Menu

Κληρώσεις, ματσάρες και… φιάσκο εν μέσω Αταλάντα, Μίντιλαντ και… Νιόπλια

Κληρώσεις, ματσάρες και… φιάσκο εν μέσω Αταλάντα, Μίντιλαντ και… Νιόπλια

UEFA Champions League

Αδιανόητο το φιάσκο της UEFA καθώς η κλήρωση… επαναλήφθηκε. Αυτό διότι την πρώτη φορά η κληρωτίδα ανέδειξε ζευγάρι της Βιγιαρεάλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει αφού οι δύο ομάδες ήταν στον ίδιο όμιλο στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης. Οι Αγγλοι έκαναν ένσταση και η κλήρωση έγινε ξανά…

Και τι ανέδειξε; Επιστροφή Μέσι και Ρονάλντο… στη Μαδρίτη (Παρί – Ρεάλ και Ατλέτικο – Γιουνάιτεντ), δύο πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης για ένα εισιτήριο (Ίντερ – Λίβερπουλ), δύο αουτσάιντερ που παίζουν εξαιρετική μπάλα όμως και ίσως βάλουν δύσκολα στα φαβορί (Σάλτσμπουργκ και Σπόρτινγκ ενάντια σε Μπάγερν και Σίτι αντίστοιχα), δύο παντελώς αμφίρροπα (Μπενφίκα – Άγιαξ και Βιγιαρεάλ – Γιουβέντους) κι ένα με γκραν φαβορί: την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι, ενάντια στη Λιλ…

  • Σάλτσμπουργκ – Μπάγερν Μονάχου
  • Σπόρτινγκ Λ. – Μάντσεστερ Σίτι
  • Μπενφίκα – Άγιαξ
  • Τσέλσι – Λιλ
  • Ατλέτικο Μαδρίτης – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Βιγιαρεάλ – Γιουβέντους
  • Ίντερ – Λίβερπουλ
  • Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν 15-16 και 22/23 Φεβρουαρίου και οι ρεβάνς 8-9 και 15-16 Μαρτίου.

Προφανώς έχουν… προηγούμενα μερικά από τα ζευγάρια που ανέδειξε σήμερα η κλήρωση των «16» του UCL. Ο Άγιαξ απέκλεισε δις στο παρελθόν (1969 και 1972) την Μπενφίκα, σε εποχή που ήταν πανίσχυρος βέβαια, η Μπάγερν έβαλε πέρυσι στον όμιλο 9 γκολ σε δύο αγώνες στη Σάλτσμπουργκ, Ατλέτι και Γιουνάιτεντ είχαν να ανταμώσουν από το 1991, η Σπόρτινγκ το 2012 είχε αποκλείσει τη Σίτι στα προημιτελικά του Europa League ενώ Ρεάλ και Παρί έχουν ισορροπία στα μεταξύ τους (4-3-3).

Εμπορικό είναι το ζευγάρι ανάμεσα σε Μαδριλένους και Παριζιάνους αλλά πιο… βαριές φανέλες είναι αυτές των Ίντερ και Λίβερπουλ. «Νερατζούρι» και «κόκκινοι» έχουν παίξει άλλες δύο φορές στο παρελθόν, αμφότερες σε νοκ άουτ, και πήραν από μια πρόκριση: η Ίντερ το 1965 (3-0 και 1-3) και η Λίβερπουλ το 2008 (2-0 και 1-0). 

UEFA Europa League

Οι τρίτες των ομίλων του Champions League και οι δεύτερες του Europa League συνέθεσαν τη νέα, φετινή διοργάνωση και η αλήθεια είναι ότι μετέχουν… βαριά χαρτιά. Ξεχωρίζει βέβαια, από πλευράς ονομάτων, η μονομαχία της Μπαρτσελόνα με τη Νάπολι, με τους Καταλανούς να μετέχουν στον θεσμό για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια ενώ εμπορικά είναι και τα ματς της Πόρτο με τη Λάτσιο και της Λειψία με τη Σοσιεδάδ.

Η κλήρωση ήταν πάντως… ζόρικη για τον Ολυμπιακό στον ενδιάμεσο γύρο του Europa League, βρίσκοντας απέναντί του την εξαιρετική, εδώ και μια 5ετία, Αταλάντα.

