Menu

ΑΕΚ – Ολυμπιακός, 2001. Το ντέρμπι του… Ποντίκη

ΑΕΚ – Ολυμπιακός, 2001. Το ντέρμπι του… Ποντίκη

Μια από τις πλέον ξεδιάντροπες διαιτησίες – επιδείξεις ισχύος της «παράγκας», μία από τις πιο αισχρές κλοπές, πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια. Ηταν η βραδιά του περιβόητου Ποντίκη, μια από τις πολλές φορές που ένα γήπεδο στο οποίο έπαιζε ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη, μετατράπηκε σε αρένα.

10 Ιανουαρίου 2001 και η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Διαιτητής ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Ποντίκης. Όλα έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν μετά το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο 46′, ο Ποντίκης κατήργησε κάθε κανονισμό παιδιάς και κάθε έννοια δικαίου, βλέποντας ότι ο Ολυμπιακός κινδύνευε με δεύτερο γκολ και ενδεχομένως με μια βαριά ήττα που θα τον έβγαζε εκτός Κυπέλλου.

Λίγο μετά το γκολ, αρνήθηκε καταφανέστατο πέναλτι του Γιώργου Ανατολάκη στον Ντέμη, στο 51′ απέβαλε τον Ακη Ζήκο με δεύτερη κάρτα για διαμαρτυρία και στο 52’ τον Ντέμη Νικολαΐδη για εξύβριση. Η οργή των παικτών της ΑΕΚ είχε ξεχειλίσει από ένα ανάποδο φάουλ με το οποίο ο διαιτητής είχε ανακόψει επίθεση της ΑΕΚ, τη στιγμή που ο Ντέμης ήταν έτοιμος να φύγει μόνος του με τον Ελευθερόπουλο μετά από μπαλιά του Τσιάρτα.

Για περίπου ένα τέταρτο άντεξε η ΑΕΚ των εννέα παικτών. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 68′ με τον Νινιάδη και μέσα σε λίγα λεπτά το κιγκλίδωμα της σκεπαστής είχε ανοίξει από την πίεση των -«τρελαμένων» με όσα έβλεπαν- οπαδών της «Ενωσης». Ο αγώνας διεκόπη και ήταν που ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ Πέτρος Στάθης έδωσε την… ιστορική εντολή «πέστε κάτω». Τρεις από τους εννέα παίκτες της ομάδας έμειναν πεσμένοι στον αγωνιστικό χώρο (οι τρεις αλλαγές είχαν ήδη γίνει) και ο αγώνας έληξε με νικητή 0-2 στα χαρτιά τον Ολυμπιακό, καθώς ο κανονισμός προβλέπει διακοπή του αγώνα αν μια ομάδα μείνει με έξι παίκτες.

Η ΑΕΚ, ωστόσο, δε γλίτωσε την τιμωρία, από την οποία επωφελήθηκε και πάλι ο Ολυμπιακός, αφού ήταν ο φιλοξενούμενος σε ένα από τα τρία ματς που έπρεπε να δώσει η ΑΕΚ μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Φιλοξένησε -και νίκησε- τον Αθηναϊκό και τον Ιωνικό στην Αλεξανδρούπολη, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έγινε όμως στο Ηράκλειο. Εκεί, μία ακόμα ελεεινή διαιτησία του Χέλη, σε συνεργασία με τον βοηθό Τάπραντζη, καταδίκασαν την ΑΕΚ σε νέα ήττα, με 2-1 αυτή τη φορά.

Επτά χρόνια μετά το ντέρμπι, ο διαιτητής είχε μιλήσει στην «Καθημερινή» παραδεχόμενος την ύπαρξη “παράγκας” εκείνη την περίοδο, αλλά κι ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε αδικήσει την ΑΕΚ.