Menu

1997. Ο Μπάγεβιτς αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια

1997. Ο Μπάγεβιτς αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η κακοκαιρία ανέβαλε κατά μία ημέρα την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια, ως αντιπάλου της ΑΕΚ για πρώτη φορά. Σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου 1997, όμως, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά, η «Ενωση» νίκησε 2-0 τον Ολυμπιακό (43′ Νικολαΐδης, 67′ Κωστής), όλοι όμως ασχολούνταν με τον Σερβοέλληνα τεχνικό! Οι οπαδοί της ΑΕΚ τον «υποδέχθηκαν» πετώντας του κέρματα, πλαστικά μπουκάλια, ένα ασημένιο ρολόι (!) και… φωτοτυπωμένα χαρτονομίσματα με τη μορφή του!


Η βραδιά της 13ης Ιανουαρίου 1997 κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της ΑΕΚ. Ηταν το βράδυ που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε για πρώτη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια ως προπονητής του Ολυμπιακού και έγινε δεκτός από ένα γήπεδο που έβραζε από… οργή. Η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 έναν Ολυμπιακό αιχμάλωτο από τη δίψα των παικτών της ΑΕΚ και από το πάθος της εξέδρας, μέσα σε έναν αγωνιστικό χώρο που θύμιζε βούρκο από τους τόνους βροχής που είχε δεχθεί τις προηγούμενες μέρες.

Βασικά δε μιλάμε για ένα αλλά για δύο βράδια. Ο αγώνας είχε οριστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, όμως η σφοδρότατη καταιγίδα που είχε πλήξει την Αθήνα όλο το Σαββατοκύριακο καθιστούσε τον αγωνιστικό χώρο ακατάλληλο. Ετσι, ο «Ντούσκο» που από εκείνο το καλοκαίρι είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό, έπρεπε να πάει δύο φορές στο παλιό του «σπίτι».

Το βράδυ της Κυριακής, η αποστολή του Ολυμπιακού πήρε μία πρόγευση για το τι την περίμενε. Αλλά το βράδυ της Δευτέρας, όταν πια ο Μπάγεβιτς μπήκε στο γήπεδο με ειδικό σχέδιο της αστυνομίας, το… ρεπερτόριο της εξέδρας ήταν πλούσιο και έντονο, με συνθήματα, βρισιές, ψεύτικα χαρτονομίσματα να ανεμίζουν, ακόμα και πανό.

Το πάθος ξεχείλιζε από παντού και ο Ολυμπιακός υπέστη την πρώτη από τις τρεις ήττες του με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο του την τριετία 1996-99 (2-0, 1-0, 2-0). Το πρώτο γκολ της ομάδας του (επί οκτώ χρόνια συνεργάτη του Μπάγεβιτς και πλέον πρώτου προπονητή της ομάδας τη σεζόν 1996-97) Πέτρου Ραβούση ήρθε στο 43’ από τον Ντέμη Νικολαϊδη, μετά από κόρνερ του Τόνι Σαβέφσκι και φάση διαρκείας στην περιοχή του Ολυμπιακού, και το δεύτερο από τον Χρήστο Κωστή, μετά από αρχική απόκρουση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου σε σουτ του Τιμούρ Κετσπάγια.

Ηταν μια νίκη που ήθελε πολύ όλη η οικογένεια της ΑΕΚ και που έδωσε μεγάλη ψυχολογική ώθηση στην ομάδα. Η απόσταση των 8 βαθμών μειώθηκε στους 5  και την επόμενη αγωνιστική μειώθηκε στους τρεις, όμως όχι για πολύ.

