Menu

Η απάντησή μου στη Στεφανίδη και σχόλιο για τα βραβεία του ΠΣΑΤ

Η απάντησή μου στη Στεφανίδη και σχόλιο για τα βραβεία του ΠΣΑΤ

Στα φετινά βραβεία των κορυφαίων αθλητών για το 2021, όπως τα ανέδειξε η ψηφοφορία των μελών του ΠΣΑΤ, αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Ο σταρ των Μπακς έλαβε 594 ψήφους έναντι 409 του Μίλτου Τεντόγλου και 241 του Στέφανου Ντούσκου.

Πιο κάτω ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Κώστας Γκελαούζος, ο Κώστας Τσιμίκας, ο Θοδωρής Ιακωβίδης – και πολλοί άλλοι.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, που ήταν στην πρώτη τριάδα των καλύτερων αθλητριών του έτους, πόσταρε αναρωτούμενη γιατί να μη βγει αθλητής της χρονιάς ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Τεντόγλου, και βγήκε ο Αντετοκούνμπο.

Πόσταρε, ξεχνώντας ότι υπήρξε ψηφοφορία και όχι ορισμός – ενώ η ίδια στο παρελθόν είχε βραβευτεί, και το 2017 και το 2019, σε αμφότερες τις περιπτώσεις μάλιστα δεν παρέστη στην εκδήλωση….

Πόσταρε, μη γνωρίζοντας ή επιμελώς αγνοώντας ότι στα βραβεία δεν υπάρχει διαχωρισμός αθλητή σε ατομικό και συλλογικό σπορ (κάτι που θα συζητηθεί πάντως, δίκαιη η «ένσταση», και δική της και αρκετών, ως προέκυψε από τη socialιστική κουβέντα).

Πόσταρε (προσπάθησα να το ερμηνεύσω) απαξιώνοντας την πλέον δημοκρατική διαδικασία που υπάρχει στην ιστορία: την ψηφοφορία.

Πόσταρε απαξιώνοντας το αδιανόητο που έγινε μέσα στο 2021: ένας Έλληνας να πάρει σχεδόν μόνος πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, με απίστευτη, ιστορική εμφάνιση με 50 πόντους στον πιο κρίσιμο τελικό, ως επιστέγασμα επίπονων προσπαθειών ετών και κάνοντας μια μαγική, προσωπική χρονιά. Λες και δεν γνωρίζουμε άπαντες την ιστορία του Αντετοκούνμπο που στα 14 του πουλούσε CD για να ζήσει και έφτασε στο να γίνει… πλανητάρχης του μπάσκετ.

Πόσταρε, προκαλώντας την απορία ακόμη και πρώην μελών του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, όπως της τέως αντιπροέδρου Χριστίνας Αμερικάνου – προς επίρρωση τούτου, αντιπολιτευόμενης στον νυν πρόεδρο.

Πόσταρε ότι επειδή ήταν ολυμπιακή χρονιά, έπρεπε ο κορυφαίος να βγει από εκεί. Μάλιστα. Είναι κριτήριο τούτο; Δηλαδή αν η Στεφανίδη πάρει χρυσό την ίδια χρονιά που η Σάκκαρη σηκώσει κάμποσα grand slams, ή αν ο Αντετοκούνμπο ξανακατακτήσει το ΝΒΑ και πάρει το Champions League η Λίβερπουλ με εκ των κορυφαίων τον Τσιμίκα, κι αυτά σε ολυμπιακή χρονιά; Για σκεφτείτε…

Πόσταρε ξεχνώντας ότι ο ΠΣΑΤ διαρκώς προβάλλει και προμοτάρει τον ελληνικό στίβο, όταν σχεδόν άπαντες τον ξεχνούν.

Η απάντησή μου προς τη Στεφανίδη, λοιπόν, ήταν συγκεκριμένη: Αν είχες σκεφτεί ότι ο άλλος έβαλε 50 πόντους στο πιο κρίσιμο game των NBA final series, δεν θα είχες απορίες. Επίσης τα βραβεία αναδεικνύονται με ψηφοφορία όχι ορισμό. Ούτε παίζει ρόλο αν είναι ή όχι ολυμπιακή χρονιά.

Και ο διάλογος συνεχίστηκε.

  • Στεφανίδη: Ε εκεί διαφωνούμε τότε. Στο ότι εγώ πιστεύω ότι παίζει ρόλο το ότι είχαμε Ολυμπιακούς φέτος
  • Μποζιονέλος: Ως μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΤ σε διαβεβαιώνω ότι έπαιξε ρόλο στις ειδικές βραβεύσεις που κάναμε ακριβώς επειδή η τεράστια επιτυχία του Γιάννη τους τρόπον τινά επισκίασε μέσα στο έτος Κατερίνα. Όπως σε διαβεβαιώνω για το αδιάβλητο της διαδικασίας, στο psat.gr δημοσιεύτηκαν οι ψήφοι.
  • Στεφανίδη: Μα δεν αμφιβάλω για το αδιάβλητο. Απλά διαφωνώ με την απόφαση. Ίσως το να το μοιραστούν θα ήταν καλύτερο. Ίσως το να είναι άλλη κατηγορία θα ήταν καλύτερο. Έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο έχετε διαφωνίες με τις αποφάσεις που είναι απόλυτα λογικό
  • Μποζιονέλος: Κατερίνα μου αυτό σου λέω. Δεν ήταν απόφαση. Ήταν αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Άλλες χρονιές μάλιστα αναδείχθηκαν κορυφαίοι αρκετοί που θεωρούνταν ας πούμε αουτσάιντερ.
  • Στεφανίδη: Α συγνώμη λάθος λέξη. Διαφωνώ με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Δεν σοκάρομαι καθόλου. Αλλά διαφωνώ.

