Menu

Τι δουλειά έχουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο Ριάντ;

Τι δουλειά έχουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο Ριάντ;

Δεν είναι ασυνήθιστο αγώνες-γιορτή για μια χώρα, όπως είναι το ετήσιο Σούπερ Καπ ή ο τελικός Κυπέλλου, να διεξάγονται… εκτός αυτής. Κάποτε εν Ελλάδι υπήρξε προς συζήτηση για Κύπρο ή ακόμη και ΗΠΑ ώστε να φιλοξενούνταν ο τελικός του Κυπέλλου – έμεινε ως σκέψη ενώ εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει ελληνικό Σούπερ Καπ.

Στην Αγγλία γίνεται ήδη κουβέντα περί αλλαγής του μιας και ετησίως, τον Αύγουστο, οι ομάδες ψιλοσφυρίζουν αδιάφορα, οι χορηγίες μειώνονται και αρκετοί στρέφονται στα… πετροδόλαρα: το Supercoppa Italiana διεξήχθη δύο χρονιές στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, το γαλλικό Trophée des Champions είχε πάει ως το Πεκίνο ενώ οι Γερμανοί προ ετών είχαν δοκιμάσει ένα top-6 tournament (αλλά απέτυχε). Και οι Ισπανοί, το πήγαν… παραπέρα.

Αρχικά, το 2018, το Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη 2-1 διεξήχθη στην Ταγγέρη του Μαρόκου και έκτοτε προχώρησαν σε ένα «χρυσό» deal εκατομμυρίων ευρώ, αρχικώς τριετές και εντέλει… 10ετές, με τη Σαουδική Αραβία. Όχι όμως απλά για τον αγώνα της Πρωταθλήτριας με την Κυπελλούχο Ισπανίας, μα Final-4, κανονικό, ως έχουμε συνηθίσει από το μπάσκετ.

Το deal είναι χρυσοφόρο για την ισπανική ομοσπονδία, καθώς θα λαμβάνει 40 εκατ. ευρώ τη σεζόν, μοιράζοντας τα 30 εκατ. εξ αυτών στις συμμετέχουσες ομάδες. Παράλληλα, ο οργανισμός παίρνει 7,1 εκατ. ευρώ από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του τουρνουά.

Τον Ιανουάριο του 2020 λοιπόν η Ρεάλ, η Ατλέτικο, η Βαλένθια και η Μπαρτσελόνα ταξίδεψαν ως την Τζέντα και οι Σαουδάραβες είδαν τρία ματς: ημιτελικά (Βαλένθια – Ρεάλ 1-3, Μπάρτσα – Ατλέτι 2-3) και τελικό (Ρεάλ – Ατλέτι 0-0 και 4-1 στα πέναλτι). Η προσέλευση και στα τρία αυτά παιχνίδια έφτασε ως τους 58.000 θεατές – το «Κινγκ Αμπντουλάχ Σπορτς Σίτι» είναι χωρητικότητας 62.345 θέσεων.

Ο Ιανουάριος του 2021 όμως συνέπεσε με τη νέα εξάπλωση του κορωνοϊού και το Final-4 του Supercopa de España διεξήχθη εντός συνόρων, στη Σεβίλλη, και χωρίς την παρουσία θεατών. For the record η Μπαρτσελόνα απέκλεισε στα πέναλτι τη Σοσιεδάδ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο με 2-1 τη Ρεάλ και το τρόπαιο κατέληξε στους Βάσκους σε έναν συναρπαστικό τελικό (3-2 στην παράταση).

Το τουρνουά επιστρέφει από φέτος στη Σαουδική Αραβία, αλλά στο Ριάντ αυτή τη φορά και στο 69.000 θέσεων «Κινγκ Φαχντ Ιντερνάσιοναλ Στέιντιουμ». Και για πρώτη φορά στην τριετία που ισχύει το Final-4, θα ανταμώσουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, στον χρονικά πρώτο ημιτελικό, της Τετάρτης, με την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Αθλέτικ Μπιλμπάο να αναμετρώνται την Πέμπτη.


Supercopa de España 2022

Ημιτελικά

  • 12/1, 21:00 Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης
  • 13/1, 21:00 Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο

Τελικός

  • 16/1, 20:30 Νικήτριες ημιτελικών

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 11/1/2022