Menu

Ο Σαμπόνις στην ΑΕΚ. Παραλίγο…

Ο Σαμπόνις στην ΑΕΚ. Παραλίγο…

17 Ιανουαρίου 1989. Η ΑΕΚ νικά, σαν σήμερα, τη Ζαλγκίρις με 109-95 για το Κυπελλούχων (στο… ΣΕΦ), με 39 πόντους του Μηνά Γκέκου, όμως η είδηση ήταν άλλη. Αυτή που είχε γραφτεί το ίδιο πρωί στις εφημερίδες, περί συμφωνίας του Μάκη Ψωμιάδη με τους Λιθουανούς για την απόκτηση του Αρβιντας Σαμπόνις!

Η τεράστια μεταγραφή δεν έγινε ποτέ. Ο Σαμπόνις ανήκε ήδη στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, στους οποίους τελικά έπαιξε το 1992, με ενδιάμεσο πέρασμα την Ισπανία.

Εκείνη την εποχή, η πορεία του Λιθουανού σταρ βρισκόταν σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα συνεχή προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζε σε γόνατα και αχίλλειο τένοντα είχαν καταποντίσει την ψυχολογία του. Σε συνδυασμό δε, με την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε για δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988, η καριέρα του φάνταζε να κρέμεται από μια κλωστή, μιας και οι Μπλέιζερς είχαν ενοχληθεί από τη συμμετοχή του στη γιορτή του αθλητισμού.

Την ίδια στιγμή, ο «Big Mac», εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες επιχείρησε να κάνει το «κόλπο γκρόσο» και να τον φέρει στη χώρα μας. Ο Τύπος της εποχής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ελληνικός σύλλογος είχε ήδη καταθέσει πρόταση στη Ζαλγκίρις.

Ο Ψωμιάδης δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση ερωτηθείς από το δημοσιογράφο Χάρη Αλευρόπουλο. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η Ζαλγκίρις έχει δώσει θετική απάντηση και το μοναδικό, το οποίο απομένει αποτελεί να ανάψει το «πράσινο φως» ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Επιπλέον, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για ευτυχή έκβαση της υπόθεσης: «Νομίζω ότι με λίγη τύχη ο Σαμπόνις θα παίξει στην ΑΕΚ», σημείωνε χαρακτηριστικά και σκόρπιζε κύμα ενθουσιασμού στο κοινό της «Βασίλισσας».

Ομως, η επιλογή του Λιθουανού ήταν διαφορετική. Μετακόμισε για τρία χρόνια στη Βαγιαδολίδ όπου μπόρεσε να ηρεμήσει και να αποθεραπευτεί και εν συνεχεία ακολούθησαν μόνο ημέρες δόξας.

Ρεάλ Μαδρίτης και κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ΝΒΑ με τους Μπλέιζερς και αναρίθμητες προσωπικές διακρίσεις στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου στο οποίο μετακόμισε στην ηλικία των 31 ετών.