Menu

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

«Τα συναισθήματα είναι ένα προσωπικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να διαχειριστώ. Το παιχνίδια αφορά στην ομάδα και το να προετοιμαστούμε καλά για να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα μετατρέψω το παιχνίδι σε προσωπικό θέμα. Θα πάμε στο “Ανφιλντ” με αυτοπεποίθηση και πίστη».

Τάδε έφη Στίβεν Τζέραρντ, με τον εμβληματικό αρχηγό της Λίβερπουλ να επιστρέφει… ως αντίπαλος στο σπίτι του, καθότι προπονητής της Αστον Βίλα εδώ κι ένα μήνα. Και με πολύ καλό απολογισμό: τρεις νίκες και μια ήττα – κι αυτή από την πανίσχυρη Σίτι.

Ο 41χρονος κόουτς μετράει αντίστροφα για το δύσκολο – από πολλές απόψεις – παιχνίδι του με τη Λίβερπουλ. Την ομάδα που λάτρεψε και όπου λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος τα τελευταία 30 χρόνια – ίσως μόνο ο Γιούργκεν Κλοπ τον έχει ξεπεράσει. «Πλέον παρακολουθώ πιο προσεκτικά τα παιχνίδια της Βίλα. Λόγω Τζέραρντ. Ένας πανέξυπνος παίκτης ήταν, ένας ευφυής προπονητής γίνεται» είπε ο Γερμανός.

Που, κακά τα ψέματα, όταν έρθει (νομοτελειακά) η ώρα της αποχώρησης από το λιμάνι, πού αλλού θα δίνονταν τα κλειδιά πλην… του «Στίβι»;

Ο Τζέραρντ δεν ήταν απλά ένας παίκτης για την ομάδα της Λίβερπουλ. Ήταν… η ίδια η ομάδα και ο street art MurWalls το απέδειξε πρόσφατα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό γκράφιτι με το πρόσωπο του άλλοτε εμβληματικού αρχηγού και το νούμερο 8 κοντά στο «Άνφιλντ» (στον δρόμο Dinorwic, εν προκειμένω).

Η 11η Δεκεμβρίου 2021 δε θα είναι μια ημερομηνία όπως όλες οι άλλες για τη Λίβερπουλ και το «Άνφιλντ». Ο Στίβεν Τζέραρντ θα εμφανιστεί εκεί ως αντίπαλος της ομάδας που λάτρεψε και από την οποία λατρεύτηκε.

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

Όμως τι άλλο ήταν, είναι, πρεσβεύει ο Stevie G;

Ο Κλοπ

Με τον Τζέραρντ όχι μόνο να μην αποδέχεται το χαρακτηρισμό «σκαλοπάτι για να δουλέψει στη Λίβερπουλ» που έχουν δώσει κάποιοι στην απόφασή του να αναλάβει τους «χωριάτες», αλλά να εύχεται δημόσια στον Γιούργκεν Κλοπ να υπογράψει αιώνιο συμβόλαιο με την αγαπημένη του ομάδα, δόθηκε το στίγμα του σαββατιάτικου αγώνα. «Κρατάω επαφή με τον Κλοπ. Τον πετυχαίνω πού και πού στη γειτονιά, γιατί βγάζει τα σκυλιά του βόλτα και μένουμε αρκετά κοντά. Μου έστειλε κι ένα μήνυμα να μου πει ότι περιμένει μια αγκαλιά στο μεταξύ μας παιχνίδι. Η Λίβερπουλ έχει έναν παγκόσμιας κλάσης προπονητή και θα χαιρόμουν προσωπικά να μάθω ότι θα μπορούσε να υπογράψει αιώνιο συμβόλαιο για να μείνει για πάντα στην ομάδα».

Τίτλοι, πλην ενός

Ο Στίβεν Τζέραρντ αποχώρησε από τη Λίβερπουλ όπου έμεινε, από τις ακαδημίες το 1989 ως το 2015, ως ο πιο αγαπητός παίκτης στην ιστορία του συλλόγου.

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

Με αυτόν στις τάξεις τους, οι «κόκκινοι» πανηγύρισαν την κατάκτηση ενός Champions League (2005), ενός UEFA Cup (2001), δύο UEFA Super Cup (2001, 2005), δύο FA Cup (2001, 2006), τριών League Cup (2001, 2003, 2012) και ενός FA Community Shield (2006). Δεν κατέκτησε μόνο το πρωτάθλημα Αγγλίας.

Το κορυφαίο γκολ

8 Δεκεμβρίου 2004, «Άνφιλντ», Λίβερπουλ – Ολυμπιακός. Οι «reds» προκρίνονταν στους «16» μόνο με νίκη με δύο γκολ διαφορά και ο Ριβάλντο στο 30’ άνοιξε το σκορ με φάουλ.   Σιναμά Πονγκόλ έφερε το παιχνίδι στα ίσα, στο 81’ ο Μίλερ έκανε την ανατροπή και στο 86’ ο Τζέραρντ έβαλε, με ένα απίστευτο σουτ, το γκολ… της ζωής του. Η Λίβερπουλ προχώρησε στα νοκ άουτ κι εντέλει κατέκτησε το τρόπαιο εκείνη τη χρονιά.