Θεμιτή η διαφωνία. Επαναλαμβάνω, προσωπικά με προβλημάτισε εκ νέου ότι στα βραβεία δεν υπάρχει διαχωρισμός αθλητή σε ατομικό και συλλογικό σπορ και θα το φέρω ως κουβέντα στο επόμενο ΔΣ του ΠΣΑΤ. Βεβαίως και ο Ντούσκος και ο Τεντόγλου έλαβαν ειδικά βραβεία από τον ΠΣΑΤ, αναγνωρίζοντας την αξία και κυρίως την πορεία τους μέσα στο 2021. Όπως και η Άννα Ντουντουνάκη, μιας και πρώτη στις γυναίκες ήταν η Μαρία Σάκκαρη (και τρίτη η Στεφανίδη).

Ποια ήταν η αντίδραση της Στεφανίδη στην πρωτιά της Σάκκαρη; Ότι «Στις γυναίκες δεν είχαμε μετάλλιο άρα οι υπόλοιπες είμασταν του πεταματού»…

…και πως «η Σάκκαρη ήρθε και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες παρόλο που είναι σε άθλημα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες τους είναι κάπως αδιάφοροι. Φαντάζομαι αυτό δεν γράφτηκε κάπου».

Τρικυμία εν κρανίω λοιπόν η Στεφανίδη; Ε, περίπου.

Ξέρετε, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με βραβεύσεις, απλά αναγνωρίζεις τον άλλον / την άλλη – και τέλος. Θεωρώ, και είμαι βέβαιος από όσα απάντησε (σε μένα και αλλού) ότι η Στεφανίδη έγραψε λανθασμένα σχόλια εν (ανεξήγητο) βρασμό για τα φετινά βραβεία του ΠΣΑΤ και το αφήνω εκεί, άλλωστε είχαμε και τον διαδικτυακό μας «διάλογο» μέσω Twitter.

Ποιος είπε βέβαια ότι στον αθλητισμό δεν παίζει ρόλο η ομαδικότητα και η στρατηγική, στην οποία ο Γιάννης υπήρξε ο πρώτος τον πρώτων παγκοσμίως, διδάσκοντας παράλληλα αγάπη προς το έθνος και την πατρίδα μας;

Τούτο όμως που είναι ακατανόητο είναι να διαβάζεις δεξιά κι αριστερά αναρτήσεις συναδέλφων, μη (ή πρώην) μελών του ΠΣΑΤ, ότι οι Έλληνες αθλητικοί δημοσιογράφοι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον αθλητισμό, ότι είναι περιορισμένων γνώσεων και άλλων γραφικών.

Και μάλιστα πολιτικοποιήθηκε, εκτός ενός tweet της Στεφανίδη, και γενικώς η πρωτιά της Σάκκαρη (ελέω της προσωπικής της σχέσης) εν μέσω της καλύτερης σεζόν της καριέρας της, σε top επίπεδο, στο τένις.

Κατάντια. Κατάντια κοινωνική, κατάντια του χώρου, κατάντια γενικώς.


ΥΓ1. Συνάδελφοι, αν έχετε απόψεις και ιδέες για τα βραβεία (αλλά και γενικώς για τη λειτουργία) του ΠΣΑΤ ενώ δεν είστε μέλη, ας αρχίσουμε από τα βασικά. Να γίνετε μέλη και να καταθέτετε προτάσεις, ακόμη ακόμη και να διεκδικήσετε την παρουσία σας σε επόμενα ΔΣ του συνδέσμου, ως έπραξα φέτος, έχοντας ακυρώσει την 4ετη παραίτησή μου από τον σύνδεσμο, όντας αποφασισμένος να δουλέψω με τους άλλους δέκα και να κάνουμε ωραία πράγματα. Όχι να ασχολούμαστε με κατινιές, που δεν σας τιμούν.

Με ενοχλεί η απαξίωση αθλητών όπως ο Αντετοκούνμπο, με αηδιάζει η πολιτικοποιημένη στοχοποίηση άλλων όπως της Σάκκαρη, με οδηγεί στο να απαξιώνω οποιοδήποτε σχόλιο όταν δεν υπάρχει η γνώση του αντικειμένου, είτε του συνδέσμου είτε του αθλητισμού γενικότερα. Και ότι η Στεφανίδη έγινε στόχος κριτικής για την εν λόγω ανάρτηση, δεν ήταν τυχαίο.


ΥΓ2. Το γιατί το ρεπορτάζ του στίβου, γενικώς, είναι απαξιωμένο από τα ελληνικά, αθλητικά ΜΜΕ πρέπει να μας προβληματίζει και όχι «γιατί Αντετοκούνμπο και όχι Τεντόγλου». Κι αυτό έχει να κάνει με τον Ελληνα αναγνώστη, που δεν θα διαβάσει για κάποια επιτυχία του Τεντόγλου αλλά για το κάρφωμα του Αντετοκούνμπο σε ματς του ΝΒΑ. Το «διάβασμα», ανάγνωση, ίσως κλικς, και τα κλικς ίσον έσοδα. Αντιλαβού;