Menu

Η Ταϊβάν δεν… υπάρχει ως χώρα, επίσημα

Η Ταϊβάν δεν… υπάρχει ως χώρα, επίσημα

Περί… κανονικότητας η εισαγωγή. Μετά το Τατζικιστάν, που ξεκίνησε κανονικά την αγωνιστική του δράση την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την Ταϊβάν, στην οποία έχουν προγραμματιστεί για σήμερα τα πρώτα ματς της νέας σεζόν, το Τουρκμενιστάν ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη ασιατική χώρα που επιστρέφει στην ποδοσφαιρική δράση, με την Yokary Liga να ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το πρωτάθλημα είχε διακοπεί στα τέλη Μαρτίου μετά από τρεις μόλις αγωνιστικές, αλλά αναμένεται να ξαναμπεί στο πρόγραμμα, και μάλιστα με γεμάτα γήπεδα!

Η δεύτερη χρονικά ασιατική χώρα που ρίχνεται ξανά στο γήπεδο έχει κι αυτή κατάληξη σε -αν, ωστόσο δεν βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου, όπως το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Ο λόγος για την Ταϊβάν, όπου έχει προγραμματιστεί για σήμερα (11:00 το πρωί τα ματς) η πρεμιέρα της εγχώριας Premier League με οκτώ, όλες κι όλες, συμμετέχουσες ομάδες και με την πρωταθλήτρια Τατούνγκ να φιλοξενεί τη δευτεραθλήτρια Ταϊπάουερ. Τα ματς διεξάγονται δίχως την παρουσία φιλάθλων, αλλά προσωρινά, θέμα χρόνου να λυθεί το ζήτημα.

Βέβαια, η «Ταϊβάν» δεν… υπάρχει ως χώρα, είναι το όνομα του νησιού που παλιότερα γνωρίζαμε ως «Φορμόζα» (και που σημαίνει «όμορφη νήσος»). Επισήμως ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και αναγνωρίζεται μόνο από 15 κράτη καθώς η Κίνα (σ.σ. που επισήμως ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εμμένει να τη θεωρεί… επαρχία της. Η Ταϊβάν όμως διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά και με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε, δε, διάφορες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εμφανίζεται με το όνομα Κινεζική Ταϊπέι έπειτα από την επιμονή και επιρροή των Κινέζων.

Η Ταϊβάν πρακτικά ιδρύθηκε ως κράτος το 1949, μετά την εισβολή των Ιαπώνων στην Μαντζουρία και την ίδρυση του ψευδοκράτους του Μαντσουκούο. Η εξέλιξη διέσπασε το Κουομιντάνγκ, το κινέζικο εθνικιστικό κόμμα του Τσανγκ Κάι Σεκ (και κυβερνών κόμμα από το 1928 ως το ‘49 και την ήττα από το ΚΚΚ του Μάο Τσε Τουνγκ στον εμφύλιο): αντί να οργανώσει αντίσταση, στράφηκε ενάντια στους οπαδούς του Μάο. Το ‘38 οι Ιάπωνες κατέλαβαν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Κίνας, το 1946 άρχισε ο εμφύλιος και τέλειωσε το 1949 με τη νίκη του Μάο ενώ ο Τσάνγκ Κάι Σεκ με τους υποστηρικτές του πέρασε στο νησί Ταϊβάν. Εκεί εγκατέστησε την εξόριστη Δημοκρατία της Κίνας και συνέχισε να διεκδικεί τον τίτλο του αποκλειστικού νόμιμου εκπροσώπου της χώρας, ως και… σήμερα.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 12/4/2020