Τα τρία

Το 2012, στη δέκατη επέτειο του Ντέιβιντ Μόγιες ως προπονητή της Έβερτον, ο Τζέραρντ, υπό την καθοδήγηση του Κένι Νταλγκλίς, θα πετύχει το μοναδικό του χατ-τρικ – και ήταν σε ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Η Λίβερπουλ επικράτησε θριαμβευτικά της «μισητής» αντιπάλου της με 3-0 και ο Αγγλος σταρ, μετά τη λήξη, έσπευσε προς τους οπαδούς, για να αφιερώσει τον θρίαμβο.

Η ανατροπή

Ποιος ξεχνά τον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2005 κόντρα στη Μίλαν, όπου η Λίβερπουλ… γύριοσε έχανε 3-0 στο ημίχρονο και κατάφερε να το γυρίσει σε 3-3 και τελικά να πάρει το Champions League στα πέναλτι;

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

Ο Τζέραρντ ήταν εκεί για να σκοράρει, να κερδίσει το πέναλτι της ισοφάρισης και στο τέλος να αναδειχθεί και man of the match. Στο ίδιο παιχνίδι ξεκίνησε στο κέντρο, έπειτα έπαιξε πίσω απ’ τον φορ στην ανατροπή και τέλος… δεξί μπακ στην παράταση. 

Γλίστρημα

Ο Τζέραρντ δεν κατόρθωσε ποτέ να προσθέσει στην συλλογή του ένα πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής, ωστόσο στην προπονητική του καριέρα ήδη το έπραξε (με τη Ρέιντζερς). Σαφώς και φταίει και η τύχη. Το αλήστου μνήμης… γλίστρημα κόντρα στην αδιάφορη Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο κόστισε, κακά τα ψέματα, το πρωτάθλημα στη Λίβερπουλ του Μπρένταν Ρότζερς το 2014.

Στρατιώτης

Ο Τζέραρντ δεν πήρε πρωτάθλημα για έναν και μόνο λόγο: επειδή επέλεξε να μη φύγει ποτέ από το Λίβερπουλ. Δεν αποχώρησε το 2005 όταν το είχε αποφασίσει και άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή, δεν αποχώρησε όταν τον ζήτησε το 2010 ο Ζοσέ Μουρίνιο στην Ίντερ, δεν αποχώρησε αργότερα όταν ο Πορτογάλος τον ήθελε στη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν ψήθηκε από τον Κάρλο Αντσελότι να πάει στη Μίλαν το 2007, δεν απάντησε θετικά στον Πεπ Γκουαρδιόλα που τον ήθελε στην Μπάγερν το 2014.

Στις ακαδημίες

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

Τον Ιανουάριο του 2017 προσλήφθηκε στις ακαδημίες των της Λίβερπουλ και η εργατικότητά του εντυπωσίασε τον κόουτς Γιούργκεν Κλοπ και τον διευθυντή των τμημάτων υποδομής, Άλεξ Ίνγκλθορπ. Τον Απρίλιο χρίστηκε προπονητής της ομάδας U18. Μερικούς μήνες αργότερα προβιβάστηκε στην U19, για το UEFA Youth League της σεζόν 2017-2018. Ένας χρόνος ήταν αρκετός, ώστε η δουλειά του να γίνει το ίδιο διάσημη με το επώνυμό του.

Brand name

Το να είσαι ο Τζέραρντ έχει μόνο καλά, ακόμα και όταν είσαι προπονητής. Η λάμψη του ονόματός του τον βοήθησε να δημιουργήσει γρήγορα διαύλους επικοινωνίας με τους προπονητές και τις ομάδες της Premier League. Αποτέλεσμα τούτου, 12 παίκτες από την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου πήραν μεταγραφή στη Ρέιντζερς μέσα σε δυόμισι χρόνια, εξ αυτών καρέ από τη Λίβερπουλ (Φλάναγκαν, Κεντ, Ότζο, Ετζάρια). Απόρροια τούτου, το πρωτάθλημα για τους «τζερς» στη Σκωτία.

Οι μέντορες

Η μέρα που ο Stevie G θα μπει ως αντίπαλος στο «Ανφιλντ»

Δεν δούλεψε, ως παίκτης, και με λίγους προπονητές. Και είχε καταλήξει στο ότι αν μια μέρα γινόταν προπονητής, θα ήθελε να ενώσει όσα έκανε ο Ράφα Μπενίτεθ και αφορούσαν στις τεχνικές, με εκείνα που έκανε ο Μπρένταν Ρότζερς στη διαχείριση της ανθρώπινης υπόστασης των παικτών. Ο Μπενιτεθ είχε αποκαλύψει μάλιστα πως «στην πρώτη μου συζήτηση με τον Τζέραρντ, όταν ανέλαβα τη Λίβερπουλ, άρχισα να του αναλύω τις τακτικές που θα έθετα σε εφαρμογή. Ήταν περίεργος. Ήταν στην αρχή, όταν δεν χρειαζόταν να το κάνει». Φαινόταν…

Ο… σύμβουλος σερ Αλεξ

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Τζέραρντ είχαν μεγάλη αντιπαλότητα ελέω της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, των δύο μεγαλύτερων συλλόγων του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του ο Στίβι, ο Σκωτσέζος αφιέρωσε χρόνο στο τηλέφωνο για να του πει μερικά πράγματα για την παρουσία του στην Ρέιντζερς ως προπονητής και τον μετέτρεψε σε top όνομα των πάγκων.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 10/12/2021