Menu

Μπάγερν – Μπαρτσελόνα. Το καταλανικό «ή ταν ή επί τας» στον… άδειο σταθμό του Μονάχου

Μπάγερν – Μπαρτσελόνα. Το καταλανικό «ή ταν ή επί τας» στον... άδειο σταθμό του Μονάχου

18 χρόνια πίσω ή… επιβίωση; Ιδού το ερώτημα για τη φετινή, αγνώριστη (προς το χειρότερο) Μπαρτσελόνα η οποία δίνει «ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» αγώνα στο Μόναχο με την Μπάγερν το βράδυ της Τετάρτης. Και σε ματς που διεξάγεται, ελέω της επανεξάπλωσης της πανδημίας στη Βαυαρία, δίχως την παρουσία φιλάθλων στην «Αλιάνζ Αρίνα».

Τα σενάρια, που η ομάδα του Τσάβι περνάει στα νοκ άουτ του Champions League είναι δύο. Είτε νίκη επί της Μπάγερν είτε, αν αποτύχει, να μη νικήσει η Μπενφίκα την Ντιναμό Κιέβου στο άλλο ματς του ομίλου. Δύσκολο μεν, όχι ανέφικτο δε.

Αν η Μπάρτσα αποτύχει, τότε θα… υποβιβαστεί στο Europa League για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2003-04. Τότε, UEFA Cup ακόμη, είχε μετάσχει ως 6η της Primera Division και απέκλεισε διαδοχικά τη σλοβάκικη Πούτσοφ, τον Πανιώνιο και την Μπρόντμπι για να μείνει εκτός, στους «16», από τη Σέλτικ. Στο φετινό, οικτρό για τα… κυβικά της, σημείο έφτασε κυρίως λόγω της ήττας από την Μπενφίκα (3-0) στη Λισσαβώνα ενώ στο προ δύο εβδομάδων 0-0 της Βαρκελώνης είχε ευκαιρίες και το πάλεψε περισσότερο. Συνάμα το Σάββατο υπέστη την πρώτη ήττα υπό τις οδηγίες του Τσάβι, από την Μπέτις (1-0) στο «Καμπ Νου».

Μπάγερν – Μπαρτσελόνα. Το καταλανικό «ή ταν ή επί τας» στον... άδειο σταθμό του Μονάχου

Τυχόν αποκλεισμός της Μπάρτσα από το UCL θα επιφέρει και τεράστιο οικονομικό πλήγμα σε έναν σύλλογο που ήδη έχει τεράστιο οικονομικό άνοιγμα. Αν όντως οι Καταλανοί βιώσουν αποκλεισμό, τούτο θα θα μειώσει τα προσδοκώμενα έσοδα, καθιστώντας ταυτόχρονα σχεδόν απαγορευτική την ενίσχυση σε έμψυχο υλικό κατά την προσεχή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, καθώς η ύπαρξη του Financial Fair Play από πλευράς UEFA δεν επιτρέπει «ενέσεις ρευστότητας» σε περίπτωση που τα κεφάλαια δεν έχουν προέλθει από τις δραστηριότητες του συλλόγου (μεταγραφές, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ.)…

Ο Τσάβι, που έχει μπροστά του τον πρώτο «τελικό» της θητείας του στην ομάδα και γνωρίζει πως το έργο του είναι δύσκολο, είδε τον Γκάβι να γίνεται αλλαγή, αλλά τελικά υπολογίζεται για το Μόναχο. Αντίθετα ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να προλάβει ο Άνσου Φάτι. Παραμένουν εκτός οι επιθετικοί Αγουέρο, Μπρέθγουεϊτ, ο χαφ Πέδρι και ο δεξιός μπακ χαφ Σέρχι Ρομπέρτο.

Οκτώ χρόνια αήττητη

Η, δε, Μπάγερν έρχεται από το 3-2 επί της Ντόρτμουντ στο Klassiker της Bundesliga, και την πρόκριση και την πρώτη θέση του ομίλου έχει εξασφαλίσει αλλά είναι ερώτημα αν ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν κάνει rotation και σε τι εύρος. Στόχος βέβαια να τελειώσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της με 6/6 νίκες σε όμιλο του Champions League (μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κάνει κάτι ανάλογο).

Μπάγερν – Μπαρτσελόνα. Το καταλανικό «ή ταν ή επί τας» στον... άδειο σταθμό του Μονάχου

Συν ότι οι Βαυαροί δεν έχουν εντός έδρας ήττα στο πλαίσιο ομίλων από τον Δεκέμβριο του 2013 και τη Μάντσεστερ Σίτι, έκτοτε το σερί που… τρέχει είναι στο 22-1-0 (με γκολ 74-9)!

Παραμένει εκτός με κορονοϊό ο Κίμιχ. Στα πιτς επίσης ο χαφ Ζάμπιτσερ και ο χρήσιμος μπακ Στάνισιτς. Ισως επιστρέψει ο Τσούπο-Μοτίνγκ. Λογικά o Νάγκελσμαν θα χρησιμοποιήσει αρκετούς παίκτες που ήταν στον πάγκο με την Ντόρτμουντ, όπως οι Γκνάμπρι, Ζίλε και Μουσιάλα ενώ δεν αποκλείεται να παίξει εξτρέμ ο Ντέιβις.

Ποτέ… στο Μόναχο

Όσο για την παράδοση; 8-2-2 υπέρ της Μπάγερν σε συνολικά 12 μεταξύ τους αναμετρήσεις στα Κύπελλα Ευρώπης, με αποκορύφωμα βέβαια το απίστευτο (ακόμη και σήμερα) 8-2 στον προημιτελικό του Final-8 της Λισσαβώνας τον Αύγουστο του 2020.

Επιμέρους στο Μόναχο, σε πέντε αγώνες, ο απολογισμός είναι 3-2-0 υπέρ των Βαυαρών. Γενικώς η Μπαρτσελόνα δεν έχει καλή παράδοση επί γερμανικού εδάφους, με μόνο 9 νίκες σε 30 επισκέψεις και μόνο δύο στις τελευταία οκτώ.

21 χρόνια πριν!

Και φυσικά υπάρχει απάντηση στο ερώτημα, πότε η Μπαρτσελόνα δεν κατόρθωσε να περάσει από τον όμιλο. Ήταν μια 21ετία πριν, σεζόν 2000-21, έμεινε πίσω από Μίλαν και Λιντς και τερματίζοντας μπροστά μόνο από την Μπεσίκτας.

Μπάγερν – Μπαρτσελόνα. Το καταλανικό «ή ταν ή επί τας» στον... άδειο σταθμό του Μονάχου

Η καταλανική ομάδα τότε, με τον Λόρενς Σέρα Φερέρ στον πάγκο (αργότερα πέρασε κι από την ΑΕ) και τους Ριβάλντο, Πέτρικ Κλάιφερτ και Λουίς Ενρίκε (μεταξύ άλλων) στο ρόστερ συνέχισε στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, η οποία τότε δεν είχε ομίλους, αλλά μόνο νοκ άουτ. Ξεπερνώντας τα εμπόδια των Μπριζ, ΑΕΚ και Θέλτα έφτασε στα ημιτελικά του UEFA, όπου όμως αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ μετά το 0-0 στο «Καμπ Νου» και το 1-0 στο «Άνφιλντ» (με πέναλτι του Γκάρι ΜακΑλιστερ).


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 7/12/2021