Menu

Η δολοφονία του Μπέρια

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Ο Λαβρέντι Παβλόβιτς Μπέρια γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1899 και ήταν Γεωργιανός, όπως ο Γιόζεφ Στάλιν. Το 1938 έγινε βοηθός του τότε επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας NKVD, Νικολάι Γιεζόφ, ο οποίος εκτελέστηκε έπειτα από εντολή του Στάλιν. Ο Μπέρια ανέλαβε και υπεύθυνος των σοβιετικών γκούλαγκ και ήταν διαβόητος για τα σαδιστικά του βασανιστήρια και τους βιασμούς γυναικών και κοριτσιών.

Δείτε επίσης: Ενα από τα καλύτερα κείμενα του Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Όταν ο Στάλιν πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953, ο Μπέρια κατέληξε σε συμφωνία με τον παλαιό σύμμαχο του και διάδοχο του Στάλιν, Γκεόργκι Μαλένκοφ και του ανατέθηκαν τα υπουργεία Κρατικής Ασφάλειας και Εσωτερικών Υποθέσεων που του έδωσαν τον έλεγχο τόσο της μυστικής όσο και της τακτικής αστυνομίας.

Αν και αρχικά ο Μπέρια έδειξε πως ήθελε να «χαλαρώσει» τον σταλινισμό, οι υπόλοιποι ισχυροί άνδρες της ΕΣΣΔ έβλεπαν έναν αντίπαλο που δεν έπρεπε να παραμείνει στη θέση του.

Η απομάκρυνση του Μπέρια σχεδιάστηκε από τον Νικίτα Χρουστσόφ, τότε γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ: κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος των Βρετανών.

Διαβάστε επίσης: Περί Βοτανικού και διπλής ανάπλασης, ποια η άποψη του Μποζιονέλος δημοσιογράφος;

Συνελήφθη, φυλακίστηκε σε υπόγειο καταφύγιο και το δικαστήριο με πρόεδρο τον στρατάρχη Κόνιεφ τον καταδίκασε σε θάνατο με τις κατηγορίες της κατασκοπίας, της αντεπαναστατικής δράσης και της τρομοκρατίας για τις εκκαθαρίσεις στον Κόκκινο Στρατό μεταξύ Οκτωβρίου 1940 – Φεβρουαρίου 1942, τις οποίες είχε προσυπογράψει και ο Στάλιν.

Ο Μπέρια, σύμφωνα με τον στρατηγό Μοσαλένκο, παρακάλεσε γονατιστός για έλεος από τους εκτελεστές του, χωρίς αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους ήταν ο στρατηγός Μπατίτσκυ που αφού τοποθέτησε ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα του Μπέρια για να τον κάνει να σιωπήσει, τον εκτέλεσε με μια σφαίρα στο μέτωπο. Το πτώμα του αποτεφρώθηκε και τα απομεινάρια θάφτηκαν σε ένα δάσος κοντά στη Μόσχα, σαν σήμερα το 1953.