεδούχο την «Ένωση»- είναι ένα από τα πλέον… κλασικά σημεία, τριπλής παραλλαγής (12Χ). Δείγμα της «ισορροπίας» που υπήρχε πάντοτε στις αναμετρήσεις και στα αποτελέσματά τους, ανεξαρτήτως της κατάστασης που βρισκόταν κάθε φορά, η μία ή η άλλη ομάδα. Κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και μέσα από τους αριθμούς τους…

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

Στους προηγούμενους 68 αγώνες των δύο ομάδων επί ημερών Α’ Εθνικής, με γηπεδούχους τους «κιτρινόμαυρους» (ήτοι από τη σεζόν 1959-60 μέχρι σήμερα), η ΑΕΚ μετράει 27 νίκες, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 23 «διπλά» στις έδρες της μεγάλης αντιπάλου του, ενώ συνολικά 18 αγώνες τους έχουν λήξει ισόπαλοι.

Από τα 68 μεταξύ τους ματς, τα 60 ήταν για την κανονική περίοδο πρωταθλημάτων και τα 8 αφορούσαν αγώνες play offs από το 2008 κι έπειτα.

 1. Σε έξι διαφορετικά γήπεδα

Τα ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός έχει έχουν φιλοξενηθεί σε έξι διαφορετικά γήπεδα.

Από την κοινή παρουσία τους στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πριν την εκκίνηση της Α’ Εθνικής, μέχρι το γήπεδο του Ρουφ (προπολεμικά). Κι από την ιστορική έδρα της ΑΕΚ, το παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, μέχρι το παλιό στάδιο Καραϊσκάκη (1999-00), τη Νέα Σμύρνη και το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η διαδρομή των δύο μεγάλων της Αθήνας έγραψε πολλά σπουδαία «ραντεβού», σε αυτά τα 96 χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο παιχνίδι τους στη Λεωφόρο, στις 6 Ιανουαρίου 1925, για το πρωτάθλημα Αθηνών (ΕΠΣΑ).

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

For the record, το τελευταίο αθηναϊκό clasico στο (παλιό) γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2002, με την ΑΕΚ να επικρατεί με 1-0, χάρη σε ένα τέρμα του Ίλια Ίβιτς στο 41’. Το δε τελευταίο «διπλό» του Παναθηναϊκού στο «Νίκος Γκούμας» καταγράφηκε στις 7 Νοεμβρίου 1994 (τη χρονιά του «πράσινου» νταμπλ), όταν το «τριφύλλι» επικράτησε με 1-0 στην ιστορική έδρα της ΑΕΚ, με γκολ του Γιάννη Καλλιτζάκη.

 1. Stat… attack

– Ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει μονάχα δύο νίκες στα τελευταία 12, ενώ η ΑΕΚ έχει κερδίσει τρία από τα τελευταία επτά, και στις δύο έδρες.

– Με, τύποις ή μη, γηπεδούχο την ΑΕΚ υπάρχει μόνο ένας άσος στα τελευταία πέντε.

– Από το καλοκαίρι του 2015, όταν η ΑΕΚ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, ουδέποτε ομάδα σημείωσε δύο σερί νίκες επί της άλλης.

– Σε αθηναϊκό ντέρμπι ο Τάκης Οικονομόπουλος απέκτησε το παρατσούκλι «πουλί», κατεβάζοντας τα ρολά στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 3 Ιανουαρίου 1965 (2-2) και το «τριφύλλι» του Στιέπαν Μπόμπεκ να τελειώνει το ματς με εννέα, σε αθηναϊκό ντέρμπι (ξανά στο γήπεδο της ΑΕΚ) εγκαινιάστηκε η διάσημη «σκεπαστή» (7 Οκτωβρίου 1979, 1-0 ο ΠΑΟ).

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός. Η Αθήνα έχει το δικό της clasico – η ιστορία του σε 15 σημεία

– Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στις εντός έδρας αναμετρήσεις της με τον Παναθηναϊκό είναι ο Μίμης Παπαϊωάννου με 4 γκολ κι ακολουθούν οι Νεστορίδης, Μαύρος, Κώστας Νικολαΐδης με 3 γκολ.

– Για τον Παναθηναϊκό πρώτος σκόρερ στα εκτός έδρας παιχνίδια απέναντι στην ΑΕΚ είναι ο Αντώνης Αντωνιάδης με 4 τέρματα και τον ακολουθούν οι Κριστόφ Βαζέχα και Δημήτρης Σαραβάκος με 3.

– Το 1-4 της σεζόν 2007-08 είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του «τριφυλλιού» επί της «Ένωσης» στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

– Η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ στην Α’ Εθνική είναι το 4-1 (3/4/1983) με το χατ-τρικ του Θωμά Μαύρου (17’, 86’, 88’) και ένα γκολ του Χρήστου Αρδίζογλου (40’) ενώ για τον Παναθηναϊκό, είχε μειώσει προσωρινά ο Θανάσης Δημόπουλος (56’).

– Από τα πιο… τρελά αθηναϊκά ντέρμπι, ήταν αυτό της περιόδου 2005-06, όπου ενώ το σκορ ήταν μέχρι το 84’ στο 0-0, η ΑΕΚ έφτασε σε νίκη με 3-0, χάρη στα γκολ των Λυμπερόπουλου (85’), Τσάνκο (88’) και Λάκη (90’)!

– Συνολικά 7 παίκτες έχουν σκοράρει στο αθηναϊκό «clasico» για λογαριασμό τόσο της ΑΕΚ, όσο και του Παναθηναϊκού.

– Το μεγαλύτερο σερί εντός έδρας νικών της ΑΕΚ, σε συνεχόμενες σεζόν κόντρα στον Παναθηναϊκό επί Α’ Εθνικής, είναι τα τέσσερα τρίποντα που πήρε στη σειρά από την περίοδο 1995-96 έως και την περίοδο 1998-99.

– Το αντίστοιχο σερί εκτός έδρας νικών του Παναθηναϊκού στην έδρα της ΑΕΚ, σταμάτησε στον αριθμό τρία, όσες και οι συνεχόμενες σεζόν του με «διπλά» επί της «Ένωσης». Αναλυτικά: 1961-62 με 2-3, 1962-63 με 0-2 και 1963-64 με -1.

– Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι ο μοναδικός παίκτης που φιγουράρει στο top-10 των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών τόσο στην ΑΕΚ, όσο και στον Παναθηναϊκό, έχοντας σημειώσει περισσότερα από 100 γκολ για τον καθένα! Συγκεκριμένα πέτυχε 103 γκολ για το «τριφύλλι» την επταετία 1996-03 και 102 γκολ για την ΑΕΚ την επταετία 2003-08 και το 2010-12.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 3/12/2021