Menu

Κύπελλο Ελλάδος. Η παράδοση των ζευγαριών της προημιτελικής φάσης

Κύπελλο Ελλάδος. Η παράδοση των ζευγαριών της προημιτελικής φάσης

Σέντρα, το διήμερο Τετάρτης 19 και Πέμπτης 20 Ιανουαρίου, στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου δεσπόζει το ζευγάρι ανάμεσα στους δύο «δικεφάλους», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ανταμώνουν μάλιστα στη διοργάνωση για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι σεζόν!

Η ιστορία των «δικεφάλων» στο Κύπελλο Ελλάδας είναι βέβαια πολύ πλούσια και απαριθμεί 90 χρόνια, από το ξεκίνημα του θεσμού. Έχουν ήδη δώσει μεταξύ τους 28 αγώνες, μάλιστα έξι από αυτούς ήταν τελικοί, οι τρεις συνεχόμενοι το 2017 ως και το 2019, άπαντες με νικητή τον ΠΑΟΚ που… ισοφάρισε τους τρεις παλιότερους νικηφόρους τελικούς της ΑΕΚ (1931, 1939 και 1978).

Κύπελλο Ελλάδος. Η παράδοση των ζευγαριών της προημιτελικής φάσης

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ανταμώνουν στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου για δεύτερη φορά, με την πρώτη και μοναδική να είναι πριν από 20 χρόνια, το 2002. Τότε η «Ενωση» είχε επικρατήσει με 2-1 στο «Νίκος Γκούμας» με γκολ από Τσιάρτα και Μαλαδένη, με το τέρμα του Φρούσσου να δίνει ελπίδες στον ΠΑΟΚ αλλά στην Τούμπα η ΑΕΚ ήταν εντυπωσιακή και πήρε την πρόκριση με 4-0 και γκολ από Τσιάρτα, Λάκη, Νικολαΐδη και Ιβιτς.

Κι αν κάτι είναι εντυπωσιακό είναι ότι ουδέποτε οδηγήθηκαν στα πέναλτι ενώ δύο φορές η πρόκριση κρίθηκε στην παράταση. Στους «16» το 1964, σε νοκ άουτ αγώνα στην Τούμπα με την ΑΕΚ να νικά με 3-0 (με γκολ από Νεστορίδη, Παπαϊωάννου και Πετρίδη) και το 1992 σε επαναληπτικό, ξανά στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε το 2-0 του α’ αγώνα και με κεφαλιά του Αλεξίου στο 104’ πήρε την πρόκριση με 3-0.

Συνολικά με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, ο απολογισμός είναι 9-2-2 υπέρ του, λογίζεται ως ισοπαλία η «ενωσίτικη» πρόκριση στην παράταση το ’64.

Παράδοση, έστω και μικρή, στο Κύπελλο έχουν Παναιτωλικός και Ολυμπιακός, αφού μόλις πέρυσι κληρώθηκαν αντίπαλοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο Κύπελλο. Ήταν στη φάση των «16» και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με δύο νίκες, για να φτάσει ως τον τελικό: 3-0 και στο Αγρίνιο (με Μπρούμα, Βρουσάι και Σισέ), 3-0 και στο Καραϊσκάκη (με Μασούρα, Κάιπερς και Ανδρούτσο).

Κύπελλο Ελλάδος. Η παράδοση των ζευγαριών της προημιτελικής φάσης

Αντίστοιχα μικρή η προϊστορία των αγώνων και για τον Παναθηναϊκό και την Αναγέννηση Καρδίτσας, που είχαν ανταμώσει ξανά τη σεζόν 2017-18, σε φάση ομίλων. Τότε το «τριφύλλι» είχε επιβληθεί με 2-1 στην Καρδίτσα με γκολ από Μουνιέ και Μολίνς, με τον Πλαβούκο να ανοίγει το σκορ για τους Θεσσαλούς.

Για μόλις δεύτερη φορά συναντιούνται ως αντίπαλοι στο Κύπελλο και η Λαμία και με τον Άρη, αλλά για πρώτη σε νοκ άουτ φάση. Είχαν παίξει σε φάση ομίλων το 1995-96, από όπου η Λαμία, ομάδα Γ’ Εθνικής τότε, αποκλείστηκε και ο Άρης έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, επικρατώντας με 1-0 εκτός έδρας με γκολ του Τσιαντάκη.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 18/1/2022