Menu

Η καταστροφή της Βαρσωβίας

Η καταστροφή της Βαρσωβίας

17 Ιανουαρίου 1945. Δυνάμεις του πολωνικού και του Κόκκινου Στρατού καταλαμβάνουν τη Βαρσωβία.

Η καταστροφή της πόλης, σχεδόν κατά 90% (!) έγινε από τους ναζί στα τέλη του 1944, μετά την εξέγερση της Βαρσωβίας της πολωνικής αντίστασης που εξόργισε τους ναζί ηγέτες, οι οποίοι αποφάσισαν να τη διαλύσουν ως αντίποινα.

Οι γερμανικές δυνάμεις αφιέρωσαν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να καταστρέψουν την πόλη, καταστρέφοντας το 80-90% των κτιρίων της Βαρσωβίας, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειονότητας των μουσείων, των γκαλερί τέχνης, των θεάτρων, των εκκλησιών, των πάρκων και των ιστορικών κτηρίων όπως τα κάστρα και τα παλάτια. Κατεδάφισαν σκόπιμα, έκαψαν ή έκλεψαν ένα τεράστιο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βαρσοβίας. Μετά τον πόλεμο, εκτελέστηκε εκτεταμένη εργασία για την ανοικοδόμηση της πόλης σύμφωνα με προπολεμικά σχέδια και ιστορικά έγγραφα.

Η Βαρσωβία ανοικοδομήθηκε από τον πολωνικό λαό μεταξύ της δεκαετίας του ‘0 και του ’70 με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης. Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών (ολοκληρώθηκε το 1955) ήταν ένα δώρο από τον σοβιετικό λαό. Ορισμένα ορόσημα ανακατασκευάστηκαν μέχρι τη δεκαετία του ’80.