Η οποία Αταλάντα, στα της παράδοσης, έπαιξε ξανά ενάντια σε ελληνική ομάδα το φθινόπωρο του 1987 αποκλείοντας με δυσκολία τον ΟΦΗ: έχασε 1-0 στο Ηράκλειο από γκολ του Μελέτη Περσία και νίκησε 2-0 στη ρεβάνς με τέρματα των Νικολίνι και Γκαρλίνι. Βασικός σε εκείνα τα ματς ήταν ο νυν τεχνικός των Κρητικών, Νίκος Νιόπλιας.

Ο, δε, Ολυμπιακός έχει δώσει άλλα 26 ματς ενάντια σε Ιταλούς μετρώντας 7-5-14,  έσχατη η προ τριετία πρόκριση επί της Μίλαν. Σε νοκ άουτ (και ουχί ομίλων) ματς οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν δύο προκρίσεις επί συνόλω οκτώ περιπτώσεων: πλην των «ροσονέρι» είχαν αποκλείσει και την Κάλιαρι το 1972-73.

  • Σεβίλλη – Ντινάμο Ζάγκρεμπ
  • Αταλάντα – Ολυμπιακός
  • Λειψία – Σοσιεδάδ
  • Μπαρτσελόνα – Νάπολι
  • Ζενίτ – Μπέτις
  • Ντόρτμουντ – Ρέιντζερς
  • Σέριφ Τιρασπόλ – Μπράγκα
  • Πόρτο – Λάτσιο

Οι αγώνες 17 και 24 Φεβρουαρίου 2022.

Όποιες προκριθούν, θα μπουν σε νέα κλήρωση με τις πρώτες των ομίλων του Europa League: Λιόν, Μονακό, Σπαρτάκ Μόσχας, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Γαλατασαράι, Ερυθρός Αστέρας, Λέβερκουζεν, Γουέστ Χαμ.

UEFA Europa Conference League

Στη νεοσύστατη διοργάνωση οι αναμετρήσεις που έβγαλε η κλήρωση μπορεί να μη δείχνουν εμπορικές (μετέχουν οι δεύτερες των ομίλων και οι τρίτες που «ήρθαν» από το Europa League) αλλά δεδομένα από τους «16» και μετά… θα δυναμώσει.

Ο ΠΑΟΚ έπεσε με τη Μίντιλαντ από τη Δανία, αντίπαλος που δεν έχει να φοβίσει σε κάτι τους Θεσσαλονικείς.

Η Μίντιλαντ, τη μόνη άλλη φορά που έπεσε με ελληνική ομάδα, ήταν στα play offs του Europa League το 2014-15 και είχε αποκλειστεί με δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό: 2-1 στο Χέρνινγκ (73’ πέν. Ιγκμπουν / 55’ Νάνο, 74’ Κλωναρίδης) και 4-1 στη Λεωφόρο με καρέ τερμάτων του Μάρκους Μπεργκ (21’ πέν., 24’, 45’ και 89’ / 13’ Λόριντσεν).

Ο, δε, ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά ομάδα από τη Δανία και έχει απολογισμό 3-1-2. Το 1977-78 είχε αποκλειστεί από τη Βέιλε (ήττα 3-0 εκτός, νίκη 2-1 στη ρεβάνς), το 2015-16 είχε περάσει εύκολα την Μπρόντμπι (5-0 στην Τούμπα με χατ-τρικ του Ρόμπερτ Μακ, 1-1 στον επαναληπτικό) και φέτος ήταν στον ίδιο όμιλο του Europa Conference League με την Κοπεγχάγη. Οι δύο ομάδες πήραν από μια νίκη με ίδιο σκορ (2-1) στην έδρα της άλλης.

  • Μαρσέιγ – Καραμπάγκ
    PSV Αϊντχόφεν – Μακάμπι Τελ Αβίβ
    Φενέρμπαχτσε – Σλάβια Πράγας
    Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ
    Λέστερ – Ράντερς
    Σέλτικ – Μπόντο Γκλιμτ
    Σπάρτα Πράγας – Παρτίζαν
    Ραπίντ Βιέννης – Τότεναμ ή Φίτεσε

Οι αγώνες 17 και 24 Φεβρουαρίου 2022.

Όποιες προκριθούν, θα μπουν σε νέα κλήρωση με τις πρώτες των ομίλων του Conference League: LASK Λιντζ, Γάνδη, Ρόμα, ΑΖ Αλκμααρ, Φέγενορντ, Κοπεγχάγη, Ρεν και Βασιλεία.