Menu

O άνθρωπος του ύμνου της ΑΕΚ και εμπνευστής του Καζαντζίδη

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Τραγουδοποιός και ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού. Θεωρείται ως από τους σημαντικότερους στιχουργούς της χρυσής εικοσαετίας του λαϊκού (1955-75), αλλά έχει και πολύ σημαντικό έργο ως συνθέτης. Γεννήθηκε στην Καλλιθέα αλλά μεγάλωσε στην Γλυκομηλιά των Τρικάλων.

Διαβάστε επίσης: Περί Βοτανικού και διπλής ανάπλασης, ποια η άποψη του Μποζιονέλος δημοσιογράφος;

Από μαθητής ακόμα έγραφε ποιήματα και έκανε ρεπορτάζ για άρθρα τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλίας, ενώ διάβαζε λογοτεχνία και ιστορία. Το ‘47 κατέβηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνέχιζε να γράφει στίχους. Το πρώτο τραγούδι που δισκογραφήθηκε ήταν το «Εγώ το πλουσιόπαιδο» στις αρχές της δεκαετίας του ‘50. Από τότε έγραψε πάρα πολλά τραγούδια, πολλά από τα οποία τραγούδησαν μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Πάνος Γαβαλάς, η Καίτη Γκρέυ, ο Στράτος Διονυσίου, η Μαίρη Λίντα, η Πόλυ Πάνου κ.ά.

Ήταν μάλιστα τρισέγγονος του ήρωα της Επανάστασης του ’21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο Χρήστος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 και «έφυγε» το 1999. Το καλοκαίρι του 1971 ηχογραφήθηκε ο ύμνος της ΑΕΚ («Αναστενάζουν τα γκολπόστ και τα δοκάρια σπάζουν» κλπ.) σε στίχους του και μουσική του Καζαντζίδη και σε ενορχήστρωση του Χρήστου Νικολόπουλου.

Δείτε επίσης: Ενα από τα καλύτερα κείμενα του Μποζιονέλος δημοσιογράφος

Από τη δεκαετία του ’70 και μέχρι το τέλος της ζωής του ερμήνευε ο ίδιος τα τραγούδια του, τόσο στα κέντρα όσο και στους δίσκους. Αρκετοί τον θυμούνται, στα χρόνια του ’80, να τραγουδά σ’ ένα κεντράκι που υπήρχε κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ, καθώς, και στην τελευταία εμφάνισή του, στα χρόνια του ’90, πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, επί της Δεκελείας. Τελευταίος δίσκος του ήταν «Το παρών και το παρελθόν», στον οποίο τον συνόδευσε με το μπουζούκι του ο παλιός συνεργάτης του Γιάννης «Σπόρος» Σταματίου.