Menu

Όταν ο Ερίκ Καντονά έδωσε κλοτσιά στον ρατσισμό

Όταν ο Ερίκ Καντονά έδωσε κλοτσιά στον ρατσισμό

«Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά. Με τιμώρησαν για εννιά μήνες καθώς ήθελαν να με κάνουν παράδειγμα προς αποφυγή».

Τάδε έφη Ερίκ Καντονά που σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου 1995,  έριξε την πιο γνωστή κλωτσιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μια κλωτσιά σε οπαδό ενάντια στον ρατσισμό.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την Κρίσταλ Πάλας. Οι «κόκκινοι διάβολοι» του σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχαν κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα της Premier League και ήθελαν και το τρίτο. Το ματς στο «Σέλχαρστ Παρκ» είχε πολλά νεύρα και πάθος. Ο Καντονά διακρινόταν και για τα δύο. Στο 56ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γάλλος σταρ. αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή για χτύπημα στον αμυντικό, Ρίτσαρντ Σο. Ο της Κρίσταλ Πάλας είχε εκνευρίσει πάρα πολύ τον King Eric, αφού του τραβούσε συνεχώς τη φανέλα και πήρε την εκδίκησή του, αλλά το πλήρωσε με αποβολή.

Για να πάει προς τα αποδυτήρια, ο Γάλλος άσος έπρεπε να περάσει δίπλα από τους φίλους των γηπεδούχων. Όμως, άκουγε από την κερκίδα ό,τι δεν μπορούσε να φανταστεί. Ξαφνικά, γυρνάει πίσω και με μια κλωτσιά kung fu χτυπάει έναν οπαδό στο στήθος.

Ήταν ο 20χρονος Μάθιου, ο οποίος είχε κατέβει 11 σειρές από τη θέση του για να επιτεθεί φραστικά στον Καντονά. Όπως, ανέφερε ο σούπερ σταρ της Γιουνάιτεντ ο νεαρός φίλαθλος του είπε «Γαμ@@ και γύρνα πίσω στη Γαλλία, παλιογ@@@», ενώ ο 20χρονος ισχυρίστηκε πως του είπε: «Ώρα να κάνεις… νωρίς μπάνιο».

«Είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους, να κλωτσήσεις αυτούς του είδους ανθρώπους»

Σαν σήμεραο Έρικ Καντονά άφησε ανεξίτηλη τη παρουσία του στην Αγγλία και δεν μετάνιωσε ποτέ για την πράξη του, αφού τόνισε πως περισσότερο απ’ όλα τον εξόργισαν οι ρατσιστικές αναφορές κατά της Γαλλίας.