Menu

ΠΑΣΟΚ 2021. Ο Νίκος, το μπιφτέκι και… η μια φορά σε 65 χρόνια

ΠΑΣΟΚ 2021. Ο Νίκος, το μπιφτέκι και… η μια φορά σε 65 χρόνια

Διάβασα κάπου ότι την Κυριακή, στην πρώτη ημέρα των εσωκομματικών, το ΚΙΝΑΛ νίκησε το ΠΑΣΟΚ. Θα φανεί.

Όλα θα φανούν και θα κριθούν επί του πρακτέου.

Τι λέγαμε τόσο καιρό και τι προβλέπαμε; Κατ’ αρχάς για το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Γιώργου Παπανδρέου, με αυτή τη σειρά, ως ανέφεραν οι… πραγματικές δημοσκοπήσεις και όχι οι στημένες. Ουδείς φαντάζομαι περίμενε όμως τέτοια διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο.

? θα παρέμβει επιτέλους κάποιος εισαγγελέας, αυτεπάγγελτα, για τα διαρκή… λάθη (;) των εταιρειών δημοσκοπήσεων, που διαμορφώνουν ψήφους και συνειδήσεις;

Έγιναν πάνω από 15 δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου, γεγονός που δεν ήταν δυνατό να προκύψει από καμία έρευνα ενώ οι εταιρείες απέφυγαν να πάρουν δείγμα από 15.000 – 20.000 κόσμο, περιορίζοντάς το σε πολύ μικρότερο. Γιατί άραγε;

Scripta manent, το λένε στο χωριό μου. Alco και Opinion Poll βρήκαν… 32% στον Ανδρέα Λοβέρδο. Καλά Χριστούγεννα.

ΠΑΣΟΚ 2021. Ο Νίκος, το μπιφτέκι και… η μια φορά σε 65 χρόνια

Ναι, ανάλογη διαφορά υπήρχε και στις εσωκομματικές της ΝΔ το 2015, τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε λάβει 28,5% την πρώτη Κυριακή (και 39,8% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης). Η απόστασή τους ήταν (160.823 μείον 115.162) επακριβώς 45.661 ψήφοι και, με τη στήριξη (ποιου άλλου;) του Αδώνιδος, ο Μητσοτάκης νίκησε με 52,43% έναντι 47,57% στη δεύτερη Κυριακή – και με διαφορά 16.073 ψήφων. Βέβαια τη δεύτερη Κυριακή είχαν προσέλθει περί τους 70.000 λιγότερους για να ψηφίσουν (από τους αρχικώς 404.000).

? Πόσοι από τους 268.798 που προσήλθαν στην πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν και στη δεύτερη;

Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει απόκλιση την προσεχή Κυριακή, ας πούμε κάνα 220άρι, να το αφήσω;

Όση και να υπάρξει όμως, και μαθηματικά να το δεις… το μπιφτέκι δύσκολα γυρίζει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 99.120 ψήφους (36,88%) έναντι 75.183 του Γιώργου Παπανδρέου (27,97%). Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τη δική του δεξαμενή ψηφοφόρων να τον ακολουθήσει ψηφίζοντας Ανδρουλάκη και…

? …δεν σας θυμίζει πολύ τη συμπαιγνία Κυριάκου και Αδωνη; Αν και ο Λοβέρδος, με όσα είπε προεκλογικά, πιο πολύ σε Βελόπουλο φέρνει τελικά.

Λοβέρδο ψήφισαν 69.827. Και οι μισοί να προσέλθουν ξανά την προσεχή Κυριακή, και από αυτούς οι μισοί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη, το αποτέλεσμα ήδη διαμορφώθηκε. My view, δεν γυρίζει. Όχι «δύσκολα». Δεδομένα.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος αρχηγός της παράταξης – και πανάξια.

? Πόσοι, από όσους ψήφισαν Λοβέρδο, είναι… όντως ψηφοφόροι και μέλη του κέντρου;

Προσωπικά γνωρίζω τουλάχιστον επτά, ψηφοφόρους της ΝΔ, που έσκασαν το 3ευρω και ψήφισαν – φανταστείτε συνολικά πόσοι πήγαν! Σοβαρά. Στον, δε, Πειραιά ήταν πρώτος. No politica, κατά τα άλλα εκεί πέρα…

Ναι, υπάρχουν (8.733 + 8.027 + 7.908) συνολικά 24.688 που ψήφισαν Γερουλάνο ή Χρηστίδη ή Καστανίδη και δεν αποκλείεται να στραφούν προς την πλευρά Παπανδρέου. Αλλά και πάλι, με δεδομένη τη διαρροή ψηφοφόρων αλλά και τη μικρότερη προσέλευση, εμμένω: δεν γυρίζει.