Η… υποδοχή

Στην Αθήνα βρέχει ακατάπαυστα από τις πρωινές ώρες, η νεροποντή είναι τόσο δυνατή που αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη για γήπεδο την Κυριακή – κι όμως το «Νίκος Γκούμας» γεμίζει ασφυκτικά. Το κλίμα είναι πρωτόγνωρο, ακόμη και σήμερα όσοι το έζησαν είναι αδύνατον να μεταφέρουν την ψυχολογία του όχλου. Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν προμηθευτεί λογής νιτσεράδες, τα καταστήματα φωτοτυπικών και τα βιβλιοπωλεία έχουν βαρεθεί να εκτυπώνουν πεντοχίλιαρα, δεκαχίλιαρα, χιλιάδες χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του Ντούσαν Μπάγεβιτς τυπωμένο στο χαρτί. Καθωσπρέπει κύριοι φορώντας νιτσεράδες, κρατώντας ομπρέλες ή απλές νάιλον σακούλες είναι εκεί ώρες πριν το παιχνίδι, μέσα στην καταρρακτώδη βροχή. Ακριβώς στο κέντρο του γηπέδου, ανάμεσα στους δύο πάγκους δεσπόζει το πιο «σκληρό» πανό που αναρτήθηκε ποτέ σε ελληνικό γήπεδο εναντίον ενός ανθρώπου.

1997. Ο Μπάγεβιτς αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Πρόδωσες τη γυναίκα σου για τη Στανίση – Πρόδωσες την πατρίδα σου για την Ελλάδα – Πρόδωσες τη θρησκεία σου για το διάβολο (θρήνος) – γι’ αυτό ο Θεός δεν σου έδωσε τη δυνατότητα να κάνεις παιδιά, για να μην τα προδώσεις κι αυτά».

Το πανό είναι σοκαριστικό, αλλά ο παρατηρητής του αγώνα Τάκης Φιλιππόπουλος, ούτε που διανοήθηκε να ζητήσει από τους ιθύνοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ να αφαιρεθεί, αφού το κλίμα είναι τόσο τεταμένο που η παραμικρή «πρόκληση» θα τίναζε το ματς στον αέρα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

1997. Ο Μπάγεβιτς αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σε άλλα σημεία του γηπέδου, αναρτημένα πιο ήπια πανό: «Κατάρα σε αυτόν που πρόδωσε το λαό που τον έκανε μάγκα», «Σκέφτομαι μόνο την ΑΕΚ. Αν πάρουμε το κύπελλο θα μείνω. Έδωσα από το Φλεβάρη το λόγο μου στον Κόκκαλη. – ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ», «Ντούσαν Ιούδα».

Παρά την κακοκαιρία, οι εξέδρες είναι κατάμεστες. Κατά την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, επικρατεί απίστευτη οχλαγωγία. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς βγαίνει από τη φυσούνα φορώντας τη φόρμα του Ολυμπιακού και μετατρέπει το κοινό σε ταύρους.

Τα 30 μέτρα της διαδρομής φάνηκαν με αιώνες. Στο διάβα του ακούει ύβρεις, βλέπει φίλους που χειρονομούν, εκατοντάδες πεντοχίλιαρα στον αέρα να μεταφέρουν το κλίμα. Ο Μπάγεβιτς είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα, ήταν πλέον απέναντι και ο κόσμος με τις αντιδράσεις του δεν άφηνε καμία αμφιβολία.

24 ώρες αργότερα, ημέρα Δευτέρα, στο κατάμεστο «Νίκος Γκούμας», αφού τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί ελάχιστες ώρες από την στιγμή της κυκλοφορίας τους, η βροχή μπορεί να σταμάτησε ο αγωνιστικός χώρος όμως ήταν σκέτος βούρκος. Όλοι όμως ζούσαν για τη στιγμή που θα κάνει την είσοδο του ο Μπάγεβιτς και την υποδοχή που θα του επιφυλάξει ο κόσμος, η τελευταία ειδικά εβδομάδα ήταν αφιερωμένη σε αυτό το γεγονός, αφού μέχρι και τα πολιτικά δελτία ειδήσεων το έπαιζαν ως πρώτο θέμα.

1997. Ο Μπάγεβιτς αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια

Όταν ο Μπάγεβιτς μπήκε στο γήπεδο και περπατούσε προς τον πάγκο, βρισιές, συνθήματα, χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του, πανό προσβλητικά και μίσος ήταν λίγα από αυτά που αντιμετώπισε, η εικόνα του βίντεο δε μπορεί να δείξει την πραγματικότητα που όσοι την έζησαν από κοντά ήταν εντονότατη.