Menu

Το δημοψήφισμα του 1974

Το δημοψήφισμα του 1974

Σαν σήμερα, τη νύχτα της Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου του 1974, ο λαός είχε ξεχυθεί στους δρόμους και πανηγύριζε την οριστική νίκη της δημοκρατίας: 69,18% του ελληνικού λαού είχαν ψηφίσει «όχι στη βασιλεία» στο δημοψήφισμα, έναντι 30,82% που ψήφισαν «ναι».

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τους βουλευτές ξενυχτισμένους, έγινε ο αγιασμός της νέας βουλής το πρωί της Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου. Το απόγευμα, πρόεδρος του σώματος εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου. Την επομένη, συμπληρώθηκε η εκλογή του προεδρείου της βουλής και, στις 11 του μήνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διάβασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Η τριήμερη συζήτηση επί των δηλώσεων έκλεισε με την ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε αργά τη νύχτα, 14 Δεκεμβρίου.

Ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης παραιτήθηκε από πρόεδρος της δημοκρατίας στις 15 Δεκεμβρίου. Στις 18, η βουλή εξέλεγε νέο προσωρινό πρόεδρο το μέλος της Μιχαήλ Στασινόπουλο. Στις 7 Ιανουαρίου του 1975, η κυβέρνηση κατέθετε σχέδιο νέου συντάγματος, λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή ετυμηγορία που με το δημοψήφισμα απαιτούσε πολίτευμα προεδρευομένης δημοκρατίας. Η κοινοβουλευτική επιτροπή για το σύνταγμα ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 28 Μαρτίου. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος συνεδριάσεων της ολομέλειας. Στις 7 Ιουνίου του 1975, με το 12ο ψήφισμα της βουλής, η Ελλάδα αποκτούσε το νέο της δημοκρατικό σύνταγμα. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 9 Ιουνίου, και ίσχυσε από τις 11 του ίδιου μήνα. Ο προσωρινός πρόεδρος παραιτήθηκε. Η βουλή εξέλεξε πρώτο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 19 Ιουνίου, το μέλος της Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ορκίστηκε στις 20 Ιουνίου του 1975.