Menu

Ο… αθλητής Τζορτζ Πάτον

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

21 Δεκεμβρίου 1945. Πεθαίνει ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάτον σε ηλικία 60 ετών, έπειτα από τροχαίο ατύχημα στη Γερμανία. Ο πόλεμος είχε τελειώσει και είχε διοριστεί κατοχικός διοικητής της Βαυαρίας. Ο ίδιος όμως επιθυμούσε να ξαναβρεθεί σε μέτωπο πολέμου και ζήτησε μετάθεση στην Άπω Ανατολή. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και τότε αποφάσισε ότι υπήρχε άλλος ένας εχθρός στην Ευρώπη που έπρεπε να αφανιστεί.

Διαβάστε επίσης: Περί Βοτανικού και διπλής ανάπλασης, ποια η άποψη του Μποζιονέλος δημοσιογράφος;

Οι κομμουνιστές για τον Πάτον ήταν πιο μισητοί και από τους ναζί. Έστελνε υπομνήματα στην ηγεσία των ΗΠΑ για τις επεκτατικές βλέψεις του Στάλιν και για την αναγκαιότητα επίθεσης στα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης. Ο φίλος του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, για να αποτρέψει τον Πάτον να καταστρέψει την καριέρα του με τέτοιου είδους ιδέες, του ανέθεσε να αναλάβει τη διοίκηση του 15ης Στρατιάς και να αρχίσει την αρχειοθέτηση και συγγραφή τον γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο… αθλητής Τζορτζ Πάτον

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1945, μια μέρα πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, πήγε για κυνήγι με τον υποστράτηγο Χόμπαρτ Γκάι. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Ο Πάτον έμεινε παράλυτος και 12 μέρες μετά το τροχαίο, ξεψύχησε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Χαϊδελβέργης. Ήταν 60 ετών και ενταφιάστηκε στο Λουξεμβούργο, στο Αμερικανικό Κοιμητήριο για τους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε επίσης: Ενα από τα καλύτερα κείμενα του Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Αυτό που δεν είναι γνωστό ιδιαίτερα είναι ότι, όντας νεαρός υπολοχαγός το 1912, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο όπου κατετάγη πέμπτος αφού απέτυχε στη σκοποβολή!