Menu

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Οι άλλοι 19 «εμφύλιοι», τα Final 4 και η παράδοση

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Με το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της regular season της Euroleague. Ένας αγώνας ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες, οι οποίες μοιράζονται 9 τίτλους στη διοργάνωση (έξι ο Παναθηναϊκός και τρεις ο Ολυμπιακός) και το αντάμωμά τους είναι πάντα τεταμένο, και με ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Το βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα είναι και η 20ή φορά στην ιστορία που το ελληνικό… clasico λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στα προηγούμενα 19 οι «ερυθρόλευκοι» είναι μπροστά στο… σκορ νικών με 12 έναντι 7 των «πρασίνων» ενώ τρεις εξ αυτών έλαβαν χώρα σε Final 4. Και οι τρεις σε ισάριθμους, αξέχαστους ημιτελικούς φορ (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα και 2009 Βερολίνο), με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο, χωρίς όμως να σηκώνουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για πέμπτη (από τις έξι) φορές.

4/8 ο Ολυμπιακός

Αναφορικά με τα… σπασίματα της έδρας, σε οκτώ επισκέψεις ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής τις μισές από την έδρα του «αιωνίου» του αντιπάλου, έσχατη πέρυσι, 9 Οκτωβρίου 2020, με 78-71 και χάρη σε 17 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη. Ο, δε, Παναθηναϊκός αν και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια τρομερή, υπέρ του, παράδοση στους αγώνες στο ΣΕΦ, όπως νίκησε και προ ολίγων ημερών για την Basket League, στην Euroleague μετράει μόνο δύο… διπλά σε οκτώ αναμετρήσεις. Η πρώτη στις 10 Νοεμβρίου 2017 με 70-62 και η τελευταία στην… τελευταία μεταξύ τους ευρωπαϊκή «μάχη» στο Φάληρο, στις 4 Φεβρουαρίου, όταν «δραπέτευσε» με 88-77.

Το… βάπτισμα του πυρός

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Οι άλλοι 19 «εμφύλιοι», τα Final 4 και η παράδοση

Στο εν λόγω ματς έλαβε το… βάπτισμα του πυρός σε ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» ο Όντετ Κάτας και φέτος είναι η σειρά του Δημήτρη Πρίφτη. Αντίθετα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, θα κοουτσάρει για έκτη φορά στην καριέρα του σε ευρωπαϊκή «μητέρα των μαχών» τον Ολυμπιακό, με στόχο να… ρίξει ακόμη πιο κάτω στη φετινή βαθμολογία το «τριφύλλι». Ο Παναθηναϊκός είναι προτελευταίος με ρεκόρ μόλις 4-12, την ώρα που ο Ολυμπιακός δεσπόζει στην πρώτη τριάδα με 11-5.

Δείτε επίσης: Ενα από τα καλύτερα κείμενα του Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Αγωνιστικά νέα

Τα προβλήματα δεν λείπουν κι από τους δύο. Οι «πράσινοι» αποχαιρέτησαν τον Τζεχάιβ Φλόιντ που υπέγραψε στη Φενέρμπαχτσε ενώ ο Χάουαρντ Σαντ Ρος θα απουσιάσει όντας θετικός στον κορωνοϊό, την ώρα που ο από πλευράς Ολυμπιακού ο Κουίνσι Έισι εισήχθη τις προάλλες στο νοσοκομείο με οξεία αμυγδαλίτιδα και η συμμετοχή του κρίνεται αμφίβολη.

Από το Τελ Αβίβ…

Ο… παρθενικός «εμφύλιος» στην Ευρώπη ανάμεσα σε «κόκκινους» και «πράσινους» έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου 1994 στο «Γιάντ Ελιάου» του Τελ Αβίβ, τόπος… μαρτυρίου για τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη δύο 24ωρα αργότερα, με τον in extremis χαμένο τελικό απέναντι στην Μπανταλόνα. Στον ημιτελικό όμως είχε επικρατήσει του Παναθηναϊκού με 77-72 με ηγέτη τον Ζάρκο Πάσπαλι (22 π.), από κοντά τον Ρόι Τάρπλεϊ με 21, τον Γιώργο Σιγάλα να… κλειδώνει τον Νίκο Γκάλη και τον Αλεξάντερ Βολκόφ με 32 πόντους να παλεύει σχεδόν μόνος.

Μια χρονιά μετά, ξανά «εμφύλιος» ημιτελικός σε Final-4, αυτή τη φορά στη Σαραγόσα στις 11 Απριλίου 1995 και με… deja vu. Ο Έντι Τζόνσον με 27 πόντους πρωταγωνίστησε στο «ερυθρόλευκο» 58-52, με τον Πάσπαλι να φορά πλέον τα πράσινα και να σταματά στους 17. Και εκ νέου οι «ερυθρόλευκοι» απέτυχαν στον τελικό, χάνοντας εύκολα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

…στο Βερολίνο

Ο τρίτος, και τελευταίος ως σήμερα, «ελληνικός» ημιτελικός σε Final-4 έλαβε χώρα το 2009 στο Βερολίνο, με τον νυν «εξάστερο» να επικρατεί με 84-82 έχοντας κορυφαίο τον Νίκολα Πέκοβιτς με 20 πόντους, τον Γιάννη Μπουρούση να αστοχεί στο τελευταίο δευτερόλεπτο και, εν αντιθέσει με Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, την ελληνική ομάδα που πέρασε από τον «εμφύλιο» να κατακτά το τρόπαιο. Ο Παναθηναϊκός νίκησε δύο ημέρες μετά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στέφθηκε για πέμπτη –τότε- φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Η πρώτη διπλή κόντρα

Στα αξιοσημείωτα, και η πρώτη, διπλή τους κόντρα. Τη σεζόν 2001-02 έπεσαν μαζί σε όμιλο του Top-16 της Euroleague. Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 92-75 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ με 21 πόντους του αείμνηστου Αλφόνσο Φορντ (όσους είχε βάλει για τον ΠΑΟ ο Ντέγιαν Μποντίρογκα) και στο ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» νίκησαν με 88-78, με τον Φορντ να βάζει 33 αλλά τον Ντάριλ Μίντλετον με 23 πόντους να οδηγεί το «τριφύλλι» στην επικράτηση, στην πρόκριση και, εντέλει, στον θρίαμβο στο Final-4 της Μπολόνια.

Round robin games

Από το 2016, που υιοθετήθηκε το τρέχον σύστημα διεξαγωγής (round robin, ήτοι όλοι εναντίον όλων) της Euroleague, οι δύο «αιώνιοι» έχουν… προκαθορισμένα ραντεβού στη διοργάνωση. Το 2016-17 ο Ολυμπιακός νίκησε… μέσα έξω, το 2017-18 η καθεμιά νίκησε στην έδρα της άλλης, το 2018-19 η καθεμιά νίκησε εντός έδρας (και με ευκολία) και το 2019-20 επαναλήφθηκαν… οι άσοι. Τέλος, το 2020-21 επαναλήφθηκε το προ τριετίας σκηνικό με «σπασίματα» της έδρας.

Διαβάστε επίσης: Περί Βοτανικού και διπλής ανάπλασης, ποια η άποψη του Μποζιονέλος δημοσιογράφος;