Menu

Μίλαν – Γιουβέντους. Ένα διαφορετικό, ιταλικό ντέρμπι…

Μίλαν – Γιουβέντους. Ένα διαφορετικό, ιταλικό ντέρμπι…

Για κάθε ιταλικό ντέρμπι, υπάρχει ένα «della». Από το Derby della Lanterna (Τζένοα – Σαμπντόρια) και το Derby della Madonnina (Μίλαν – Ιντερ) μέχρι το Derby della Capitale (Ρόμα – Λάτσιο),  το Derby della Mole (Γιουβέντους – Τορίνο) και το Derby della Scala (Κιέβο – Βερόνα). Κορυφαίο βέβαια το Derby d’Italia ανάμεσα σε Ιντερ και Γιουβέντους, από κοντά και το Derby del Sole για Νάπολι και Ρόμα.

Καθένα με την εξήγησή του. Από τον πύργο στο Τορίνο, τη Σκάλα της Βερόνα, ακόμη και της εκκλησίας της Παναγίτσας για το Μίλαν – Ιντερ.

Όλα, είπαμε; Γράψτε λάθος, διότι δεν υπάρχει κάτι σε «della» για το Μίλαν – Γιουβέντους. Πρόκειται για ένα ντέρμπι… χωρίς όνομα. «La rivalità calcistica», ήτοι «η αντιπαλότητα» αναφέρεται από τους Ιταλούς, καίτοι μιλάμε για το μεγαλύτερο κατά τεκμήριο ματς του Campionato ετησίως, με την αντιπαλότητα να συντηρείται από τη διαφορετικότητα των δύο συλλόγων.

Καίτοι Λομβαρδοί και Πεδεμόντιοι έχουν προκύψει από το ίδιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, αποτελούν δύο ποδοσφαιρικούς κόσμους που κινούνται παράλληλα και συναντώνται μόνο όταν το πρόγραμμα της Serie A ή οι συγκυρίες (Coppa Italia αλλά και… Champions League) το επιβάλλουν. Εκ διαμέτρου αντίθετοι σύλλογοι από την ημέρα της ίδρυσής τους, με διαφορετικούς στόχους και προσανατολισμούς.

Ενδεικτικό ότι το Μιλάνο είναι η πλέον κοσμοπολίτικη πόλη της Ιταλίας με έντονες επιρροές από τη Δύση. Απόδειξη ότι η δεύτερη ομάδα της πόλης πήρε το όνομα Ιντερνατσιονάλε (σ.σ. «διεθνής»): η Ιντερ. Αντίθετα το Τορίνο είναι η κατεξοχήν βιομηχανική πόλη περιχαρακωμένη κι απομονωμένη από την Ευρώπη λόγω του φυσικού συνόρου των Αλπεων.

Εντός γηπέδων, υπάρχει ένας αγώνας που αποδείχθηκε turning point για αμφότερες: το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου 2012 με 1-1 στο «Σαν Σίρο». Η τότε πρωταθλήτρια Μίλαν παρέμεινε μεν ένα βαθμό μπροστά από τη Γιούβε αλλά στο τέλος ο τίτλος κατέληξε στο Τορίνο και έκτοτε δεν ξανάφυγε από εκεί επί εννέα σερί σεζόν, ως και το scudetto της Ιντερ, πέρυσι.

Τούτη η δεκαετία αύξησε το χάσμα και στους τίτλους ανάμεσά τους: η Μίλαν έφτασε τα 18 πρωταθλήματα εν έτει 2011, χρονιά που η Γιουβέντους ήταν στα 27 – και σήμερα στα 36 ενώ το περσινό έδωσε το δικαίωμα στην Ιντερ να προσπεράσει, κατά ένα, τη συντοπίτισσά της.

Εκείνο το παγωμένο βράδυ του Φεβρουαρίου πριν από δέκα χρόνια, οι τιφόζι της Μίλαν δεν σταμάτησαν να τραγουδούν «sapete solo rubare», ήτοι «μόνο να κλέβετε ξέρετε» προς τους οπαδούς της Γιούβε μετά το ακυρωθέν γκολ του Σουλέι Μουντάρι, φάση όπου ο ρέφερι Πάολο Ταλιαβέντο έκρινε ότι δεν ήταν γκολ, ασχέτως αν και με… γυμνό μάτι η μπάλα φαινόταν … ενάμισι μέτρο μέσα από τη γραμμή.

Μίλαν – Γιουβέντους. Ένα διαφορετικό, ιταλικό ντέρμπι…

Βέβαια, προς υπεράσπιση και των διαιτητών, τότε δεν υπήρχε VAR… Αντί να γίνει το 2-0, στο 83’ ο Μάτρι ισοφάρισε, το ματς έληξε με Αμπροζίνι και Κιελίνι να πιάνονται στα χέρια, η Γιούβε του Αντόνιο Κόντε έφυγε αλώβητη από το Μιλάνο και, στο τέλος, πήρε το πρωτάθλημα με 4 βαθμούς διαφορά…

Ειρήσθω εν παρόδω, η κουβέντα για τη διαιτησία στην Ιταλία έχει ανάψει εκ νέου από πλευράς Μίλαν μετά την ήττα από τη Σπέτσια στο τελευταίο της παιχνίδι: ακυρωθέν γκολ του Μεσίας στο 92’ με καταλογισμό φάουλ στον Ρέμπιτς. Οι «ροσονέρι» έμειναν 2 βαθμούς πίσω από την Ιντερ, η οποία έχει και ματς λιγότερο, εξ ου και είναι must win το ντέρμπι με τη Γιουβέντους η οποία έρχεται από το εύκολο 2-0 επί της Ουντινέζε και, μεσοβδόμαδα, από το εξίσου άνετο 4-1 επί της Σαμπντόρια στο Κύπελλο.

Δύο κοινοί παρονομαστές για την πρώτη rivalità calcistica της χρονιάς. Αφενός, ότι οι δύο προπονητές έχουν περάσει από την αντίπαλο: ο Στέφανο Πιόλ ήταν παίκτης της Γιουβέντους (1984-87) και ο Μαξ Αλέγκρι τεχνικός της της Μίλαν (2010-14).

Αφετέρου, οι ελλείψεις. Για τη Μίλαν απουσιάζουν ελέω Copa Africa οι Κεσί, Μπενασέρ και Μπαλό-Τουρέ και για τη Γιουβέντους λόγω τραυματισμών οι Μπονούτσι, Ράμσεϊ, Κιέζα ενώ δίνεται αμφίβολος ο Μπερναρντέσκι.

Τέλος, στα της παράδοσης οι δύο ομάδες αναμετρώνται για 217η φορά (!) στην ιστορία τους, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης και για 186η φορά στο πρωτάθλημα. Η Γιουβέντους μετρά 13-1-3 στα τελευταία 14 ανεξαρτήτως έδρας ενώ, επιμέρους, στο Μιλάνο, η ισοπαλία απουσιάζει… συμπτωματικά από την προαναφερθείσα αναμέτρηση του 2012 (με 3-0-6 έκτοτε).


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 21/1/2022