Menu

Ετσι… βαπτίστηκε ο «Τάφος του Ινδού»

Ετσι… βαπτίστηκε ο «Τάφος του Ινδού»

8 Ιανουαρίου 1961. Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έδρα του Παναθηναϊκού, το πρώτο κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, με τον αγώνα της εφηβικής ομάδας του ΠΑΟ εναντίον του Μίλωνα, που παρότι κλειστό «μπάζει» από τη βροχή που πέφτει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Με την ομάδα αγωνίζεται και ο Τάσος Στεφάνου, ο μετέπειτα γενικός αρχηγός της ομάδας μπάσκετ, ο οποίος λίγους μήνες μετά, όντας στον παρακείμενο κινηματογράφο «Αρζεντίνα», που προβάλει την ταινία του Φριτς Λαγκ «Τάφος του Ινδού», βλέποντας τον Ινδό να κατεβαίνει τα σκαλιά του τάφου, θα αναφωνήσει «Ρε, αυτό είναι σαν το γήπεδό μας», βαφτίζοντας έτσι το κλειστό γήπεδο.

«Ο τάφος του Ινδού» είχε γυριστεί το 1959 και βασιζόταν σε σενάριο της πρώην γυναίκας του, Θέας φον Χάμπρου που είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν. Η ταινία ήρθε με καθυστέρηση κάποιων χρόνων στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε τότε. Κι είχε πάει να τη δει ο Στεφάνου, διευθυντής σήμερα στη ΚΑΕ Παναθηναϊκός, παίκτης τότε της ομάδας μπάσκετ, μαζί με κάποιους συμπαίκτες του.

Ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Ιωάννης Μοάτσος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία του θρυλικού «Τάφου» ενώ ο επίσης παρευρεθείς στα εγκαίνια, υπουργός Ναυτιλίας και εκ των ιδρυτικών στελεχών του Ολυμπιακού Γεώργιος Ανδριανόπουλος, συνεχάρη τη διοίκηση του Τριφυλλιού, ευχόμενος πλήρη επιτυχία του συλλόγου σε όλους τους τομείς.

Αυτό ήταν. Το γήπεδο απέκτησε όνομα και για δεκαετίες αποτελούσε το στολίδι του μπάσκετ και του βόλεϊ. Άργησε να ξεπεραστεί, αλλά πάντα για τους Παναθηναϊκούς είναι ένα κομμάτι των αναμνήσεών τους.

Ετσι… βαπτίστηκε ο «Τάφος του Ινδού»

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του γηπέδου οι αγώνες δίνονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς το γήπεδο συχνά πλημμύριζε, ενώ η θέρμανση ήταν ελλιπής. Στον Τάφο του Ινδού η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού κατέκτησε 14 Πρωταθλήματα Ελλάδας από το 1961 έως το 1984, ενώ αγωνίστηκε εκεί έως την έλευση του Νίκου Γκάλη το 1992. Ανάλογες διακρίσεις είχαν και ομάδες ανδρικής και γυναικείας πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού που χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες το γήπεδο.

Με απόφαση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 το κλειστό γήπεδο πήρε την ονομασία «Παύλος Γιαννακόπουλος» ενώ στις 13 Μαΐου 2017 αποφασίστηκε η ονομασία να συμπληρωθεί και να μετονομαστεί σε «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος».