Menu

Λιόν – Σεντ Ετιέν. Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα στη Γαλλία είναι το Derby du Rhône

Λιόν - Σεντ Ετιέν. Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα στη Γαλλία είναι το Derby du Rhône

Οι Γάλλοι το αποκαλούν «Derby du Rhône», ήτοι το ντέρμπι του Ροδανού. Όπου Ροδανός το ποτάμι μήκους 810 χιλιομέτρων που πηγάζει στον παγετώνα του Ρον, στην Ελβετία και σε υψόμετρο 2.209 μέτρων και καταλήγει τη ροή του στο δέλτα της Καμάρζ, όπου χύνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που εκβάλλει στη Μεσόγειο, μετά τον Νείλο κι εκεί γύρω, στη Γαλλία, συναντάς τη Λιόν και τη Σεντ Ετιέν.

Δύο πόλεις με τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία και που εδρεύουν στη Massif Central, μια περιοχή που αποτελείται κυρίως από οροπέδια με υψόμετρο 600 ως 900 μέτρα.

Η πόλη της Σεντ Ετιέν (σ.σ. Αγιος Στέφανος, δηλαδή) έβαλε τη δική της σφραγίδα στη γαλλική ιστορία κατά τη Γαλλική Επανάσταση, οπότε μάλιστα είχε μετονομαστεί σε Armeville καθότι διέθετε το μεγαλύτερο εργοστάσιο όπλων στην περιοχή – πλέον είναι γνωστή ως κέντρο εξορύξεως άνθρακα και, φυσικά, για την κατασκευή ποδηλάτων.

Η, δε, πόλη της Λιόν, τρίτη μεγαλύτερη στη Γαλλία σήμερα, έχει πιο παλιά ιστορία καθώς ιδρύθηκε το 43 π.Χ. ως Λούγδουνο (σ.σ. Lugdunum) από τον Ρωμαίο αξιωματικό Λούκιο Μουνάτιο Πλάνκο με σκοπό τη φιλοξενία Ρωμαίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν εξαιτίας των εξεγέρσεων των Γαλατών. Το όνομα προήλθε από τη λατινική λέξη lux που σημαίνει φως. Αιώνες αργότερα εντάχθηκε, από το βασίλειο των Βουργουνδών, σε αυτό της Γαλλίας και στην εποχή της Αναγέννησης γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, με μόνη παρένθεση την πανδημία της μαύρης πανώλης που σκότωσε περίπου 25.000 κατοίκους της πόλης στα τέλη του 1340.

Λιόν - Σεντ Ετιέν. Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα στη Γαλλία είναι το Derby du Rhône

Σεντ Ετιέν και Λιόν απέχουν μόλις 59 χλμ. και έγραψαν τη δική τους ιστορία και στο γαλλικό ποδόσφαιρο και, δη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι «στεφανουά» κυριάρχησαν» στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, κατακτώντας το τελευταίο του πρωτάθλημα το 1981, που ήταν και το δέκατό τους. Ενδεικτικό της ισχύος τους ότι μόλις το 2010 τους… ισοφάρισε η Μαρσέιγ σε κατακτήσεις και, ως όλα δείχνουν, πιάνει το… 10άρι φέτος και η Παρί Σεν Ζερμέν. Αντίθετα, οι «λιονέ» ανέβηκαν για πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρο το 2002, πήραν επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα κι έκτοτε… κανένα.

Πρόκειται για δύο ομάδες, όπου η αντιπαλότητά τους έχει να κάνει και με κοινωνικά κριτήρια. Η πιο… elegant Λιόν, πόλη στην οποία εφευρέθηκε ο κινηματόγραφος από τους αδερφούς Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ, απέναντι στην πιο «λαϊκή» Σεντ Ετιέν που ζούσε για πολλά χρόνια από τα ανθρακωρυχεία. Η μεγάλη κόντρα ξέσπασε το 1942, όταν οι αρχές της ναζιστικής κατοχής αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των ποδοσφαιρικών ομάδων. Τότε, υποχρέωσαν την ιστορική ομάδα (και επαγγελματική από το 1933) της Σεντ Ετιέν να αναστείλει τη λειτουργία της, προς όφελος της άσημης ομάδας της Λιόν και τους παίκτες της να μεταγραφούν με το ζόρι προς την Ολιμπίκ.

Η εκδίκηση ήρθε όταν η Σεντ Ετιέν μεγαλούργησε στα γαλλικά γήπεδα, έχοντας αστέρια όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Ντομινίκ Ροστό και ο Τζόνι Ρεπ, φτάνοντας και ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1976, χάνοντας με 1-0 από την ανίκητη, εκείνη την εποχή, Μπάγερν.

Λιόν - Σεντ Ετιέν. Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα στη Γαλλία είναι το Derby du Rhône

Ο χρυσούς αιών των… λιοναίων ήρθε με την αλλαγή του αιώνα, υπό την ηγεσία του προέδρου Ζαν Μισέλ Ολάς και βγάζοντας και αναδεικνύοντας μεγάλους παίκτες όπως ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Λουντοβίκ Ζιουλί, ο Χατέμ Μπεν Αρφά, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.

Προς τι λοιπόν η αντιπαλότητα, πέρα της προφανής αιτίας, ήτοι της γειτνίασης; Έγκειται και στις κοινωνικές καταβολές των κατοίκων μα και στους οπαδούς: επί χρόνια οι fans της Λιόν ειρωνεύονταν αυτούς των «στεφανουά» για τα ανθρακωρυχεία και οι της Σεντ Ετιέν απαντούσαν με ανάλογα συνθήματα, ως και… πρόστυχα, για την αντίπαλη πόλη.

Στα του σήμερα, το ματς στο «Groupama Stadium» φέρνει τη Λιόν στην… ευχάριστη θέση να προέρχεται από την πρώτη της νίκη μετά από πέντε αγωνιστικές (και ενάμισι μήνα), με το 1-0 στην Τρουά. Αλλά η ομάδα του Πέτερ Μποζ παρατάσσεται με ελλείψεις στο «Derby du Rhône» καθώς είναι τιμωρημένος ο στόπερ Μπόατενγκ και τραυματίες οι Εμερσον, Ντιομαντέ και Ντεναγέρ. Ούτε η Σεντ Ετιέν είναι σε ανάλογα καλή κατάσταση, έχοντας αλλάξει πρόσφατα προπονητή, με τον Πασκάλ Ντιπράζ να διαδέχεται προ ενός μήνα τον Κλοντ Πιέλ αλλά να μετρά έξι συνεχόμενες ήττες, ούσα εκ των βασικών υποψηφιοτήτων για υποβιβασμό.

Στα της παράδοσης, η Λιόν έχει υποστεί μονάχα μια ήττα σε ντέρμπι του Ροδανού στα τελευταία εννέα, ανεξαρτήτως έδρας, και καμία στα τελευταία επτά ως γηπεδούχος (5-2-0).


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 20/1/2022