Menu

Ένα γήπεδο, δύο… ημισφαίρια

Ένα γήπεδο, δύο… ημισφαίρια

Υπάρχει ένα γήπεδο στον κόσμο που βρίσκεται… ακριβώς πάνω στη γραμμή του ισημερινού. Ακριβώς όμως.

Πρόκειται για το «Εστάδιο Μίλτον Κορέα», γνωστότερο ως «Ζεράο», στην Μακαπά της Βραζιλίας – κι έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η μεσαία γραμμή του ποδοσφαιρικού αγωνιστικού χώρου βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη νοητή γραμμή του ισημερινού! Εξ ου και αποκαλείται και Zerão, δηλαδή «μεγάλο μηδενικό», δηλώνοντας το μηδενικό γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται.

Ουσιαστικά στην έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι δύο ομάδες παρατάσσονται σε διαφορετικά… ημισφαίρια. Η μία έχει την εστία της στο νότιο ημισφαίριο και προσπαθεί να σκοράρει στο βόρειο ημισφαίριο και το αντίθετο.

Ένα γήπεδο, δύο… ημισφαίρια

Κάθε ομάδα δηλαδή παίζει από ένα ημίχρονο σε κάθε ημισφαίριο, ενώ όπως έγραψε στο (ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ) βιβλίο «Futebol» ο Βραζιλιάνος συγγραφέας και δημοσιογράφος Άλεξ Μπέλος, «ο διαιτητής ρωτάει τους παίκτες όταν στρίψει το κέρμα σε ποιο ημισφαίριο θέλουν να ξεκινήσει το ματς η ομάδα τους».

Το «Ζεράο» αποτελεί έδρα έξι ομάδων, έχει χωρητικότητα 13.680 θεατών και κατασκευάστηκε το 1990.

Αξίζει, όντως, να αναφερθεί ότι στις… τουαλέτες της μιας εξέδρες το νερό, όταν πατάς το καζανάκι, βυθίζεται με στροφή προς τα αριστερά, και στις απέναντι, προς τα δεξιά!

Η κατασκευή του γηπέδου ήταν ιδέα του αείμνηστου Μίλτον ντε Σόουζα Κορέα, ο οποίος τότε διατελούσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αμαπά.