Menu

Πιο σουρεάλ πρωτάθλημα (με… αλλοδαπές και εθνικές ομάδες) δεν θα δεις αλλού

Αλλού τρώει, αλλού... πίνει! Ομάδες που μετέχουν σε πρωτάθλημα διαφορετικής χώρας

Η Premier League της Σιγκαπούρης ιδρύθηκε το 1988 και από το 1995 έγινε επαγγελματική. Γενικώς όμως ουδέποτε είχε το ενδιαφέρον που περίμεναν στη χώρα και, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, δέχεται… κανονικά και με τον νόμο ομάδες από άλλες χώρες. Ετσι, απλά! Η Σιγκαπούρη ήταν βρετανική αποικία και μέχρι το 1965, είναι νησιωτική χώρα νότια της Μαλαισίας και πρόκειται για μια μικρή, ανεξάρτητη χώρα, μια… βούλα στον χάρτη.

Στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης μετέχουν, όπως και στο προσεχές, δύο… ξένες: η DPMM και η Αλμπιρεξ.

Η DPMM (από τα αρχικά Duli Pengiran Muda Mahkota που σημαίνει «Η Αυτού Μεγαλειότης Πρίγκιπας του Στέμματος») είναι ομάδα από το Μπρουνέι και εδρεύει στην πρωτεύουσα Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν! Ιδρύθηκε το 1994, κατέκτησε εύκολα πολλούς τίτλους στο άσημο πρωτάθλημα του Μπρουνέι και το 2005-08… μετακόμισε στο πρωτάθλημα της Μαλαισίας. Επειδή όμως τα βρήκε… σκούρα, από το 2009 συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης. Μάλιστα το 2015 αλλά και πέρυσι, 2019, πήρε το πρωτάθλημα! Ωστόσο δεν μπορεί να εκπροσωπήσει φυσικά τη Σιγκαπούρη στο ασιατικό Champions League, όπως και άλλες δύο ομάδες της λίγκας.

Η άλλη είναι η Αλμπιρεξ Νιϊγκάτα, υπό το πλήρες όνομα Albirex Niigata Singapore FC, ευλόγως είναι «δορυφόρος» της ομώνυμης ομάδας της ιαπωνικής JLeague. Ιδρύθηκε άλλωστε το 2004 για ακριβώς αυτόν τον λόγο, για να τροφοδοτεί τη «μαμά» Αλμπιρεξ με παίκτες. Ή έδρα της όμως δεν είναι, φυσικά, στην Ιαπωνία αλλά το Γιούρονγκ Ιστ, στα δυτικά της Σιγκαπούρης. Η σιγκαπουριανή Αλμπιρεξ Νιϊγκάτα κατέκτησε μάλιστα επί τρεις σερί σεζόν το πρωτάθλημα (2016-18).

Στην Premier League της Σιγκαπούρης μετέχει και μια ομάδα ονόματι Γιανγκ Λάιονς. Τα «νεαρά λιοντάρια» πρόκειται για ομάδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, απαρτιζόμενη αποκλειστικά από παίκτες ως 23 ετών και αποτελεί την εθνική Ελπίδων της Σιγκαπούρης! Ο,τι να’ ναι… Το 2012, μετά από πρόσκληση, μετείχε στη λίγκα και η Χαριμάου Μούντα, ούσα η εθνική ομάδα U22 της Μαλαισίας.

Η DPMM και η Αλμπιρεξ δεν είναι οι μόνες «αλλοδαπές» που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης. Την τετραετία 2007-09 ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και μια ομάδα ονόματι Σούπερ Ρεντς, απαρτιζόμενη από Νοτιοκορεάτες παίκτες, ύστερα από πρόταση της τοπικής κοινότητας της Σιγκαπούρης. Αλλά δε βρήκε ομάδα στη «μαμά» Νότια Κορέα για να συνεργαστεί οικονομικά και διαλύθηκε ύστερα από τρεις σεζόν.

Και, επειδή τα… κουλά δεν τελειώνουν εδώ, υπήρχε για μια διετία (2010-11) και η Ετουάλ στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης. Μια ομάδα που απαρτιζόταν μόνο από Γάλλους παίκτες, συν μερικούς Ευρωπαίους. Οι Γάλλοι πήραν μάλιστα το πρωτάθλημα το 2010. Εντέλει, δύο χρόνια μετά την εμφάνισή της, διαλύθηκε ως σύλλογος και έκτοτε διατήρησε ακαδημία στη χώρα, η οποία συνεργάζεται με μεγάλα ευρωπαϊκά clubs.

Αντίστοιχα με τις προαναφερθείσες, έγιναν και κινέζικες συμμετοχές στη Σιγκαπούρη: το 2003-05 η Σίντσι, το 2007 η Λιαονίνγκ Γκουανγκιουάν, «δορυφόρος» της γνωστής ομάδας Λιαονίνγκ, και το 2008 η Ντάλιαν Σίντε Σίβου, «δορυφόρος» της γνωστής Ντάλιαν Σίντε. Στον… χορό και η Αυστραλία, το μακρινό 1994 οι Περθ Κανγκουρούς και η Ντάργουιν Κλαμπς είχαν λάβει μέρος στο πρωτάθλημα, που ήταν ακόμη σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Τέλος, εμφανίστηκε κάποτε σε αυτό το απίθανο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης και… αφρικάνικη ομάδα. Η Σπόρτινγκ Αφρικέ έπαιξε το 2006 απαρτιζόμενη από Νιγηριανούς, Καμερουνέζους, Κενυάτες κλπ. αλλά δεν ξανάπαιξε πέρασε από μια σεζόν, μη λαμβάνοντας άδεια από την ομοσπονδία που θεώρησε ότι δεν προσέφερε κάτι παραπάνω στο πρωτάθλημα.