Menu

Όταν σταμάτησε η καρδιά του Μπόμπι Φίσερ

Όταν σταμάτησε η καρδιά του Μπόμπι Φίσερ

Σαν σήμερα το 2008 ο Μπόμπι Φίσερ, 65 χρόνων, πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια στο σπίτι του στο Ρέικιαβικ.

Ο Αμερικανός γκρανμάστερ στο σκάκι, που είχε κερδίσει τον Μπόρις Σπάσκι το 1972, είχε αποσυρθεί επί και 30 χρόνια και μετά την σύλληψή του στο Τόκιο για αντιαμερικανικές και αντισημιτικές δηλώσεις είχε μετακομίσει στην Ισλανδία το 2005, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Φίσερ ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο μοναδικός Αμερικανός που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIDE. Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής την 1η Σεπτεμβρίου 1972 και έχασε τον τίτλο στις 3 Απριλίου 1975, όταν αρνήθηκε να τον υπερασπιστεί απέναντι στον Σοβιετικό Ανατόλι Κάρποφ, επειδή η σκακιστική ομοσπονδία απέρριψε τις καινοτομίες που ζητούσε για τη διοργάνωση.

Ο Γκάρι Κασπάροφ έγραψε ότι από όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι, το χάσμα μεταξύ του Φίσερ και των συγχρόνων του ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία. Ήταν επίσης διάσημος για την εκκεντρικότητά του, την αντισυμβατική του συμπεριφορά και τις αντισημιτικές πολιτικές του απόψεις. Παρά την παρατεταμένη απουσία του από το αγωνιστικό σκάκι, ή ίσως εξ αιτίας αυτής, ο Φίσερ βρισκόταν μέχρι τον θάνατό του ακόμα μεταξύ των καλύτερων σκακιστών στον κόσμο.