Menu

Κύπελλα ανά την Ευρώπη. Ο καταποντισμός των φαβορί και ο δρόμος εφεξής

Κύπελλα ανά την Ευρώπη. Ο καταποντισμός των φαβορί και ο δρόμος εφεξής

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με αρκετούς, ανά χώρες, αγώνες Κυπέλλων και οι εκπλήξεις δεν έλειψαν. Επιβεβαιώνοντας πως στον εν λόγω θεσμό… αρέσκονται τα αουτσάιντερ να κλέβουν την παράσταση. Προς επίρρωση τούτου, το DfB Pokal.

Διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, απουσιάζουν από τα προημιτελικά τα τελευταία… 28 τρόπαια από το Κύπελλο Γερμανίας. Δίχως υπερβολή! Μετά την Μπάγερν, που είχε διασυρθεί στο Μένχενγκλάντμπαχ ένα γύρο νωρίτερα, η φάση των «16» του Κυπέλλου Γερμανίας αποτέλεσε απροσπέλαστο εμπόδιο για την Ντόρτμουντ και την Γκλάντμπαχ που έμειναν εκτός από Ζανκτ Πάουλι και Αννόβερο αντίστοιχα. Απόρροια αυτών, να απουσιάζουν από τα φετινά προημιτελικά όλοι οι Κυπελλούχου Γερμανίας από το 1993 και εντεύθεν! Η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Βέρντερ, η Λέβερκουζεν, η Γκλάντμπαχ, ακόμη ακόμη και οι Καϊζερσλάουτερν, Νυρεμβέργη, Στουγκάρδη, Σάλκε, Βόλφσμπουργκ και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Η τελευταία, χρονικά, Κυπελλούχος που συνεχίζει είναι το Αννόβερο, είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 1992 στα πέναλτι ενάντια στην Γκλάντμπαχ.

Από την 8άδα που συνεχίζει και πλην του τροπαίουχου το 1992, και μόνο τότε, Αννόβερο, την κατάκτηση του DfB Pokal έχουν γευτεί μόνο το Αμβούργο (1963, 1976 και 1987) και η Καρλσρούη (1955 και 1956) και ουδέποτε η Ζανκτ Πάουλι, η Μπόχουμ, η Λειψία, η Φράιμπουργκ και η Ουνιόν Βερολίνου.

Η κλήρωση των προημιτελικών διεξάγεται στις 31 Ιανουαρίου και οι αγώνες 1 και 2 Μαρτίου.

Εκτός η Μπάρτσα

Με εκπλήξεις συνεχίστηκε και το Copa del Rey με, ύστερα από την Ατλέτικο, νέο «θύμα» την Μπαρτσελόνα, η οποία υποτάχθηκε με 3-2 στο Μπιλμπάο απέναντι στην Αθλέτικ. Ανάλογα δυσκολεύτηκε και η Ρεάλ αλλά στον έξτρα χρόνο υπέταξε με 2-1 τη μαχητική Ελτσε στο «Μαρτίνεθ Βαλέρο».

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας παίζουν Ράγιο Βαγιεκάνο – Μαγιόρκα, Βαλένθια – Κάντιθ, Σοσιεδάδ – Μπέτις και Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης. Άπασες από την Primera Division!

Ως και ομάδα… 6ης κατηγορίας

Στην Αγγλία, έχει αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσει το FA Cup καθώς ακολουθούν στις 4-6 Φεβρουαρίου οι αγώνες για τη φάση των «32». Ως τώρα πάντως, μερικά «ονόματα» της Premier League τέθηκαν ήδη νοκ άουτ, όπως η Αρσεναλ (από την ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ) και η Αστον Βίλα αλλά και οι Μπέρνλι, Γουότφορντ, Νιούκαστλ, Λιντς.

Από τις προσεχείς αναμετρήσεις του 4ου γύρου ξεχωρίζουν τα ζευγάρια Νότιγχαμ Φόρεστ – Λέστερ, Λίβερπουλ – Κάρντιφ, Τότεναμ – Μπράιτον και Λιντς – Νόριτς ενώ συνεχίζουν και ομάδα της 5ης και ομάδα της 6ης τη τάξει κατηγορίας! Πρόκειται για τις Μπόρχαμ και Κίντερμινστερ, που θα παίξουν ενάντια σε Μπόρνμουθ και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα…

Η δεύτερη επιστροφή του Ζοσέ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Coppa Italia με τη Νάπολι (από τη Φιορεντίνα) να είναι το πιο… ηχηρό «θύμα» της φάσης των «16». Μιας και το bracket όλων των νοκ άουτ είναι φιξαρισμένο, είναι γνωστός ο δρόμος ως τον τελικό για την κάθε ομάδα.

Στις 8-10 Φεβρουαρίου διεξάγονται τα μονά, νοκ άουτ προημιτελικά.

  • Γιουβέντους – Σασουόλο και Αταλάντα – Φιορεντίνα στο ένα μονοπάτι.
  • Μίλαν – Λάτσιο και Ιντερ – Ρόμα στο άλλο.

