Menu

Ο κομμουνιστής Μπούκοβι και ο Ολυμπιακός…

Ο κομμουνιστής Μπούκοβι και ο Ολυμπιακός…

Ο Μάρτον Μπούκοβι, μαζί με τον Γκούσταβ Σέμπες και τον Μπέλα Γκούτμαν, αποτέλεσαν την αφρόκρεμα των Ούγγρων προπονητών ποδοσφαίρου του 20ου αιώνα, καθώς ανακάλυψαν το επαναστατικό για την εποχή του σύστημα 4-2-4 (σύστημα με το οποίο μεγαλούργησε η βραζιλιάνικη σχολή).

Η τύχη έφερε τον Μπούκοβι το καλοκαίρι του 1965 στην Ελλάδα και στον πάγκο του Ολυμπιακού – η συμφωνία είχε ανακοινωθεί πρόωρα, σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου του ‘65. Μέχρι τα τέλη του 1967, ο Μαγυάρος κόουτς πρόλαβε να αναμορφώσει τον Ολυμπιακό και να τον επαναφέρει στους τίτλους. Οδήγησε την ομάδα του Πειραιά ξανά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ κατάφερε να πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ το οποίο χρειάστηκε να περάσουν 46 χρόνια για να καταρριφθεί. Επρόκειτο για το καλύτερο ξεκίνημα ελληνικής ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα, με την ομάδα του Μπούκοβι να πετυχαίνει 12 νίκες στις πρώτες 14 αγωνιστικές. Το Δεκέμβριο του 2013, ο Ολυμπιακός επί Μίτσελ, κατάφερε να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ πετυχαίνοντας 13 νίκες στα 14 πρώτα παιχνίδια.

Ο παλιός διεθνής άσος του Ολυμπιακού, Άρης Χρυσαφόπουλος, ο οποίος πλέον βρισκόταν στη διοίκηση, είναι ο άνθρωπος-κλειδί καθώς εκμεταλλεύεται μια γνωριμία που είχε με υψηλόβαθμο στέλεχος στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας, από την εποχή που και οι δύο ήταν κρατούμενοι σε στρατόπεδο του Νταχάου. Αρχικά και μέσω ενός στελέχους της ΕΔΑ, βοήθησε το 1964 να έρθει στον Ολυμπιακό ένα Ελληνόπουλο, γεννημένο στην Καστοριά αλλά μεγαλωμένο στην Ουγγαρία, που ήδη είχε προκαλέσει θόρυβο με τις εκρηκτικές εμφανίσεις του στην Τσάπελ. Ήταν ο Νίκος Γιούτσος, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές, κατέκτησε τίτλους και δοξάστηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ενώ λόγω των επελάσεών του προς την αντίπαλη εστία, το όνομά του έγινε και σύνθημα «Έμπαινε Γιούτσο!». Ο Χρυσαφόπουλος με τις γνωριμίες του στην Ουγγαρία καταφέρνει να έρθει ο Μάρτον Μπούκοβι, μαζί με τον Μίχαλι Λάντος στο Πειραιά. «5.000 φίλαθλοι υποδέχθηκαν τον δάσκαλο», έγραφε την άλλη μέρα η «Αθλητική Ηχώ» για την υποδοχή του Μπούκοβι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τον Απρίλιο του 1967, οι χουντικοί παίρνουν την εξουσία. Ο κομμουνιστής Μπούκοβι  στοχοποιείται. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του ‘67. Ο Ολυμπιακός έχει προγραμματίσει περιοδεία προετοιμασίας σε Καναδά και ΗΠΑ, όμως οι εδώ Αρχές αρνούνται να εγκρίνουν τη βίζα στον Μπούκοβι και τον βοηθό του Λάντος. Οι παίκτες αναχωρούν μόνοι τους για το υπερατλαντικό ταξίδι, με υπηρεσιακό προπονητή και με γενικό αρχηγό τους δύο παλαίμαχους άσους της ομάδας, Σούλη Κίνλεϊ και Μπάμπη Δρόσο. Οι προθέσεις του συνταγματάρχη Κώστα Ασλανίδη, πανίσχυρου τότε γενικού γραμματέα Αθλητισμού, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και κορυφώθηκαν όταν επέβαλε στρατιωτικούς μέσα στα συμβούλια των ομάδων. Είναι τότε που ένας ταγματάρχης άρχισε να εμφανίζεται καθημερινά ως επίτροπος και να παρακολουθεί τις προπονήσεις του Μπούκοβι.

Έτσι, ο Ολυμπιακός μπήκε στη σεζόν χωρίς προετοιμασία από τον προπονητή του. Έκανε πέντε νίκες και ανάμεσά τους αυτή με 4-3 επί του σπουδαίου Πανιώνιου, όμως στη συνέχεια ήρθαν τέσσερις ήττες στη σειρά και ανάμεσά τους αυτές με 3-1 από τον Βύζαντα και με 4-1 από την ΑΕΚ! Ήρθε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από τη Γιουβέντους (0-0 εντός και 0-2 εκτός), ενώ ο Ολυμπιακός χάνει με 1-0 από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.

Ο Ανδριανόπουλος, ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου, κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει την κατάσταση, όμως, αν και υπήρξε βουλευτής της ΕΡΕ και δήμαρχος Πειραιά, αδυνατεί να πείσει το καθεστώς να αλλάξει τη στάση του απέναντι στον Μπούκοβι. Αντιδράει και για τους ανθρώπους που έχει τοποθετήσει ο Ασλανίδης στην ομάδα και παραιτείται.

Ο Γιώργος Σιδέρης από τη μεριά του, ζητάει μια οικονομική διευκόλυνση από τον σύλλογο και η διοίκηση την αρνείται. Στη διαμάχη που ξεσπάει ο Μπούκοβι γίνεται «ασπίδα» για τον παίκτη του και τον στηρίζει ανοιχτά. Η αντίστροφη μέτρηση μόλις έχει αρχίσει. Στις 13 Δεκεμβρίου 1967, ο Μπούκοβι και ο βοηθός του Λάντος παραιτούνται.  «Θα τον ενθυμούμεθα πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνην, δια όσα πρόσφερε εις τον Ολυμπιακό», θα δηλώσει υποκριτικά στον Τύπο ο περίφημος ταγματάρχης της χούντας.

Η σύντομη παρουσία του Μπούκοβι στο ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώνεται άδοξα…