Menu

«Η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»

«Η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»

«Η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο» είπε, σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου του 1989, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Γιατί;

«Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» ήταν η πλήρης φράση του, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις που συγκλόνιζαν τότε τη χώρα, με την κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να ξεπερνά την… πόλωση, εν μέσω του σκανδάλου Κοσκωτά.

Για το οποίο είχε κληθεί να καταθέσει από δικαστή, με το αιτιολογικό ότι είχε συναντηθεί κάποτε με τον Γιώργο Κοσκωτά σε μια… δεξίωση.

Ο Καραμανλής έμεινε μακριά από το σκάνδαλο του ’89 και διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο: όχι τυχαία. Γνώριζε ότι ο Ανδρέας δεν είχε εμπλοκή – αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ναι.

Αντ’ αυτού, θρυλείται πως τότε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τον Μητσοτάκη δηλαδή, είχε πει επίσης την ιστορική φράση: «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή· τον στέλνεις σπίτι του».

Χρόνια νωρίτερα, στις 5 Μαΐου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πρώτη φορά, μετά από ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο και παραιτούμενος από την αρχηγία της ΝΔ, όπου άφησε τον Γεώργιο Ράλλη να σηκώσει το φορτίο της επικείμενης ήττας από το ΠΑΣΟΚ.

Πέντε χρόνια μετά όμως, κι ενώ θρυλείται ότι ο Καραμανλής τα είχε… βρει με τον Παπανδρέου για την ανανέωση της θητείας του (που μάλλον ίσχυε), εσωτερικές πασοκικές αντιδράσεις κάνουν τον Ανδρέα να αλλάξει γνώμη και να προτείνει τον αρεοπαγίτη δικαστικό Χρήστο Σαρτζετάκη. Παράλληλα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να τελειώνει μια και καλή τόσο με τις προεδρικές υπερεξουσίες που ίσχυσαν ως τότε, χάρη στη συνταγματική αναθεώρηση που εκκίνησε τον Μάρτιο του 1985 και υπερψηφίστηκε, φυσικά.

Εξ ου και ο Καραμανλής κρατούσε μανιάτικο στον Ανδρέα, ως και τα γεγονότα του βρώμικου ’89…