Menu

«Κλειδωμένες» στα συνδρομητικά οι μεγάλες διοργανώσεις

«Κλειδωμένες» στα συνδρομητικά οι μεγάλες διοργανώσεις

Μόνο η ΕΡΤ… αντίπαλο δέος σε Cosmote TV και Nova, με τη συνδρομητική να έχει «κλειδώσει» Euroleague, Champions League και Europa League.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε εν Ελλάδι η συνδρομητική τηλεόραση μέχρι το σήμερα, η απόσταση είναι… ένα μύριο. Όσους, στο περίπου, συνδρομητές αριθμούν –μαζί- σήμερα η Nova, η Cosmote TV και τυχόν άλλες εταιρείες επί χρήμασι τηλεοπτικού περιεχομένου.

Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1960, με «πειραματικές» εκπομπές που και τακτικά από τον Φεβρουάριο του 1966. Το 1989 ήρθε η σειρά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και το 1994 όταν εμφανίστηκε το πρώτο συνδρομητικό κανάλι στη χώρα, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου. Το Filmnet έγινε Nova το 1999, το 2001 βγήκε ο Alpha Digital που έκλεισε ένα χρόνο αργότερα και το 2008 η Conn-x TV από τον ΟΤΕ, που μετονομάστηκε σε ΟΤΕ TV το 2011 και σε Cosmote TV το 2016.

Επιστροφή στο… σήμερα όπου εδώ και λίγους μήνες αλλάζει, σταδιακά, ο χάρτης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς πλέον όλοι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιχειρούν να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά και να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την πίτα, σε συνδυασμό με την κινητή τηλεφωνία. Αλλωστε η διείσδυση της pay TV στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνάμα, οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις των Wind και Vodafone, που ήδη συμφώνησαν με τη Nova για αναμετάδοση αθλητικού περιερχομένου μέσω καναλιών Novasports από τις πλατφόρμες τους, μεταφράζεται σε αύξηση του ανταγωνισμού και πίεση προς την Cosmote TV. Η Vodafone TV σε στυλ… Netflix ξεκινά με το νέο έτος και λίγο αργότερα θα είναι έτοιμη και η IPTV πλατφόρμα της Wind TV, η οποία συνεργάζεται τεχνολογικά με τη Zappware.

Επιμέρους, στο αθλητικό τηλεοπτικό «κομμάτι» το μέλλον είναι και… επίσημα συνδρομητικό καθότι τρεις πολύ μεγάλες διοργανώσεις «κλείδωσαν» πια αποκλειστικά στη συνδρομητική τηλεόραση. Πρώτοι από τον Ιούνιο είχατε πληροφορηθεί ότι η Euroleague «κλείδωσε» για την τριετία 2017-20 στη Nova και πρώτοι πληροφορηθήκατε χθες ότι για την τριετία 2018-21 το Champions League και το Europa League «κλείδωσαν» στην Cosmote TV.

Με τον ΣΚΑΪ να έχει αλλάξει τακτική και να γυρίζει την πλάτη του στα αθλητικά, το Star να μην ασχολείται, τον ΑΝΤ1 να… θέλει αλλά να μην εξασφαλίζει κάτι, εμφανώς μόνο αντίπαλο δέος στη συνδρομητική απέμεινε… η ΕΡΤ, όπου δεν αποκλείεται προσεχώς να εμφανιστεί αμιγώς αθλητικό κανάλι, με την παράλληλη ανάπτυξη της υβριδικής της τηλεόρασης. Προ ημερών αναφερθήκαμε εκτενώς στα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα που έχει εξασφαλίσει η ΕΡΤ, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Μουντιάλ της Ρωσίας μέχρι τα προκριματικά της μπασκετικής Εθνικής, το Eurobasket, το Mundobasket αλλά και πολλά σπορ.

Τούτο προς επίρρωση των… σχολιάζοντων στα social media για το τι κάνει η ΕΡΤ και δεν θα δείχνει από τη σεζόν 2018-19 ούτε Euroleague, ούτε Champions League, ούτε Europa League… Κι αύριο μεθαύριο, ουδείς αποκλείει κάποιο Euro ή κάποιο Μουντιάλ να «κλειδώσει» επίσης σε συνδρομητική. Σε τούτο πάντως από τον Φεβρουάριο είχαμε αναλύσει, από τούτη εδώ τη γωνιά, ότι η FIFA προσπαθεί με διάφορα «πακέτα» να δίνει τα ματς της εθνικής ομάδας κάθε χώρας σε ελεύθερα κανάλια, πάντως για το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας η συμφωνία της ΕΡΤ έκλεισε γρήγορα την εκκρεμότητα…


Δημοσιεύτηκε στα media του Sport24.gr στις 10 Δεκεμβρίου 2017.