Menu

Τελευταία μεγάλη παράσταση του τεράστιου Αγιαξ των 70s

Τελευταία μεγάλη παράσταση του τεράστιου Αγιαξ των 70s

16 Ιανουαρίου 1974, σαν σήμερα η τελευταία μεγάλη παράσταση του τεράστιου Αγιαξ των 70s. Ο «Αίαντας συνέτριψε 6-0 τη Μίλαν στον δεύτερο τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ – στο πρώτο ματς οι Ιταλοί είχαν νικήσει 1-0.

Μετά από τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών ο Άγιαξ είχε αποκλειστεί πρόωρα από την άσημη ΤΣΣΚΑ Σόφιας, τυχαίο ή όχι έπαιζε πια χωρίς στον Γιόχαν Κρόιφ. «Ο καθένας πίστευε πώς ήταν ένας μικρός Θεός. Ο Κρόιφ όμως έκανε την διαφορά. Και μόλις έφυγε χάσαμε την γη κάτω από τα πόδια. Αν μέναμε μαζί πιστεύω πως θα φτάναμε έξι ακόμη και επτά τρόπαια σερί» έλεγε αργότερα ο αείμνηστος Γκερντ Μιούρεν.

Πριν από ακριβώς 48 χρόνια λοιπόν, ο Άγιαξ έκανε μία τελευταία επίδειξη δύναμης. Ένα ρέκβιεμ για την ομάδα πρότυπο, που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο. Η Μίλαν στο Σούπερ Καπ, με Ριβέρα και Μπιγκόν και Κιαρούτζι, διαλύθηκε 6-0 στο Άμστερνταμ. Και μετά άρχισε το ξεπούλημα. Μέχρι το 1978 κανείς από την χρυσή εποχή δεν είχε μείνει.

Και όλοι τους όπου και αν πήγαν, βοήθησαν τις ομάδες να πρωταγωνιστήσουν! Ο Χάαν στην Άντερλεχτ και τη Σταντάρ Λιέγης, ο Ρεπ στην Μπαστιά, ο Σουρμπίρ στη Σάλκε, ο Κρολ στη Νάπολι, ο Μιούρεν στην Ίπσουιτς, ο Μπλάκενμπουργκ.