Menu

Ο Ραντιβόι Κόρατς θα είχε βάλει 100 πόντους σε ένα ματς – αν ήθελε

Ο Ραντιβόι Κόρατς θα είχε βάλει 100 πόντους σε ένα ματς – αν ήθελε

ΟΚ, το Κύπελλο Κόρατς το έχετε / είχατε ακούσει. Τον… Ραντιβόι Κόρατς, όμως;

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1938, πέθανε μικρός, στις 2 Ιουνίου 1969, ήταν Σέρβος / Γιουγκοσλάβος, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών – το 1991 ψηφίστηκε ανάμεσα στους 50 καλύτερους ever από τη FIBA καταλαμβάνοντας την 7η θέση.

Γεννήθηκε στο Σόμπορ της Σερβίας και μετακόμισε στο Βελιγράδι σε νεαρή ηλικία παίζοντας αρχικά ποδόσφαιρο, ενώ διακρίνονταν και στο στίβο έχοντας ως καλύτερη επίδοση στο ύψος ανδρών 1,99 μέτρα. Όμως η ανάπτυξή του τον έστρεψε στην καλαθοσφαίριση κάνοντας ντεμπούτο στο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας σε ηλικία 16 ετών αγωνιζόμενος ως πάουερ φόργουορντ.

Ο Κόρατς έπαιξε για την ομάδα νέων τις OKK Βελιγραδίου το 1954, παρά το ότι ήταν μόλις 1,93 μέτρα διέθετε όμως εξαιρετικό άλμα και κατόπιν έπαιξε για 13 χρόνια στην ΚΚ Μπέογκραντ πετυχαίνοντας 5.185 πόντους στο πρωτάθλημα και έχοντας μέσο όρο 30,7 πόντους ανά παιχνίδι! Το 1962 είχε πετύχει 74 πόντους σε αγώνα πρωταθλήματος, ρεκόρ που καταρρίφθηκε δύο δεκαετίες αργότερα.

Συνολικά με την ομάδα του Βελιγραδίου σημείωσε 5.796 πόντους παραμένοντας ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου ακόμα και σήμερα.

Και έγινε παγκόσμια γνωστός… σαν σήμερα, 14 Ιανουαρίου 1965, για το ρεκόρ που πέτυχε αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ΟΚΚ όταν σημείωσε σε έναν αγώνα 99 πόντους με αντίπαλο την Αλβικ Στοκχόλμης στο Βελιγράδι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (τελικό αποτέλεσμα: 155–57), επίδοση που παραμένει ως ρεκόρ της διοργάνωσης, ευστοχώντας σε 11 ελεύθερες βολές και 44 προσπάθειες δύο πόντων. Στον πρώτο αγώνα στη Στοκχόλμη (επίσης νικηφόρο 136–90) είχε σημειώσει 71 πόντους!

Ο Ραντιβόι Κόρατς θα είχε βάλει 100 πόντους σε ένα ματς – αν ήθελε

Η επίδοση αυτή ήταν δεύτερη καλύτερη στον κόσμο εκείνη την εποχή μετά τους 100 πόντους του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν το 1962. Ο ίδιος μάλιστα κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν γνώριζε πόσο κοντά είχε φτάσει στην κατάρριψη της επίδοσης του Αμερικανού μύθου. Στον επόμενο γύρο οι Γιουγκοσλάβοι κληρώθηκαν με την πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ. Στις 11 Φεβρουαρίου η ΑΕΚ νίκησε στην Αθήνα με 85–78 με τον Κόρατς να πετυχαίνει 37 πόντους. Στο Βελιγράδι η ΟΚΚ νικάει με 101–84 με τον Κόρατς να πετυχαίνει 42, στον επόμενο γύρο η γιουγκοσλαβική ομάδα αποκλείστηκε αλλά ο Κόρατς έκλεισε τη συμμετοχή του με μέσο όρο 54 πόντους ανά αγώνα, επίδοση που παραμένει ακατάρριπτο ρεκόρ.

Ο Ραντιβόι Κόρατς θα είχε βάλει 100 πόντους σε ένα ματς – αν ήθελε

Το 1967 εντάχθηκε στη Σταντάρ Λιέγης και έγινε πρωταθλητής στο Βέλγιο με την ομάδα το 1967–68 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ στην ιταλική Λίγκα όταν έπαιζε με την Πάντοβα (581 πόντοι) αν και η ομάδα του ήταν αρκετά αδύναμη και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Η, δε, παρουσία του στην εθνική Γιουγκοσλαβίας συνδυάστηκε με την άνοδο του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Ο Κόρατς ήταν πρώτος σκόρερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης του 1960, με μέσο όρο 23,6 πόντων με την ομάδα να περιορίζεται στην έκτη θέση ενώ στη διοργάνωση του 1968 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με την εθνική του. Η διοργάνωση εκείνη επιβεβαίωσε την άνοδο του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ με τους «πλάβι» να γνωρίζουν μία ήττα στον πρώτο γύρο από τις ΗΠΑ με 73–58 και να νικούν την Ιταλία στην παράταση με το 80–69.

Ο Ραντιβόι Κόρατς θα είχε βάλει 100 πόντους σε ένα ματς – αν ήθελε

Εκτός από τις εντυπωσιακές ικανότητές του στο μπάσκετ, αυτό που τον έκανε σύμβολο της πρώην γιουγκοσλαβικής κουλτούρας μπάσκετ ήταν ο τρόπος ζωής του. Ήταν διανοούμενος μακριά από το γήπεδα ο αποκαλούμενος και Žućko (από την οδό που συνήθιζε να περνά τον ελεύθερο χρόνο του) παρακολουθούσε θέατρο και απολάμβανε τη μουσική και το διάβασμα βιβλίων. Ήταν ανώτερος προπτυχιακός από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (ETF), στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Ήταν χαμηλών τόνων, αντιστάρ και μάλλον αντιδημοσιογραφικός τύπος.

Ο Κόρατς σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 31 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στις 2 Ιουνίου 1969 λίγο έξω από το Σεράγεβο. Δύο χρόνια αργότερα, το ευρωπαϊκό τμήμα της FIBA δημιούργησε στη μνήμη του το Κύπελλο Κόρατς (1971). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος τον συμπεριέλαβε στους 50 κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών το 1991 με την ευκαιρία της επετείου ενός αιώνα του αθλήματος. Η Ομοσπονδία μπάσκετ της Σερβίας ονόμασε, επίσης, τη διοργάνωση του εγχώριου κυπέλλου της, ως «Κύπελλο Ραντιβόι Κόρατς» (Kup Radivoja Koraća). Τέσσερις σύλλογοι μπάσκετ στην Ευρώπη φέρουν το όνομά του.