Τα ημιτελικά όμως διεξάγονται σε διπλές αναμετρήσεις. Και, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, θα βγάλουν δεδομένα άκρως ενδιαφέροντα ματς. Προς ώρας, στους «8», κυριαρχεί η δεύτερη, μετά το ματς πρωταθλήματος, επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο της Ρόμα ως αντιπάλου στο «Τζιουζέπε Μεάτσα»…

Υπερπόντιες και υπερατλαντικές κτήσεις!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ετησίως στο Coupe de France λαμβάνουν μέρος πάνω από… 7.000 ομάδες! Όλες; Ναι, όλες, ακόμη και από τις υπερπόντιες και υπερατλαντικές κτήσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ω, ναι: από Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Νέα Καληδονία, Ταϊτή, Ρεϊνόν, Αγιο Μαρτίνο και Σαν Πιερ & Μικελόν. Αν για τις μισές εξ αυτών πρέπει να googlάρετε, είναι λογικό!

Φέτος ως τη φάση των «64», ήτοι 128 ομάδες, έφτασαν δύο από τις εν λόγω κτήσεις. Η Ζουμέ ντε Εμζουαζιά από τη Μαγιότ (ένα μικρό νησάκι πλησίον της Μοζαμβίκης στην Αφρική) και η Σαν Ντενί από τη Ρεϊνιόν, ένα μικρό νησάκι στον Ινδικό Ωκεανό. Η πρώτη αποκλείστηκε με 1-0 από την Μπορντό και η Σαν Ντενί με 5-2 από τη Ζουρ Σουντ Φουτ. Κι όμως, αμφότερες ταξίδεψαν ως τη Γαλλία για να αγωνιστούν.

Το Κύπελλο Γαλλίας βρίσκεται στη φάση των «16», οι αγώνες διεξάγονται 28 με 31 Ιανουαρίου με τις Ρεν, Μπορντό και Λιλ να έχουν ήδη αποκλειστεί από τον προηγούμενο γύρο. Από τις προσεχείς αναμετρήσεις δεσπόζουν οι αγώνες Παρί Σεν Ζερμέν – Νις, Μαρσέιγ – Μονπελιέ και Λανς – Μονακό.

Αλλαγή… στα φαβορί

Μεσοβδόμαδα διεξάγονται οι επαναληπτικές αναμετρήσεις του Κυπέλλου Ελλάδος και μόνο ο Παναθηναϊκός είναι με το… ενάμισι πόδι στα ημιτελικά, μετά το 4-0 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας στον πρώτο αγώνα. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει ΟΑΚΑ μετά το 0-0 της Τούμπας, όπως και Αρης και Λαμία μετά το 0-0 του «Κλεάνθης Βικελίδης» ενώ τα βλέμματα στρέφονται και στο Ολυμπιακός – Παναιτωλικός, μετά τη νίκη της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου με 2-1 στο Αγρίνιο.

Στις αποδόσεις για τα μακροχρόνια του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Ολυμπιακός παραμένει πρώτο φαβορί αλλά ο Παναθηναϊκός πέρασε δεύτερος, μετά και τα προαναφερθέντα αποτελέσματα…

Σε Κύπελλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών…

  • Kubok Rossii: τον Μάρτιο διεξάγονται τα επόμενα ματς του Κυπέλλου Ρωσίας για τους «16», όπου ξεχωρίζουν τα Σπαρτάκ Μόσχας – Κούμπαν Κρασνόνταρ, Ντινάμο Μόσχας – Νίζνι Νόβγκοροντ και Ρούμπιν Καζάν – Ρότορ Βόλγκογκραντ.
  • Taca de Portugal: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας – Πόρτο και Τοντέλα – Μάφρα στα ημιτελικά (2-3 Μαρτίου και 19-21 Απριλίου οι αγώνες) του Κυπέλλου Πορτογαλίας.
  • Turkiye Kupasi: στις 8-10 Φεβρουαρίου οι αγώνες για τους «16» με τα Μπεσίκτας – Γκιέζτεπε, Φενέρμπαχτσε – Καϊσερίσπορ και Ντενιζλίσπορ – Τράμπζονσπορ να ξεχωρίζουν στο Κύπελλο Τουρκίας.
  • KNVB Beker: στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ολλανδίας πέρασαν Αγιαξ, PSV Αϊντχόφεν, Φιτέσε, Βααλβάικ, Γκο Αχέντ Ιγκλς, Μπρέντα, ΑΖ Αλκμααρ και Ναϊμέγκεν.
  • Beker van België: στις 2-3/2 και 2-3/3 διεξάγονται οι διπλοί ημιτελικοί στο Κύπελλο Βελγίου, με τα ζευγάρια να είναι Γάνδη – Κλαμπ Μπριζ και Εούπεν – Αντερλεχτ.

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 24/1/2022