? Γνωρίζατε ότι…

..από το 1956 και έκτοτε, σε οποιασδήποτε μορφής εκλογές (βουλευτικές, ευρωεκλογές, εσωκομματικές), μονάχα μια φορά ένας Παπανδρέου / Μητσοτάκης / Καραμανλής ηττήθηκε από κάποιον που δεν ήταν Παπανδρέου / Μητσοτάκης / Καραμανλής!

Και μάλιστα, το 1956 χάρη σε εκείνο το απίθανο εκλογικό σύστημα, που εφαρμόστηκε και ονομάστηκε «τριφασικό» από τον Τύπο (επειδή συνδύαζε το πλειοψηφικό, το ημιανολογικό και το αναλογικό σύστημα ανά περιοχή!) η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή πήρε λιγότερο ποσοστό πανελλαδικά από τη Δημοκρατική Ενωση του Γεωργίου Παπανδρέου (47,38% έναντι 48,15%) αλλά έβγαλε παραπάνω έδρες: 165 έναντι 132!

Σε αυτά λοιπόν τα 65 χρόνια, ο μόνος μη Παπανδρέου / Μητσοτάκης / Καραμανλής που νίκησε έναν Παπανδρέου / Μητσοτάκη / Καραμανλή ήταν ο…

ΠΑΣΟΚ 2021. Ο Νίκος, το μπιφτέκι και… η μια φορά σε 65 χρόνια

Ναι, το 2000 ο Κώστας Σημίτης με 43,79% έναντι 42,74% και (3.007.596 μείον 2.935.196) με επακριβώς 72.400 ψήφους διαφορά!

Οσο για τον… μεσοπόλεμο, ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη Κυριακή. Κακά τα ψέματα, ως είχα αναφέρει μέρες πριν, ο Ανδρουλάκης έχει ρεύμα και το κεφαλαιοποίησε με την πρωτιά και την επικείμενη αρχηγία του. Το κυνήγησε καιρό, έκανε σωστό, πράο, επιπέδου προεκλογικό αγώνα κρατώντας ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Παπανδρέου, που κατέβηκε άρον άρον ποντάροντας στη δυναμική του ονόματός του και σε καμία φρέσκια ιδέα, μόλις λίγα 24ωρα προ της πρώτης Κυριακής πέταξε ατάκα εχθρική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε αργήσει – αν και εφόσον το εννοούσε, ένα από τα πολλά λάθη που έκανε σε τούτη την προεκλογική περίοδο.

Βέβαια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πιο ευγενικός πολιτικός από τον Γιώργο εδώ και χρόνια στο πολιτικό στερέωμα, οι φραστικές επιθέσεις προς τον Ανδρουλάκη ενόψει δεύτερης Κυριακής είναι ανάλογες με άσφαιρα πυρά. Με τουφεκιές στον αέρα. Και είναι δεδομένο ότι, στον δρόμο για την ενότητα στην παράταξη, ο ΓΑΠ μπορεί να την εγγυηθεί – όπως και να το να μη στρίψει το καράβι προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Αγνοώ και απαξιώνω τα όσα άκουσα και διάβασα τα τελευταία 24ωρα: για επάνοδο Βαγγέλη Βενιζέλου (ο οποίος μιλάει σχεδόν καθημερινά εδώ και 2,5 χρόνια με το Μαξίμου…), για παρουσία εντέλει ως «λαγού» του Λοβέρδου για να βγει ο Ανδρουλάκης, για, για, για. Η πολιτική πόλωση τα φέρνει – και η πόλωση τελειώνει την Κυριακή.

Ο Νίκος είναι ένα φρέσκο πρόσωπο. Δεν θα είναι και στη Βουλή για λίγο διάστημα – οι πρόωρες δεν αργούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πίεση από παντού, βιώνει εκλογική φθορά δίχως φρένο και ούτε η λίστα Πέτσα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τον λογαριασμό. Ο, δε, Αλέξης Τσίπρας έχασε τεράστια ευκαιρία: θα μπορούσε από το καλοκαίρι του 2019 να εξαφανίσει το κέντρο, με άνοιγμα του κόμματός του προς τα εκεί. Πλέον θα μετρά ποσοστιαίες απώλειες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει πλέον, ούτε πίστωση χρόνου ούτε δεύτερη ευκαιρία. Θα κριθεί, όχι από τα λόγια αλλά από τις πράξεις του. Αν όντως εννοεί ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, οφείλει να θυμηθεί τι πρέσβευσε κάποτε το ΠΑΣΟΚ – και όχι οι αποστάτες του.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 8/12/2021