Menu

O Mr. Panini, Κάρλο Παρόλα, έγινε πιο διάσημος και… από την πίτσα

O Mr. Panini, Κάρλο Παρόλα, έγινε πιο διάσημος και… από την πίτσα

Ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής που κάνει ψαλιδάκι και είναι το logo στα αυτοκόλλητα της Panini; Ο Κάρλο Παρόλα που, σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου 1950, έγραψε ιστορία με το πανέμορφο ψαλιδάκι (σ.σ. bicycle kick στα αγγλικά, rovesciata στα ιταλικά) που τον έκανε διάσημο. Η Φιορεντίνα αντιμετώπιζε τη Γιουβέντους σε ένα από τα παραδοσιακά ματς της Serie A και το ματς στο 0-0.

Ματς όπου, στο 80′, ο εν λόγω κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους, Παρόλα, επιχειρώντας να προλάβει τη μπάλα προτού καταλήξει στα πόδια του επικίνδυνου Παντολφίνι από πάσα του Μάλι, κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα κάνοντας το… ασύλληπτο – για την εποχή. Ένα ανάποδο ψαλιδάκι.

Την σκηνή απαθανάτισε ο φωτογράφος του αγώνα, Κάρλο Μπιάνκι σε μία μοναδική φωτογραφία, η οποία με τη σειρά της έγινε το επίσημο λογότυπο της συλλογής αυτοκολλήτων της Panini «Calciatori».

O Mr. Panini, Κάρλο Παρόλα, έγινε πιο διάσημος και… από την πίτσα

Το «ψαλίδι του Parola» (rovesciate di Parola κατά τους Ιταλούς) έγινε διάσημο πέρα απ’ τα σύνορα της Ιταλίας και κυκλοφόρησε μέσω των αυτοκόλλητων της Panini σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες. Όπως μάλιστα είπε εύστοχα κάποτε ένας Ιταλός ιστορικός «ο Παρόλα έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση τόσο δημοφιλή, όσο ήταν η πίτσα!».

Ο Κάρλο Παρόλα φόρεσε τη φανέλα της Γιούβε από το 1939 μέχρι το 1954 έχοντας να επιδείξει 334 συμμετοχές και 10 γκολ. στην ιστορία για το περίφημο bicycle kick είχε… καρμική σχέση, καθώς από μικρό παιδί είχε ένα μεγάλο πάθος. Την bicicletta (σ.σ. ποδήλατο στα ιταλικά). Αυτό το πάθος είχε φροντίσει να του… μεταλαμπαδεύσει ο πατέρας του λίγο πριν φύγει από τη ζωή, με τον νεαρό Παρόλα να παίρνει μάλιστα μέρος σε αγώνα ποδηλασίας τερματίζοντας στη δεύτερη θέση.

O Mr. Panini, Κάρλο Παρόλα, έγινε πιο διάσημος και… από την πίτσα

Οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένειά του τον ανάγκασαν να βρει δουλειά σε εργοστάσιο της FΙΑΤ για να συνεισφέρει στην οικογένειά του και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του εκεί έπαιζε ποδόσφαιρο μαζί με συναδέλφους του.

Για καλή του τύχη τον πρόσεξε ένας σκάουτερ της Γιουβέντους, καθώς η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι που θεωρείται πλέον ταυτόσημη με την ιστορία της Γιούβε και τον προώθησε στην πρώτη ομάδα. Το 1939, ο μόλις 18χρονος Κάρλο, απ’ τις 18 λίρες το μήνα που πληρωνόταν όταν εργαζόταν στη FIAT, ανέβηκε στις 750 λίρες της Γιουβέντους και ζούσε το όνειρό του.

O Mr. Panini, Κάρλο Παρόλα, έγινε πιο διάσημος και… από την πίτσα

Για 15 συναπτά χρόνια ακούραστης προσφοράς του στους «μπιανκονέρι», ο Παρόλα τίμησε τη φανέλα της Γιουβέντους. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός Ιταλός που στις 10 Μαΐου 1946 στη Γλασκώβη πήρε μέρος στη φιλική αναμέτρηση της Μεγάλης Βρετανίας με τη Μεικτή Ευρώπης υπό την αιγίδα της FIFA.

O Mr. Panini, Κάρλο Παρόλα, έγινε πιο διάσημος και… από την πίτσα

Το ποδοσφαιρικό του φινάλε τον βρήκε στη Λάτσιο το 1954-55, όπου αγωνίστηκε σε επτά μόλις ματς.  Ο Κάρλο Παρόλο συνέχισε με την προπονητική και η τελευταία ομάδα του δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, πλην της Γιουβέντους, από το 1974 μέχρι το 1976 και πανηγύρισε στην πρώτη του σεζόν στο Τορίνο το σκουντέτο, επί προεδρίας του άλλοτε συμπαίκτη του και επίσης εμβληματικής φιγούρας της «βέκια σινιόρα», Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι.

Οι τίτλοι τέλους στη ζωή του έπεσαν τον Μάρτιο του 2000 στο Τορίνο σε ηλικία 78 ετών.